Smakosze.pl
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

pixabay.com

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami to pyszne danie z dodatkiem sera i warzyw. Przygotowanie nie jest trudne w wykonaniu, a składniki można znaleźć w każdym markecie. Najlepiej smakuje podawana z sosem tzatziki z ogórka i jogurtu greckiego. Jak przygotować tę potrawę?

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – składniki

  • 200 g liści szpinaku,

  • 125 g ciasta fillo,

  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie),

  • 4 łyżki orzeszków pinii,

  • 175 g suszonych pomidorów w oleju,

  • 8 czarnych oliwek,

  • 100 g sera feta.

Greckie tzatziki:

  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty,

  • 1/2 dużego świeżego ogórka,

  • jogurt grecki,

  • 1/2 ząbka czosnku.

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – przygotowanie

Szpinak włóż na dużą patelnię lub do garnka, wlej 3 łyżki wody i mieszając, gotuj przez chwilę, aż szpinak zwiędnie. Przełóż na sito, odsącz, dokładnie odciśnij płyn, pokrój, dopraw gałką i miętą.

Wymieszaj z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodaj pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone na plasterki oliwki, zrumienione orzeszki pinii i jajka. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotuj okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Delikatnie rozwiń ciasto fillo. Jeden płat ciasta posmaruj w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włóż do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmaruj olejem kolejny płat ciasta i ułóż go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układaj kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłóż farsz, zawiń wystające ciasto do środka, przykryj dokładnie nadzieniem. Posmaruj dodatkowym olejem i rozłóż kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.

Piecz przez 30 minut na złoty kolor. Wyjmij z formy, pokrój i podawaj z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami lub sałatką. Tartę można też podgrzewać i zamrażać.

Przygotowanie greckiego tzatziki:

Ogórka obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. Czosnek drobno posiekaj, rozetrzyj końcem noża, posól i dodaj do ogórka. Wymieszaj z drobno posiekaną miętą oraz jogurtem greckim.

Przed samym podaniem dopraw solą oraz pieprzem.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >