Ten przepis na kotlety schabowe po lubelsku mam od znajomego. Są 100 razy lepsze niż klasyczne
Kotlety od dawna są przysmakiem Polaków. W naszym kraju mamy wiele wspaniałych przepisów na to danie, a każdy z nich daje gwarancję dobrego smaku. Przede wszystkim mamy schabowe czy też mielone, które zdobyły sympatię wielu osób. Warto jednak przyjrzeć się i obowiązkowo spróbować również innych. Przedstawiamy Wam przepis na schabowe po lubelsku
Kotlety niedzielnym obiadem Polaków
Kotlety to dla ludzi w naszym kraju świętość. Mówi się, że tradycyjny polski obiad to rosół na pierwsze danie, natomiast na drugie kotlety schabowe z ziemniaczkami i mizerią . Schabowe są również często podawane przez obcokrajowców jako potrawa, którą znają w Polsce. Do tego dochodzą oczywiście mielone, które również warto podawać z ziemniakami, a dodatkowo z burakami.

Na kotlety powstało już wiele przepisów, możemy zjeść między innymi warzywne, ewentualnie kotlety szwajcarskie, które przygotowuje się z dodatkiem szynki i sera żółtego .

Schabowe po lubelsku to bardzo ciekawa opcja , która z pewnością zaskoczy, a przede wszystkim zadowoli wszystkich. Kluczowa kwestia, która sprawia, że nie są to klasyczne kotlety to sposób panierowania. Taki schabowe to miłe i ciekawe urozmaicenie tych tradycyjnych, a do tego są tak samo smaczne.
Schabowe po lubelsku
Schabowe po lubelsku to świetny wybór na niedzielny obiad . Kuchnia lubelska jest znana przede wszystkim z tego, że jest prosta, ale również jest kopalnią smaków . Do przygotowania takich kotletów będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 2 jajka
- sól i pieprz
- mąka pszenna
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować schabowe po lubelsku?
Schabowe po lubelsku to bardzo dobra alternatywa dla zwykłych tradycyjnych kotletów, jakie znamy na co dzień. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane , a smak, aromat oraz chrupkość podbiją niejedno podniebienie.
W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso. Schab oczyszczamy i kroimy na plastry w formie kotletów o grubości jednego centymetra . W kolejnym kroku rozbijamy starannie mięso, ale musimy mieć na uwadze to, żeby kotlety nie były zbyt cienkie. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem z każdej strony.
W dalszej części przechodzimy do kluczowej kwestii, czyli panierowania. Do jednej miski przekładamy mąkę, natomiast w drugiej rozbijamy jajka . Najpierw kotlety obtaczamy w mące, natomiast później w jajku.
Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu przez 2 minuty z każdej strony na dość dużym ogniu . Musimy uważać, żeby nić się nie przypaliło.
Tak przygotowane schabowe po lubelsku możemy podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką . Ewentualnie z kaszą, a także zasmażaną kapustą.
Sprawdź przepis na pyszną karkówkę . Zobacz, jakie zastosowanie ma połączenie cytryny i liści laurowych .
