Smakosze.pl
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

pixabay.com

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami to pyszne danie z dodatkiem sera i warzyw. Przygotowanie nie jest trudne w wykonaniu, a składniki można znaleźć w każdym markecie. Najlepiej smakuje podawana z sosem tzatziki z ogórka i jogurtu greckiego. Jak przygotować tę potrawę?

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – składniki

  • 200 g liści szpinaku,

  • 125 g ciasta fillo,

  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie),

  • 4 łyżki orzeszków pinii,

  • 175 g suszonych pomidorów w oleju,

  • 8 czarnych oliwek,

  • 100 g sera feta.

Greckie tzatziki:

  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty,

  • 1/2 dużego świeżego ogórka,

  • jogurt grecki,

  • 1/2 ząbka czosnku.

Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – przygotowanie

Szpinak włóż na dużą patelnię lub do garnka, wlej 3 łyżki wody i mieszając, gotuj przez chwilę, aż szpinak zwiędnie. Przełóż na sito, odsącz, dokładnie odciśnij płyn, pokrój, dopraw gałką i miętą.

Wymieszaj z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodaj pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone na plasterki oliwki, zrumienione orzeszki pinii i jajka. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotuj okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Delikatnie rozwiń ciasto fillo. Jeden płat ciasta posmaruj w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włóż do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmaruj olejem kolejny płat ciasta i ułóż go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układaj kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłóż farsz, zawiń wystające ciasto do środka, przykryj dokładnie nadzieniem. Posmaruj dodatkowym olejem i rozłóż kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.

Piecz przez 30 minut na złoty kolor. Wyjmij z formy, pokrój i podawaj z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami lub sałatką. Tartę można też podgrzewać i zamrażać.

Przygotowanie greckiego tzatziki:

Ogórka obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. Czosnek drobno posiekaj, rozetrzyj końcem noża, posól i dodaj do ogórka. Wymieszaj z drobno posiekaną miętą oraz jogurtem greckim.

Przed samym podaniem dopraw solą oraz pieprzem.

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >