Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.11.2024 10:18

Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc

pieczony schab
Fot. Shutter/from my point of view

Czy wiesz, że pieczony schab może smakować jeszcze lepiej? Przygotuj marynatę z zaskakującym owocem, a mięso nabierze obłędnego smaku. Poznaj i wypróbuj poniższy przepis, a schab już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób. 

Schab jeszcze nigdy nie był tak pyszny

Schab jest jednym z najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem. Doceniamy nie tylko jego smak, ale też możliwość przygotowania z niego wielu dań. To mięso nie kosztuje również wiele, dzięki czemu można przygotować tani obiad dla całej rodziny. Choć najczęściej ze schabu przygotowuje się tradycyjne kotlety, można go również upiec i podać z sosem lub w postaci domowej wędliny.

Często zdarza się, że mięso po upieczeniu wychodzi suche, a przez to staje się niesmaczne. Okazuje się jednak, że można temu zapobiec w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przygotować marynatkę z zaskakującym składnikiem, dzięki której schab wyjdzie soczysty, aromatyczny i każdy będzie zachwycony jego smakiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, z czego zrobić marynatę oraz poznasz przepis

scha b.jpg
Fot. Canva/Alexander62
Polacy piją ją jesienią i sami sobie szkodzą. Uwielbiana, sezonowa kawa niszczy zdrowie

Pieczony schab tylko z tym składnikiem

Marynata składa się przede wszystkim z oliwy i kilku przypraw. Warto dodać do niej również… kiwi. Ten owoc jest niezbędnym dodatkiem, bo dzięki niemu schab wyjdzie soczysty, ale też delikatny i bardzo miękki. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w owocu enzymy rozkładają białka, a mięso wychodzi idealne. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1,5-2 kg schabu
  • oliwa
  • pieprz 
  • sól
  • suszony majeranek
  • suszony rozmaryn
  • kilka ząbków czosnku
  • mielona słodka papryka
  • 3 kiwi 

Przepis na pieczony schab

Do miski wlej oliwę. Wsyp majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, pieprz i sól. Dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki wymieszaj na jednolitą marynatę. Kiwi obierz, a następnie pokrój na małe kawałki. Owoce dodaj do marynaty i ponownie ją wymieszaj.

Schab umyj, a następnie wytrzyj do sucha i włóż je do miski z marynatą. Dokładnie obtocz w niej mięso i pozostaw na kilka godzin do zamarynowania. Następnie przełóż je wraz z owocami do naczynia żaroodpornego. Piecz go w rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny. Pieczony schab podawaj na ciepło lub na zimno, w każdej wersji smakuje wyśmienicie. 

Sprawdź także błyskawiczny przepis na szarlotkę oraz dowiedz się, przed jakim produktem ostrzega sanepid

kiwi .jpg
Fot. Canva/vinicef