Smakosze.pl
Tarta czekoladowa z malinami

pixabay.com

Tarta czekoladowa z malinami

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Tarta to rodzaj ciasta, który jest prosty w wykonaniu i daje duże pole do kreatywności. Tarty mogą być wytrawne i wówczas świetnie nadają się na lunch, a w słodkiej postaci są świetną opcją na deser. Tarta czekoladowa z malinami to świetny przepis, w którym słodycz czekolady zrównoważona jest kwaskowym posmakiem owoców.

Jakie właściwości ma czekolada?

Istnieje mnóstwo rodzajów czekolad, od gorzkich, przez mleczne, po bakaliowe i z nadzieniem aż po czekolady białe. Czekolada kupiona z uwagą, czyli taka, która posiada dużo procent zawartości kakao, jest korzystna dla naszego organizmu, ponieważ zawiera magnez, który pomaga w przewodnictwie komórek nerwowych, żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, a także przyczynia się do wytwarzania serotoniny, hormonu szczęścia, który poprawia nam nastrój! Spożywanie czekolady pomaga też w obniżeniu ryzyka zachorowania na schorzenia serca oraz ryzyka pojawienia się zakrzepów. Pojawiają się też informacje, że gorzka czekolada jedzona w niewielkich ilościach wspomaga metabolizm. Wciąż należy pamiętać, że korzyści pojawiają się tylko przy spożyciu czekolady w niewielkich ilości i to głównie czekolady gorzkiej, która zawiera możliwie jak najwięcej kakao.

Jak wykonać tartę czekoladową z malinami?

Składniki:

undefined

ciasto

  • 175 g mąki pszennej

  • 50 g kakao

  • 50 g cukru

  • 150 g masła

  • 3 żółtka

undefined

krem

  • 200 g czekolady gorzkiej

  • 250 ml śmietany kremówki

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 500 g malin

Przygotowanie:

ciasto

  • Przygotować foremkę o średnicy ok. 25 cm, piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

  • Mąkę przesiać do miski razem z kakao przez sitko, by pozbyć się grudek. Dodać cukier i masło pokrojone na kawałki. Całość rozetrzeć, tworząc kruszonkę.

  • Do miski dodać żółtka, następnie zagnieść ciasto i gdy wszystkie składniki będą połączone, włożyć ciasto do woreczka i schłodzić przez 30 minut.

  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć równomiernie na foremkę.

  • Ciasto przykryć papierem do pieczenia, a na papier wysypać np. surowe ziarna fasoli, żeby obciążyć ciasto.

  • Ciasto piec przez 15 min, następnie zdjąć z niego papier i piec ciasto dalej przez 5 min, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

krem

  • Śmietanę wlać do małego garnka, dodać do niej ekstrakt z wanilii.

  • Czekoladę połamać na kawałki, a następnie wrzucić do garnka.

  • Pokroić masło na mniejsze kawałki i dodać do garnka, wymieszać aż powstanie jednolita masa.

  • Na tartę wyłożyć umyte maliny, zostawiając kilka do dekoracji, a następnie wylać na nie gorący krem.

  • Wierzch tarty udekorować pozostałymi malinami.

Tarta czekoladowa z malinami ze spodem z ciasteczek

Są różne przepisy na wykonanie spodu ciasta, zamiast mąki pszennej, możesz użyć też ciastek.

składniki na spód tarty z ciasteczkami

  • 150 g ciastek typu markizy czekoladowe

  • 150 g kruchych ciastek kakaowych/czekoladowych

  • 70 g czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao

  • 30 g masła

spód tarty z ciasteczek, przygotowanie:

  • Przygotować formę o średnicy ok. 25 cm i posmarować ją dokładnie masłem.

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub przynajmniej doprowadzić do temperatury pokojowej (w drugim przypadku połamać na kawałki).

  • Oba rodzaje ciastek włożyć do miski lub robota kuchennego, następnie dodać czekoladę i roztopione masło, dokładnie zmiksować.

  • Powstałą masę wyłożyć równomiernie na spodzie i bokach formy i docisnąć.

Co ważne, ten rodzaj ciasta pozwala na uniknięcie pieczenia, ciasto po dodaniu kremu wystarczy tylko wstawić do lodówki.

Tarta czekoladowa to świetny deser na każdą okazję, wykonuje się ją szybko, ale należy zwrócić uwagę na dodatkowy czas konieczny do schłodzenia tarty w lodówce. Kruchość ciasta sprawia, że słodkość tarty nie jest przesadzona. W cieplejsze dni jej kosztowanie będzie jeszcze przyjemniejsze, gdy na talerzyku obok dodamy gałkę lodów, np. waniliowych, i listki mięty. Ze słodkiego deseru dzięki temu stanie się także delikatnie orzeźwiająca.

Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >