Smakosze.pl Przepisy Taką samą surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Dzięki temu dodatkowi smakuje wspaniale
Fot. YouTube/Pani M - sałatki i surówki

Taką samą surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Dzięki temu dodatkowi smakuje wspaniale

23 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz inspiracji na surówkę? Poznaj przepis na tę, która smakuje jak ta z chińskiej restauracji. Wszystko za sprawą jednego dodatku. Dowiedz się, jak ją zrobić i podaj ją na obiad. Smak zachwyci całą rodzinę, a surówka zamieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.

Surówka jak z chińskiej restauracji

Surówka to nieodłączny składnik każdego obiadu . Dzięki niej danie nabiera sytości i potrzebnej lekkości. Jedną z lepszych jest ta z białej kapusty, którą możesz znać z chińskiej restauracji. Tam przyrządzają ją z jednym dodatkiem, który nadaje odpowiedniego smaku.

Dokładny przepis , jak ja przygotować, poznasz w dalszej części artykułu. Dzięki niemu zrobisz to w łatwy sposób, a cały proces trwa dosłownie chwilę i nie jest zbyt skomplikowany.

skałdniki surówka.jpg
Fot. YouTube/Pani M - sałatki i surówki
Wlewam jogurt do płatków owsianych. Wszystkich zaskakuje, co z tego wychodzi

Smak dzięki temu dodatkowi

Do przygotowania surówki nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Podstawowym produktem jest oczywiście biała kapusta, ale żeby smakowała doskonale potrzeba jeszcze jednego produktu. Chodzi o ocet jabłkowy, z którego przygotujesz zalewę. To dzięki temu składnikowi surówka smakuje jak z chińskiej restauracji. O wszystkich składnikach i ich proporcjach dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Pani M - sałatki i surówki , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 60 ml wody
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżki soli

Przepis na surówkę

Umytą i obraną z zewnętrznych liści kapustę pokrój na kawałki. Następnie zetrzyj ją na tarce typu mandolina. Przełóż ją do miski. Cebulę obierz i drobno posiekaj w piórka. Cebulę dodaj do kapusty. Marchew obierz i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Umytą paprykę pokrój w małą kostkę i razem z marchewką dodaj do pozostałych składników.

Do garnka wlej wodę, oliwę oraz ocet jabłkowy. Wsyp sól, cukier. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, intensywnie mieszając. Kiedy sypkie składniki się rozpuszczą, zaprzestań gotowania. Zalewę przelej do miski z warzywami. Dokładnie wymieszaj składniki i surówka gotowa. Podaj ją na obiad i zachwyć domowników. Sprawdź przepis na zupę, dzięki której schudniesz oraz poznaj najzdrowszą rybę .

zalewa.jpg
Fot. YouTube/Pani M - sałatki i surówki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy