Zdrowa i smaczna ryba, rzadko wybierana. Polacy nie doceniają jej walorów
Ryba to samo zdrowie. Niestety Polacy rzadko je jedzą i czas to zmienić. Dowiedz się, która ryba jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle smaczna. Koniecznie podaj ją na obiad, a już nigdy nie wybierasz innej.
Niedoceniona przez Polaków ryba
Przyjęło się, że ryba zawiera wiele cennych kwasów Omega-3, które odpowiadają między innymi za budowanie odporności. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że zawierają także inne witaminy czy substancje odżywcze.
Jedną z takich zdrowych ryby jest mintaj. Nie jest ona może aż tak popularna, jak łosoś czy karp, ale z całą pewnością jest znacznie zdrowsza. O tym, co znalazło się w jej składzie oraz dlaczego warto podawać ją na obiad, przekonasz się z dalszej części artykułu.
Zapomnij o jarzynowej i gyrosie. Latem hitem jest sałatka z tym ogórkowym sosemRyba to samo zdrowie
Mintaj należy do nielicznej grupy zdrowych ryb ze względu na swój skład. W 150 gramach tej ryby znajduje się aż 29 gramów czystego białka. To jednak nie wszystko. Swoje miejsce w rybie znalazły także witaminy z grupy A oraz D, które pozytywnie wpływają na układ wzrokowy i odpornościowy.
Ryba zawiera także wiele cennych pierwiastków. Między innymi fosfor, który uczestniczy w produkcji energii. Pierwiastek odpowiada także za rozwój i poprawne funkcjonowanie kości, mięśni, a także całego układu nerwowego.
Jak przygotować mintaja?
Mintaj ma także inne zalety. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Można go usmażyć, ale wtedy straci wiele cennych wartości odżywczych. Dlatego zdecydowanie lepiej przygotować go na parze lub w piekarniku. Tę rybę można również gotować lub podawać faszerowaną. Będzie smakowała wyśmienicie, jeżeli podasz ją w sosie pomidorowym, koperkowym i cytrynowym. Jak widzisz, sposobów na podanie tej zdrowej ryby jest wiele. Przygotuj ją wedle własnego uznania, a dostarczysz organizmowi wszystkiego, czego potrzebujesz. Sprawdź przepis na doskonałe jagodzianki oraz poznaj sposób Strzelczyka na obiad z piersi z kurczaka.