Kotlety schabowe stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, ciesząc się jednocześnie tradycją sięgającą XIX wieku – choć sama potrawa mogła być przyrządzana w podobnej formie już dużo wcześniej. Formą podania przypominać może sznycel wiedeński, jednak zasadniczą różnicę stanowi rodzaj mięsa z którego obie potrawy są przygotowywane. Sznycel wiedeński to panierowana cielęcina, natomiast kotlet schabowy to oczywiście wieprzowina.
Sam kotlet schabowy to rodzaj kotleta panierowanego, a więc mięsa zasmażanego w przygotowanej wcześniej panierce. W przypadku kotletów schabowych jest to zazwyczaj rozmącone jajko lub mleko w połączeniu z mąką lub bułką tartą – według tradycyjnego przepisu stosować można zarówno bułkę tartą, jak i mąkę.
Kotlety schabowe podawane są na talerzu wraz z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodatek do kotletów schabowych tworzyć mogą rozmaite surówki, pieczarki czy gotowane warzywa.
Do przygotowania kotletów schabowych potrzebne nam będzie oczywiście odpowiednie mięso, czyli schab – może być z kością lub bez niej. Do tego niezbędna będzie mąka, bułka tarta, jajka, sól, pieprz i tłuszcz, na którym mięso będziemy smażyć. Zgodnie z tradycyjnym przepisem powinien to być smalec, jednak można zastąpić go olejem roślinnym.
Po przepłukaniu mięsa należy pokroić je na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. W międzyczasie należy przygotować składniki na panierkę. W jednym talerzu powinniśmy rozbełtać jajka, których ilość zależy od wielkości przygotowywanej porcji mięsa. Do drugiego z talerzy natomiast powinniśmy wsypać bułkę tartą. Na tym moglibyśmy zakończyć, jednak tradycyjne kotlety schabowe wymagają jeszcze mąki. To właśnie w niej w pierwszej kolejności powinniśmy obtoczyć mięso – później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Naturalnie, przed panierowaniem mięsa trzeba przyprawić je solą i pieprzem. Później możemy już przejść do smażenia. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec lub rozlewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty aż do momentu, w którym nabiorą złotego koloru.
Choć sam przepis na kotlety schabowe nie wydaje się być szczególnie skomplikowanym, to jednak jest to potrawa, której rezultat przygotowania nie zawsze daje poczucie pełnego zadowolenia. Najczęstszą z przyczyn stanowi sytuacja, w której przygotowywane przez nas mięso nie jest kruche i soczyste. Żeby tak się stało wystarczy smażyć na mocno rozgrzanej patelni, używając smalcu, oleju rzepakowego lub oleju słonecznikowego.
Jeżeli zaś chcemy, aby nasze kotlety schabowe były miękkie, to powinniśmy pamiętać o skrupulatnym i równomiernym rozbijaniu mięsa z obu stron. Natomiast jeśli mamy problem z panierką odchodzącą od mięsa, to powinniśmy w pierwszej kolejności wymoczyć nasze schabowe w mleku.
Pokaż więcej
Znany internetowy krytyk kulinarny – Książulo – w swoim najnowszym filmie odwiedził restaurację po Kuchennych Rewolucjach. W jego zamówieniu znalazł się między innymi kotlet schabowy, którego opisał w dawno nieużywanych przez siebie słowach. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przebiegła wizyta youtubera. Jedno jest pewne- jego wypowiedź mogła zaskoczyć internautów.
Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Wielu nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a inni, przez nadmiar tłuszczu unikają jak ognia. Istnieje jednak sposób na zdrowe kotlety schabowe, z których każdy będzie zadowolony. Smażenie to przeszłość.
Kilka lat temu wielką karierę zrobiło w Polsce słowo „jesieniara”, znaczące miłośniczka jesieni. Oto więc przepis na kotlety dla prawdziwych jesieniar i jesieniarzy. Uwaga! Nie jest to dyniowa latte.
Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe możesz usmażyć również na innym tłuszczu. Jest zdrowszy, a mięso zyskuje na nim więcej smaku. Warto wypróbować i przekonać się samemu.
Jak karmią w stołecznych urzędach? To postanowił sprawdzić Książulo, który zamawia w nich kotlety schabowe. Tym razem odwiedził ratuszowy bar na Targówku. Youtuber nie owijał w bawełnę i szybko ocenił popularne danie obiadowe.
Oto prosty dodatek do panierki na kotlety schabowe. Dzięki niemu otoczka z okruszków wokół mięsa będzie lekka i bardziej chrupiąca. Wystarczy dodać do jajek nietypowy składnik.
Znany youtuber Książulo wrócił do źródeł. Po eksperymentach z drogimi restauracjami wrócił do testowania schabowych w ukrytych barach Warszawy. W jednym z urzędów porównał kotlet mielony ze schabowym.
Marzą Ci się kruche i smaczne schabowe? W takim razie sięgnij po popularny produkt. Być może masz go w swojej kuchni. Dzięki niemu kotlety schabowe wyjdą soczyste jak nigdy dotąd.
Kotlety schabowe potrafią sprawić, że ślinka sama cieknie. Soczyste mięso i chrupiąca panierka to doskonały duet. Jak uzyskać tak dobrą panierkę? Wystarczy produkt, który być może masz w swojej kuchni.
Schab na obiad to nie tylko tradycyjne kotlety. Poznaj zaskakujący przepis i z tego mięsa przygotuj faszerowane roladki. Domownicy nie będą kryli oburzenia, że nie ma ich tradycyjnego dania, ale kiedy spróbują roladek z przepisu, będą wniebowzięci. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego je przygotować.
Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów. Niemal każda gospodyni ma swój wyjątkowy patent na to kultowe danie. Mało kto jednak wie, że kotlety zanurzone w uwielbianym napoju stają się wyjątkowo kruche i soczyste. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.
Kotlety schabowe odłóż na inną okazję. Zamiast nich przygotuj kotlety z karkówki z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Soczyste mięso pod pyszną pierzynką potrafi skusić każdego łasucha. Wypróbuj to danie, a z całą pewnością przyrządzisz je nieraz.
Kotlety schabowe na obiad? Zapomnij i przygotuj kotlety z pieczarkami. W tej wersji smakują o niebo lepiej, a domownicy zapieją z zachwytu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować to obłędne danie. Dlatego smaku warto zaryzykować.
Kotlety schabowe nie mają sobie równych. Delikatne i w chrupiącej panierce potrafią nieźle uzależnić. Zastąp bułkę tartą tym produktem, a wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej.
Kotlety schabowe dzięki panierce są smaczne i chrupiące. Niestety ta z bułki tartej to nie najlepszy wybór. Sprawdź, czym ją zastąpić i dlaczego będzie o wiele zdrowsza.
Zależy nam, by kotlety schabowe były mięciutkie i soczyste. Zwykle mięso moczymy w mleku, jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Wybierz inny produkt, który nada schabowym niezwykłej delikatności. Takie kotlety zjesz z przyjemnością.
Gwiazda kulinariów zaprezentowała swój sposób na roladki wieprzowe. Podaje je z duszonymi pieczarkami. Dzięki odpowiednim dodatkom wychodzi z nich niezwykłe w smaku danie.
Zwykłe kotlety schabowe cię nudzą? Przygotuj te, które znajdziesz w poniższym przepisie. Soczyste mięso i chrupiąca panierka zachwyci całą rodzinę. Nie prędko wrócisz do klasycznej odsłony tej potrawy.
Kotlety schabowe ulubionym daniem Polaków. Znana restauratorka - Magda Gessler - twierdzi, że Polacy to klasyczne danie przygotują w zły sposób. W mocnych słowach celebrytka związana ze stacją TVN wskazała czego unikać.
Kotlety schabowe wydają się jedną z najłatwiejszych potraw. Nic bardziej mylnego. Wszyscy w Polsce dobrze wiedzą, jak powinien wyglądać kotlet. Dlatego trzeba uważać na wszystkie możliwe błędy.
Znany youtuber - Wojek - odwiedził Centrum Olimpijskie i zamówił tradycyjnego schabowego w zaskakująco wysokiej cenie. Swoją recenzję umieścił w Internecie. Czy taki obiad jest wart swojej ceny? O szczegółach wizyty influencera dowiesz się dalszej części artykułu.
Poznaj patent mojej mamy, a przygotujesz na obiad doskonałe kotlety schabowe. Będą jednocześnie kruche, jak i delikatne. Sposób jest łatwy i danie wyjdzie doskonale, jeżeli przygotujesz kotlety schabowe w mleku. Zachwycą rodzinę tak bardzo, że będziesz przygotowywać je tak za każdym razem.
Kotlety schabowe bez mięsa? W moim domu często się takie jadało. Teraz korzystam z przepisu babci i robię to danie pełne smaku. Zrób ten rarytas w swoim domu z wyjątkowego produktu, który znajdziesz w lesie.
Schabowy od Strzelczyka nie zawiera w ogóle mięsa. Ma za to mnóstwo smaku i jest przyjemnie chrupiący. Znany kucharz to pyszne danie robi z rzadko używanego produktu. Takie danie zrób i ty, bo warto poznać ten smak.
Twoje kotlety schabowe nie muszą być twarde. Wystarczy, że zalejesz je łatwo dostępnym składnikiem. Efekt na pewno cię zaskoczy, a tym sposobem otrzymasz idealnie miękkie mięso. Poznaj sposób i zastosuj go w swojej kuchni.
Tęsknisz za smakiem kotletów jak za dawnych lat? Wypróbuj ten przepis i przyrządź doskonałe kotlety schabowe. Zachwycą nie tylko smakiem, ale i rozmiarem. Przyrządzisz je za pomocą jednej metody.
Nie ma nic gorszego niż suche i twarde kotlety schabowe zaraz po smażeniu. Jeśli i tobie właśnie takie wychodzą, mamy na to skuteczną radę. Zanim zabierzesz się za panierowanie, pozwól mięsu zamarynować się w kwaśnym produkcie. Ogromną różnicę poczuje natychmiast każdy domownik.
Kotlet schabowy jest daniem, które wyjątkowo lubimy. Jadamy je na co dzień i od święta. O smaku kotletów decyduje też panierka. Jaka jest najlepsza panierka do schabowego? Sprawdził to popularny youtuber. Jeden produkt go urzekł. Warto go wypróbować.