Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – składniki
200 g liści szpinaku,
125 g ciasta fillo,
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
2 jajka,
2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie),
4 łyżki orzeszków pinii,
175 g suszonych pomidorów w oleju,
8 czarnych oliwek,
100 g sera feta.
Greckie tzatziki:
2 łyżki drobno posiekanej mięty,
1/2 dużego świeżego ogórka,
jogurt grecki,
1/2 ząbka czosnku.
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – przygotowanie
Szpinak włóż na dużą patelnię lub do garnka, wlej 3 łyżki wody i mieszając, gotuj przez chwilę, aż szpinak zwiędnie. Przełóż na sito, odsącz, dokładnie odciśnij płyn, pokrój, dopraw gałką i miętą.
Wymieszaj z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodaj pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone na plasterki oliwki, zrumienione orzeszki pinii i jajka. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotuj okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Delikatnie rozwiń ciasto fillo. Jeden płat ciasta posmaruj w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włóż do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmaruj olejem kolejny płat ciasta i ułóż go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układaj kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłóż farsz, zawiń wystające ciasto do środka, przykryj dokładnie nadzieniem. Posmaruj dodatkowym olejem i rozłóż kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.
Piecz przez 30 minut na złoty kolor. Wyjmij z formy, pokrój i podawaj z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami lub sałatką. Tartę można też podgrzewać i zamrażać.
Przygotowanie greckiego tzatziki:
Ogórka obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. Czosnek drobno posiekaj, rozetrzyj końcem noża, posól i dodaj do ogórka. Wymieszaj z drobno posiekaną miętą oraz jogurtem greckim.
Przed samym podaniem dopraw solą oraz pieprzem.