Smakosze.pl
Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową

pixabay.com

Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Bizoń Michalina

Udostępnij:

Pyszna, prosta i efektowna, czyli tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową.

Pyszna, prosta i efektowna, czyli tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową. To przepis, którym na pewno zachwycisz każdego. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a samego ciasta nie musisz w ogóle piec!

Szybkie ciasto bez pieczenia

Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia, które można przygotować na dowolną okazję. Świetnie sprawdzi się na urodziny, można ją ozdobić cukierkami czy wbić w nią świeczki.

Połączenie masła orzechowego i popularnych ciasteczek Oreo to jedna z najbardziej smakowitych kombinacji. Będzie się ona podobała każdemu, szczególnie osobom, które uwielbiają czekoladę i ciasteczka Oreo. Co więcej, to ciasto możesz przygotować kilka dni wcześniej, świetnie smakuje także po przechowywaniu w lodówce przez kilka dni, więc jeśli szykujesz przyjęcie, ale nie masz czasu na pieczenie wielu ciast naraz, to ciasto będzie wśmienitym wyborem!

Czy mogę zamienić ciasteczka Oreo na inne?

Nie jesteś fanem tych ciasteczek i zastanawiasz się, czy przepis wyjdzie z jakimiś innymi ciastkami? Jasne! Jeśli nie jesteś fanem Oreo, możesz sięgnąć po swoje ulubione ciasteczka, możesz wybrać zwykłe herbatniki, mogą to być markizy, ciastka krucze, a nawet krakersy, jeśli chcesz czegoś niezbyt słodkiego.

Jakie masło orzechowe wybrać do tego przepisu?

Z chrupiącymi kawałkami czy całkowicie gładkie? W sklepach znajdziesz szeroki wybór maseł orzechowych, ale które wybrać? Wybierz swoje ulubione masło orzechowe, ale najlepiej, jeśli będzie ono lekko solone.

Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania tego ciasta:

Na spód:

  • 350 g ciasteczek Oreo lub innych dowolnych

  • 70 g masła (jeśli używasz bardziej suchych ciasteczek, to być może będziesz potrzebować nieco więcej masła).

undefined

Masa z masłem orzechowym:

  • 160 g masła

  • 350 g dowolnego masła orzechowego

  • 1 szklanka śmietanki kremówki (powinna być schłodzona)

  • 1 szklanka cukru pudru.

undefined

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao

  • 150 ml śmietanki kremówki.

undefined

Opcjonalnie:

Kilka dodatkowych ciasteczek do dekoracji i niewielka garść orzechów ziemnych prażonych lub w karmelu.

undefined

Przygotowanie zaczynamy od spodu. Ciasteczka umieść w grubym woreczku i przy pomocy wałka do ciasta bardzo dokładnie je rozdrobnij.Możesz skorzystać z malaksera, w którym wystarczy, że umieścisz całe ciasteczka. Kiedy będą już rozdrobnione, dodaj do nich roztopione masło, mieszaj aż do dobrego połączenia składników. Na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blachę wyłóż masę, następnie mocno uklep i dociskaj, także do boków. Odłóż całość do lodówki.

W międzyczasie przygotuj masę orzechową. Masło orzechowe utrzyj mikserem elektrycznym, dodawaj do niego cukier puder, a na sam koniec wlej śmietankę i miksuj około 3-4 minut, aż składniki całkowicie się połączą. Krem powinien być dosyć puszysty. Wyłóż go na spód z ciasteczek wstaw do lodówki, ciasto powinno chłodzić się tam przez około godzinę.

Na koniec przygotuj polewę czekoladową. Umieść w rondelku śmietankę i pokruszoną czekoladę, na małym ogniu podgrzewaj, mieszając tak długo, aż składniki się całkowicie połączą, a czekolada rozpuści. Kiedy polewa przestygnie wylej ją na schłodzone ciasto. Gotowe!

Z czym podawać tartę Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową?

To ciasto świetnie smakuje samo w sobie, ale możesz je jeszcze bardziej urozmaicić, dodając odpowiednie składniki. Na górę świetnie sprawdzi się bita śmietana, którą możesz nałożyć zaraz przed podaniem, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze pyszniejsze, w sam raz na przyjęcie. Na polewę czekoladą, zanim zastygnie, możesz wysypać też orzeszki ziemne!

Na ile porcji jest podany przepis?

Korzystając z tego przepisu stworzysz ciasto, które ma około 16 porcji. Oznacza to, że jest to doskonały wybór dla osób, które chcą przygotować przyjęcie dla 10-12 osób, dzięki temu można mieć pewność, że każdemu przypadnie choć jeden kawałek ciasta, a do tego zostanie jeszcze mały zapas. Jeśli jednak chcesz przygotować ciasto dla większej liczby osób, po prostu zwiększ proporcjonalnie ilość składników. Możesz je podwoić lub potroić, pamiętaj jednak o tym, że będzie ci potrzebna większa blaszka, a do tego może się wydłużyć czas potrzebny na to, aby ciasto zastygło – miej to na uwadze, bo tarta smakuje najlepiej, kiedy składniki się ze sobą przegryzą.

Bizoń Michalina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >