Kotlety schabowe stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, ciesząc się jednocześnie tradycją sięgającą XIX wieku – choć sama potrawa mogła być przyrządzana w podobnej formie już dużo wcześniej. Formą podania przypominać może sznycel wiedeński, jednak zasadniczą różnicę stanowi rodzaj mięsa z którego obie potrawy są przygotowywane. Sznycel wiedeński to panierowana cielęcina, natomiast kotlet schabowy to oczywiście wieprzowina.
Sam kotlet schabowy to rodzaj kotleta panierowanego, a więc mięsa zasmażanego w przygotowanej wcześniej panierce. W przypadku kotletów schabowych jest to zazwyczaj rozmącone jajko lub mleko w połączeniu z mąką lub bułką tartą – według tradycyjnego przepisu stosować można zarówno bułkę tartą, jak i mąkę.
Kotlety schabowe podawane są na talerzu wraz z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodatek do kotletów schabowych tworzyć mogą rozmaite surówki, pieczarki czy gotowane warzywa.
Do przygotowania kotletów schabowych potrzebne nam będzie oczywiście odpowiednie mięso, czyli schab – może być z kością lub bez niej. Do tego niezbędna będzie mąka, bułka tarta, jajka, sól, pieprz i tłuszcz, na którym mięso będziemy smażyć. Zgodnie z tradycyjnym przepisem powinien to być smalec, jednak można zastąpić go olejem roślinnym.
Po przepłukaniu mięsa należy pokroić je na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. W międzyczasie należy przygotować składniki na panierkę. W jednym talerzu powinniśmy rozbełtać jajka, których ilość zależy od wielkości przygotowywanej porcji mięsa. Do drugiego z talerzy natomiast powinniśmy wsypać bułkę tartą. Na tym moglibyśmy zakończyć, jednak tradycyjne kotlety schabowe wymagają jeszcze mąki. To właśnie w niej w pierwszej kolejności powinniśmy obtoczyć mięso – później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Naturalnie, przed panierowaniem mięsa trzeba przyprawić je solą i pieprzem. Później możemy już przejść do smażenia. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec lub rozlewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty aż do momentu, w którym nabiorą złotego koloru.
Choć sam przepis na kotlety schabowe nie wydaje się być szczególnie skomplikowanym, to jednak jest to potrawa, której rezultat przygotowania nie zawsze daje poczucie pełnego zadowolenia. Najczęstszą z przyczyn stanowi sytuacja, w której przygotowywane przez nas mięso nie jest kruche i soczyste. Żeby tak się stało wystarczy smażyć na mocno rozgrzanej patelni, używając smalcu, oleju rzepakowego lub oleju słonecznikowego.
Jeżeli zaś chcemy, aby nasze kotlety schabowe były miękkie, to powinniśmy pamiętać o skrupulatnym i równomiernym rozbijaniu mięsa z obu stron. Natomiast jeśli mamy problem z panierką odchodzącą od mięsa, to powinniśmy w pierwszej kolejności wymoczyć nasze schabowe w mleku.
Pokaż więcej
Jakiś czas temu popularny youtuber Książulo postanowił odwiedzić jadłodajnię prowadzona od lat przez Panią Marię. Mężczyzna wystawił bardzo pozytywną recenzję na temat lokalu, w którym w kolejnych dniach zaczęły pojawiać się tłumy. Przez ogromną popularność miejsca, kobieta zdecydowała się zamknąć jadłodajnię.
Czy kotlety schabowe, ten nieśmiertelny szlagier współczesnej polskiej kuchni, mogą mieć sezonowe oblicze? Jak najbardziej! Warto pamiętać o dodatkach, które latem i jesienią pojawiają się na stoiskach warzywnych.
Oto pełny obiad dla leniwych. Kotlety, ziemniaki i sos pomidorowy – a wszystko dosłownie w kilka minut. Ten obiad z kurczaka deklasuje podobne.
Jak niedziela, to rosół i kotlety schabowe. W tym wydaniu wychodzą idealnie miękkie i soczyste. Wszystko za sprawą sekretnego składnika. Z pewnością masz go w swojej lodówce. Wypróbuj nasz patent i ciesz się smakiem wybornych schabowych.
Trzeba przyznać, że sposób na przyrządzenie kotletów schabowych, który pokazał Tomasz Strzelczyk, należy do wyjątkowo nietypowych. Kucharz inspirował się japońskimi potrawami. Danie wygląda niezwykle swojsko, ale tylko na pierwszy rzut oka.
Książulo to bardzo znany youtuber, który słynie z tego, że jeździ po całej Polsce i odwiedza różne restauracje i lokale gastronomiczne, w których testuje jedzenie i wydaje recenzję. Jest on tak popularny, że różne miejsca po cichu marzą o Jego pozytywnej opinii. Tym razem postanowił on odwiedzić bar mleczny. Był zszokowany.
Już nie tylko tradycyjne kotlety się liczą. Poznaj nieskomplikowany sposób na kotlety kardynalskie z mięsa mielonego, lecz nie z wieprzowiny. Podane z delikatnym sosem, zachwycą całą rodzinę. Takie danie można podawać na obiad non-stop.
Zapomnij o klasycznych kotletach. Poznaj przepis i schab na obiad przygotuj zupełnie inaczej. Danie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Podane na obiad przejdzie do historii i zyska sporo zwolenników w twoim domu.
Mizeria jest chyba najpopularniejszą surówką w Polsce. Do kotleta schabowego w niedzielę nie ma nic lepszego. Nic dziwnego, że ten kochany przez Polaków dodatek obiadowy ma wiele różnych wariantów. Wystarczy jeden prosty dodatek, by zwykłe ogórki ze śmietaną zmienić w prawdziwe arcydzieło.
Kotlety od dawna są przysmakiem Polaków. W naszym kraju mamy wiele wspaniałych przepisów na to danie, a każdy z nich daje gwarancję dobrego smaku. Przede wszystkim mamy schabowe czy też mielone, które zdobyły sympatię wielu osób. Warto jednak przyjrzeć się i obowiązkowo spróbować również innych. Przedstawiamy Wam przepis na schabowe po lubelsku
Książulo po krótkim romansie z restauracją z gwiazdkami Michelin, powrócił na dobrze znany sobie grunt i sprawdził przydrożny bar z domową kuchnią. Lokal jest nietypowy, bo znajduje się w… autobusie, ale czy poza tym ma coś ciekawego do zaoferowania? Internetowy krytyk kulinarny przyjrzał się dokładnie schabowemu, który zaskoczył go nie tyle smakiem, ile ceną.
Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która swoimi przepisami i poradami zdobyła sympatię wielu osób. Jej pomysły na różne pyszności zarówno na słono, jak i na słodko podbiły niejedno podniebienie. Tym razem postanowiła zająć się kotletami schabowymi i przygotować je w trochę zmienionej wersji.
Kotlety schabowe z mięsa mielonego? Brzmi zaskakująco, może nawet lekko niedorzecznie, ale fakt jest jeden te “oszukane” kotlety były przebojem na niejednym stole jeszcze w czasach PRL-u. Przepis do tej pory budzi wiele emocji, ale ma też swoich zwolenników. Warto wypróbować go i przekonać się samemu, czy jest wart uwagi.
Internetowy krytyk kulinarny – Książulo – odwiedził restaurację po „Kuchennych Rewolucjach”. Słynna restauratorka przeprowadziła tam zmiany ponad 10 lat temu i przez długi czas lokal funkcjonował bardzo dobrze. Tymczasem okazuje się, że jeden szczegół w kotlecie schabowym zadziwił youtubera. Czy restauracja jest godna polecenia?
Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Kluczowe w ich przygotowaniu jest oczywiście świeże mięso, ale również odpowiednio dobrane składniki. Do tego przepyszna panierka zrobiona z bułki tartej nie tylko podkreśla ich smak, ale również nadaje mi piękny, złoty kolor.
Kotlety schabowe to przysmak, z którego słynie Polska. Jest to fantastyczna kolaboracja mięsa oraz chrupiącej panierki, a po usmażeniu powstaje prawdziwe cudo. Razem z ziemniaczkami i ulubioną surówką schabowy tworzy wspaniałe danie, który znany jest nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. Ewa Wachowicz pokazała, że można je zrobić troszkę inaczej. Koniecznie sprawdź jak.
Smażenie jest ostatnio na celowniku dietetyków. Gdybyśmy mieli kierować się wyłącznie ich zaleceniami, zrezygnowalibyśmy pewnie nawet z kotletów schabowych. A co dopiero z niektórych dodatków.
W ostatnim czasie w polskim Internecie było głośno o konflikcie pomiędzy Książulem, czyli jednym z najpopularniejszych youtuberów w Polsce, a znanym z telewizji właścicielem restauracji Arturem Bacowskim. Cała afera dotyczyła recenzji, którą wystawił w sieci Książulo na temat wspomnianej knajpy. Teraz „baca” oskarża youtubera o to, że kłamie.
Jak niedziela, to kotlety schabowe. Nie jednak takie zwykłe, ale zapiekane po apetyczną pierzynką. Taki schab z piekarnika na obiad to prawdziwe niebo w gębie. Roboty z nimi tyle, co nic. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania kotletów schabowych. Choć pozornie nie ma w tym nic trudnego, wiele z nich wychodzi dalekich od ideału. Przejrzyjmy więc listę zakazów i nakazów.
Książulo odwiedził kultową przydrożną karczmę na Lubelszczyźnie. Zamówił w niej między innymi kotleta schabowego. To, co znajdowało się pod mięsem wyraźnie zaskoczyło youtubera. Takich widoków dawno nie oglądał.
Roladki z mięsa wieprzowego z soczystym farszem to doskonały sposób na obiad. Używamy popularnego i taniego mięsa – schabu, ale danie wychodzi o wiele ciekawsze niż zwykłe kotlety.
Oto sposób na to, by popularne ostatnio air fryery zaprząc do przygotowywania kotletów schabowych. Są równie pyszne jak klasyczne. Są za to zdrowsze, bo, jak sama nazwa wskazuje, beztłuszczowe.
Pomimo panującej drożyzny, jedno z mięs, po które chętnie sięgają Polacy, staniało. Produkt miał osiągnąć cenę sprzed trzech lat, a to zaskakujący ewenement. Nie wszystkim takim stan rzeczy się jednak podoba.
Jeśli używasz tego tłuszczu do smażenia, natychmiast przestań. Polacy korzystają z niego nagminnie, nie dbając o zdrowotne konsekwencje. Najgorszy tłuszcz do smażenia wskazał popularny dietetyk, Bartek Kulczyński. Wyjaśnił, dlaczego nie powinniśmy przyrządzać na nim żadnego mięsa i innych potraw.
Kotlety schabowe to świetny tradycyjne polskie danie, które często gości na stołach w naszych domach. W połączeniu z ziemniakami i mizerią tworzą świetny zespół charakteryzujący się fantastycznym smakiem. Kluczowe jest nie tylko mięso czy panierka, ale również fantastyczna marynata. A my wiemy, co zrobić, aby taką uzyskać. Koniecznie musicie to sprawdzić.
Schabowy na obiad to kulinarne marzenie niejednego Polaka. Jednak ten kotlet nie “lubi” pewnego towarzystwa. Warto zrezygnować z tego dodatku. Będzie zdrowiej i mniej kalorycznie.
Surówka to fantastyczny, a zarazem nieodłączny dodatek do obiadu, a konkretnie do drugiego dania. Mizeria, buraczki czy surówka z kiszonej kapusty to klasyczne dodatki do wielu potraw. Co natomiast powiecie na pyszną surówkę z ogórków kiszonych, która idealnie pasuje do kotleta i ziemniaczków? Koniecznie sprawdźcie, jak ją zrobić.