Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kotlety Schabowe

Kotlety Schabowe

Kotlety schabowe – podstawowe informacje

Kotlety schabowe stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, ciesząc się jednocześnie tradycją sięgającą XIX wieku – choć sama potrawa mogła być przyrządzana w podobnej formie już dużo wcześniej. Formą podania przypominać może sznycel wiedeński, jednak zasadniczą różnicę stanowi rodzaj mięsa z którego obie potrawy są przygotowywane. Sznycel wiedeński to panierowana cielęcina, natomiast kotlet schabowy to oczywiście wieprzowina.

Sam kotlet schabowy to rodzaj kotleta panierowanego, a więc mięsa zasmażanego w przygotowanej wcześniej panierce. W przypadku kotletów schabowych jest to zazwyczaj rozmącone jajko lub mleko w połączeniu z mąką lub bułką tartą – według tradycyjnego przepisu stosować można zarówno bułkę tartą, jak i mąkę.

Kotlety schabowe podawane są na talerzu wraz z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodatek do kotletów schabowych tworzyć mogą rozmaite surówki, pieczarki czy gotowane warzywa. 

Kotlety schabowe – przepis tradycyjny

Do przygotowania kotletów schabowych potrzebne nam będzie oczywiście odpowiednie mięso, czyli schab – może być z kością lub bez niej. Do tego niezbędna będzie mąka, bułka tarta, jajka, sól, pieprz i tłuszcz, na którym mięso będziemy smażyć. Zgodnie z tradycyjnym przepisem powinien to być smalec, jednak można zastąpić go olejem roślinnym.

Po przepłukaniu mięsa należy pokroić je na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. W międzyczasie należy przygotować składniki na panierkę. W jednym talerzu powinniśmy rozbełtać jajka, których ilość zależy od wielkości przygotowywanej porcji mięsa. Do drugiego z talerzy natomiast powinniśmy wsypać bułkę tartą. Na tym moglibyśmy zakończyć, jednak tradycyjne kotlety schabowe wymagają jeszcze mąki. To właśnie w niej w pierwszej kolejności powinniśmy obtoczyć mięso – później w jajku, a na koniec w bułce tartej.

Naturalnie, przed panierowaniem mięsa trzeba przyprawić je solą i pieprzem. Później możemy już przejść do smażenia. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec lub rozlewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty aż do momentu, w którym nabiorą złotego koloru. 

Jak zrobić dobre schabowe? Praktyczne porady

Choć sam przepis na kotlety schabowe nie wydaje się być szczególnie skomplikowanym, to jednak jest to potrawa, której rezultat przygotowania nie zawsze daje poczucie pełnego zadowolenia. Najczęstszą z przyczyn stanowi sytuacja, w której przygotowywane przez nas mięso nie jest kruche i soczyste. Żeby tak się stało wystarczy smażyć na mocno rozgrzanej patelni, używając smalcu, oleju rzepakowego lub oleju słonecznikowego.

Jeżeli zaś chcemy, aby nasze kotlety schabowe były miękkie, to powinniśmy pamiętać o skrupulatnym i równomiernym rozbijaniu mięsa z obu stron. Natomiast jeśli mamy problem z panierką odchodzącą od mięsa, to powinniśmy w pierwszej kolejności wymoczyć nasze schabowe w mleku.

Pokaż więcej

schabowy i mr kryha
23.04.2024 16:41 Kupił za 60 zł schabowego giganta z przepisu Gessler. Nie uwierzysz, co znalazł pod panierką

Mr Kryha, youtuber obserwowany przez niemal 650 tysięcy Polaków, przyjrzał się kotletowi serwowanemu w knajpie po „Kuchennych rewolucjach”. Jego największe zdziwienie wywołała nietypowa receptura potrawy.

smażenie kotletów schabowych
21.04.2024 09:40 Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. To mój ulubiony sposób na kotlety schabowe

Takie kotlety schabowe podane na obiad z pewnością zaskoczą domowników. Jedna mała zmiana w sposobie przygotowania przekłada się nie tylko na smak, lecz także na strukturę tej najważniejszej potrawy polskich niedzielnych popołudni.

Schabowy i Magda Gessler
17.04.2024 15:05 Gessler nie wyobraża sobie przygotowania schabowych be tej czynności. Dzięki niej są soczyste

Schab wieprzowy to doskonałe mięso: odżywcze, bogate w białko i bardzo chude. Przez to jednak często wychodzi dość twarde. Magda Gessler ma jednak na to niezawodny sposób.

smażenie kotleta
13.04.2024 11:26 Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych

Kotlety schabowe mogą smakować znacznie lepiej. Wypróbuj ten przepis i zrób je na niedzielny obiad. Jeden składnik nada im niezwykłego smaku. Przekonaj się sama jakie są pyszne. Z pewnością nie pożałujesz.

schab po bałkańsku
07.04.2024 18:36 W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem

Jeżeli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz na obiad schab w nowym pysznym wydaniu. To danie na pewno zaskoczy całą twoją rodzinę. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że rozpływa się w ustach. 

zapiekane schabowe
03.04.2024 15:16 Kładę plastry schabu na ziemniakach i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu

Przygotuj schab z tego przepisu, a coraz rzadziej będziesz robiła tradycyjne kotlety schabowe. W połączeniu z pieczonymi warzywami zachwycają smakiem. Zrób i przekonaj się sama. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że robię to danie raz w tygodniu. 

smażenie kotletów schabowych
28.03.2024 09:09 Zapomnij o moczeniu schabu w mleku, jest znacznie lepszy sposób. Kotlety nigdy nie były tak pyszne

Nie namaczaj schabu w mleku. Istnieje zdecydowanie lepsza metoda. Z nią kotlety schabowe są smaczniejsze i delikatniejsze. Podaj je na obiad i zobacz uśmiech na twarzach najbliższych. Każdy poprosi o jeszcze jednego kotleta.

kotlety francuskie
19.03.2024 19:03 Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety francuskie biją je na głowę, musisz ich spróbować

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kotletów schabowych i mielonych, to również polubisz kotlety w takiej wersji. Pyszna serowa panierka to znak rozpoznawczy kotletów francuskich. Zrób je na obiad, a rodzina na pewno doceni ten wyborny smak.

kotlety schabowe
10.03.2024 13:06 Swoje kotlety na niedzielę robię z tego mięsa. By wyszły wyśmienite, przestrzegam 1 zasady

Kotlety schabowe wyjdą jeszcze lepsze niż zazwyczaj, jeśli skorzystasz z tych kilku prostych porad. Przepis wykorzystuje nietypowe mięso i jedną prostą zasadę, która sprawia, że schabowe smakują znajomo, ale są jednocześnie soczyste jak nigdy.

panierowanie schabowego
09.03.2024 19:17 To najlepszy patent na panierowanie schabowych. O tym dodatku nikt by nie pomyślał

Twoje kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy zrobić odpowiednią panierkę, a w szczególności wykorzystać do tego jeden dodatek. Założę się, że nigdy byś o nim nie pomyślała.

kotlet schabowy
06.03.2024 19:14 Wietnamczyk przyjechał do Polski i zakochał się w naszej kuchni. To właśnie te dania skradły jego serce

Nie od dziś wiadomo, że polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Miło nam jednak bardzo, gdy ta oczywista wiedza dosięga inne nacje, niż tylko nasza. Ostatnio uroki klasycznych kulinariów odkrył i docenił podróżnik z dalekiego Wietnamu. Co szczególnie przypadło mu do gustu? Czytajcie dalej, aby się dowiedzieć.

kotlet po parysku
29.02.2024 12:28 Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety po parysku biją je na głowę, kucharz pokazał najlepszy przepis

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez soczystego kotleta? Jeśli tak, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Kotlety po parysku smakują, że palce lizać, a wszystko dzięki patentowi kucharza Piotra Ogińskiego. Panierka w jego wydaniu nie ma sobie równych, dlatego wypróbujcie ten doskonały przepis.

kotlety schabowe na patelni
26.02.2024 13:20 To mój sprawdzony sposób na schabowe z niedzieli. Nabierają nowego smaku i są soczyste, jak nigdy wcześniej

Jeżeli zostały ci kotlety schabowe z niedzielnego obiadu, zrób z nich to danie. Już nigdy ich nie wyrzucisz, bo zrobiony z nich obiad smakuje wybornie. Przyrządź je z przepisu poniżej, a gwarantuje ci, że nie pożałujesz. Za chwilę zdziwisz się, jakie to proste.

schab zapiekany w sosie
25.02.2024 15:24 Zamiast rozbijać kotlety, zapiekam schab w tym sosie. Jak zrobię od razu dużą porcję, mam obiad na 2 dni

Zrobisz danie z tego przepisu i już nigdy nawet nie pomyślisz, aby podać klasyczne schabowe. Zapiekane mięso w tym sosie smakuje obłędnie. Robi się je bardzo łatwo i jest banalne do odgrzewania. Robię je raz i mam spokój na 2 dni.

kotlet schabowy
22.02.2024 18:42 Strzelczyk wziął schab i zrobił kotlety na całą patelnię. Absolutny majstersztyk

Twoje schabowe z całą pewnością są najlepsze, ale zobacz, co możesz poprawić. Z radami Tomasza Strzelczyka wyjdzie nieziemski. Rozmiar kotleta naprawdę zachwyca. 

kotlety schabowe
11.02.2024 15:08 Rozbijam cienko schab i smaruję go serkiem topionym. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych kotletów

Kotlety schabowe to świetny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Ten przepis pokaże ci jak ulepszyć te kotlety. Dzięki temu zaskoczysz wszystkich domowników i odmienisz tradycyjne kotlety. Dla tego smaku warto zaryzykować. 

schabowe
10.02.2024 17:01 Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl

W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.

duszone schabowe
06.02.2024 09:34 Całe życie źle robiłem schabowe. Teraz rodzina błaga o dokładki. Jeden składnik zmienia wszystko

Duszenie schabu nie jest, wydawałoby się, niczym niezwykłym. Ale wszystko zmienia nie tylko dodatek, którego rzadko używamy, lecz także połączenie dwóch sposobów, które równie rzadko idą w parze. Ten przepis odkrywa na nowo kotlety schabowe. 

schab
30.01.2024 10:33 Ścieram ziemniaki, podsmażam i kładę na nich schab. To danie bije na głowę wszystkie placki i kotlety

Ze schabu możemy przygotować wiele pysznych dań na obiad. Ja robię go w startych ziemniakach, smażę i zapiekam. Schab otulony jest serową pierzynką, która doskonale uzupełnia smak tego dania. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej dla smakoszy placków i kotletów.

pieczony schabowy
26.01.2024 19:44 W życiu nie jadłem tak soczystych schabowych. Jedna rzecz zmienia wszystko

Smażone kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Ale ta jedna zmiana w sposobie ich przygotowywania sprawia, że do tradycji nie chce się wracać. Czas na soczysty schab według nowej formuły.

Schab w pysznym sosie
26.01.2024 16:35 Wymieszaj ketchup z majonezem, posmaruj nimi schab i zapiecz. Nie spodziewałem się, że to tak dobre

Schab kojarzy się głównie z kotletami. Ten przepis sprawi, że nawet one mogą się schować. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Przekonaj się sama.

schabowy
24.01.2024 19:20 Kotlety schabowe to bomba kaloryczna. Ale ja wiem jak zrobić, żeby nie piły tłuszczu

Kochasz schabowe, ale przeraża cię, jak bardzo są tłuste? Nie ma potrzeby rezygnowania z ulubionego dania. Z tym sposobem zachowasz smak swoich kotletów, a jednocześnie nieco je odchudzisz.

kotlety schabowe
23.01.2024 17:06 Kroję pomidory, cebulę i kładę je na schab. Rodzina woli to danie od klasycznych kotletów, robi się samo

Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Jednak postanowiłam dodać jej jeszcze więcej smaku. Dlatego na mięso kładę pomidory, cebulę i ser. Efekt zachwyca moją rodzinę, bo danie smakuje obłędnie i robi się samo. 

patelnia durszlak
23.01.2024 16:15 Podczas smażenia mięsa zawsze przykrywam patelnię durszlakiem. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo

Od pewnego czasu stosuję pewną kuchenną sztuczkę. Gdy coś smażę na patelni, przykrywam ją durszlakiem. Znajomi dziwili się, czemu tak robię. Od kiedy wiedzą czemu, sami to stosują. Do tego samego zachęcam też ciebie.

mięso schabowe
19.01.2024 13:30 Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend

Schab znamy wszyscy. Można powiedzieć, że kotlet z tego mięsa, jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Ten przepis sprawi, że tradycyjny schabowy nie będzie nudny.

kotlety po szwajcarsku
16.01.2024 19:18 Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety

Te szybkie, smaczne i tanie kotlety są świetną alternatywą dla tych, które najczęściej pojawiają się na naszych talerzach. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zakakującemu, płynnemu nadzieniu z pewnością przypadną wszystkim do gustu. W końcu nie ma to jak roztopiony ser.

kotlety schabowe
08.01.2024 17:18 To najlepsza metoda na odgrzewanie kotletów. Wychodzą chrupiące, jak zaraz po usmażeniu

Polacy kochają schabowe. Jadamy je na co dzień, ale też od święta. Schabowe podawane są podczas przyjęć okolicznościowych i bez okazji. Jednak, co zrobić, by po odgrzaniu były chrupiące jak zaraz po usmażeniu? Jest na to sprawdzony sposób. 

Maciej je schabowy
08.01.2024 12:33 Zamówił schabowego w lokalu po rewolucjach Gessler. Ludzie nie wytrzymali, zawrzało w komentarzach

Maciej je cieszący się popularnością youtuber i samozwańczy krytyk kulinarny odwiedził restaurację po rewolucji Magdy Gessler. Jego reakcja na schabowego wywołała konsternację wśród widzów. Takich komentarzy nikt się nie spodziewał.