Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na kotlety schabowe po lubelsku mam od znajomego. Są 100 razy lepsze niż klasyczne
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Ten przepis na kotlety schabowe po lubelsku mam od znajomego. Są 100 razy lepsze niż klasyczne

16 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety od dawna są przysmakiem Polaków. W naszym kraju mamy wiele wspaniałych przepisów na to danie, a każdy z nich daje gwarancję dobrego smaku. Przede wszystkim mamy schabowe czy też mielone, które zdobyły sympatię wielu osób. Warto jednak przyjrzeć się i obowiązkowo spróbować również innych. Przedstawiamy Wam przepis na schabowe po lubelsku

Kotlety niedzielnym obiadem Polaków

Kotlety to dla ludzi w naszym kraju świętość. Mówi się, że tradycyjny polski obiad to rosół na pierwsze danie, natomiast na drugie kotlety schabowe z ziemniaczkami i mizerią . Schabowe są również często podawane przez obcokrajowców jako potrawa, którą znają w Polsce. Do tego dochodzą oczywiście mielone, które również warto podawać z ziemniakami, a dodatkowo z burakami.

Przepyszne kotlety mielone
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya

Na kotlety powstało już wiele przepisów, możemy zjeść między innymi warzywne, ewentualnie kotlety szwajcarskie, które przygotowuje się z dodatkiem szynki i sera żółtego .

Kotlety z szynką i serem
Fot. Canva/oksanashufrych

Schabowe po lubelsku to bardzo ciekawa opcja , która z pewnością zaskoczy, a przede wszystkim zadowoli wszystkich. Kluczowa kwestia, która sprawia, że nie są to klasyczne kotlety to sposób panierowania. Taki schabowe to miłe i ciekawe urozmaicenie tych tradycyjnych, a do tego są tak samo smaczne.

Taką karkówkę podam na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata

Schabowe po lubelsku

Schabowe po lubelsku to świetny wybór na niedzielny obiad . Kuchnia lubelska jest znana przede wszystkim z tego, że jest prosta, ale również jest kopalnią smaków . Do przygotowania takich kotletów będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować schabowe po lubelsku?

Schabowe po lubelsku to bardzo dobra alternatywa dla zwykłych tradycyjnych kotletów, jakie znamy na co dzień. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane , a smak, aromat oraz chrupkość podbiją niejedno podniebienie.

W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso. Schab oczyszczamy i kroimy na plastry w formie kotletów o grubości jednego centymetra . W kolejnym kroku rozbijamy starannie mięso, ale musimy mieć na uwadze to, żeby kotlety nie były zbyt cienkie. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem z każdej strony.

W dalszej części przechodzimy do kluczowej kwestii, czyli panierowania. Do jednej miski przekładamy mąkę, natomiast w drugiej rozbijamy jajka . Najpierw kotlety obtaczamy w mące, natomiast później w jajku.

Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu przez 2 minuty z każdej strony na dość dużym ogniu . Musimy uważać, żeby nić się nie przypaliło.

Tak przygotowane schabowe po lubelsku możemy podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką . Ewentualnie z kaszą, a także zasmażaną kapustą.

Sprawdź przepis na pyszną karkówkę . Zobacz, jakie zastosowanie ma połączenie cytryny i liści laurowych .

Przepyszne kotlety schabowe z ziemniaczkami i plasterkiem cytryny
Fot. Canva/Mizina
Wlej do kawy zamiast mleka. Lista korzyści nie ma końca
Kluski śląskie robię zgodnie z metodą czwórek. Nie ma opcji, że coś się nie uda
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy