Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową
Pyszna, prosta i efektowna, czyli tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową. To przepis, którym na pewno zachwycisz każdego. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a samego ciasta nie musisz w ogóle piec!
Szybkie ciasto bez pieczenia
Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia, które można przygotować na dowolną okazję. Świetnie sprawdzi się na urodziny, można ją ozdobić cukierkami czy wbić w nią świeczki.
Połączenie masła orzechowego i popularnych ciasteczek Oreo to jedna z najbardziej smakowitych kombinacji. Będzie się ona podobała każdemu, szczególnie osobom, które uwielbiają czekoladę i ciasteczka Oreo. Co więcej, to ciasto możesz przygotować kilka dni wcześniej, świetnie smakuje także po przechowywaniu w lodówce przez kilka dni, więc jeśli szykujesz przyjęcie, ale nie masz czasu na pieczenie wielu ciast naraz, to ciasto będzie wśmienitym wyborem!
Czy mogę zamienić ciasteczka Oreo na inne?
Nie jesteś fanem tych ciasteczek i zastanawiasz się, czy przepis wyjdzie z jakimiś innymi ciastkami? Jasne! Jeśli nie jesteś fanem Oreo, możesz sięgnąć po swoje ulubione ciasteczka, możesz wybrać zwykłe herbatniki, mogą to być markizy, ciastka krucze, a nawet krakersy, jeśli chcesz czegoś niezbyt słodkiego.
Jakie masło orzechowe wybrać do tego przepisu?
Z chrupiącymi kawałkami czy całkowicie gładkie? W sklepach znajdziesz szeroki wybór maseł orzechowych, ale które wybrać? Wybierz swoje ulubione masło orzechowe, ale najlepiej, jeśli będzie ono lekko solone.
Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową – przepis
Składniki potrzebne do przygotowania tego ciasta:
Na spód:
350 g ciasteczek Oreo lub innych dowolnych
70 g masła (jeśli używasz bardziej suchych ciasteczek, to być może będziesz potrzebować nieco więcej masła).
undefined
Masa z masłem orzechowym:
160 g masła
350 g dowolnego masła orzechowego
1 szklanka śmietanki kremówki (powinna być schłodzona)
1 szklanka cukru pudru.
undefined
Składniki na polewę czekoladową:
2 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
150 ml śmietanki kremówki.
undefined
Opcjonalnie:
Kilka dodatkowych ciasteczek do dekoracji i niewielka garść orzechów ziemnych prażonych lub w karmelu.
undefined
Przygotowanie zaczynamy od spodu. Ciasteczka umieść w grubym woreczku i przy pomocy wałka do ciasta bardzo dokładnie je rozdrobnij.Możesz skorzystać z malaksera, w którym wystarczy, że umieścisz całe ciasteczka. Kiedy będą już rozdrobnione, dodaj do nich roztopione masło, mieszaj aż do dobrego połączenia składników. Na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blachę wyłóż masę, następnie mocno uklep i dociskaj, także do boków. Odłóż całość do lodówki.
W międzyczasie przygotuj masę orzechową. Masło orzechowe utrzyj mikserem elektrycznym, dodawaj do niego cukier puder, a na sam koniec wlej śmietankę i miksuj około 3-4 minut, aż składniki całkowicie się połączą. Krem powinien być dosyć puszysty. Wyłóż go na spód z ciasteczek wstaw do lodówki, ciasto powinno chłodzić się tam przez około godzinę.
Na koniec przygotuj polewę czekoladową. Umieść w rondelku śmietankę i pokruszoną czekoladę, na małym ogniu podgrzewaj, mieszając tak długo, aż składniki się całkowicie połączą, a czekolada rozpuści. Kiedy polewa przestygnie wylej ją na schłodzone ciasto. Gotowe!