To najlepszy patent na panierowanie schabowych. O tym dodatku nikt by nie pomyślał
Twoje kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy zrobić odpowiednią panierkę, a w szczególności wykorzystać do tego jeden dodatek. Założę się, że nigdy byś o nim nie pomyślała.
Zupełnie inna panierka na kotlety schabowe
Klasycznie kotlety schabowe panieruje się w mące, jajku oraz w bułce tartej. Jest jednak lepszy sposób. Z nim schabowe będą jeszcze lepsze. Wystarczy dolać do jajka pewien nieoczywisty składnik.
Z tym dodatkiem kotlety schabowe zachwycą każdego. Panierka stanie się bardziej chrupka na zewnątrz i delikatniejsza w środku. Wszyscy mówią, że takie schabowe smakują znacznie lepiej. Musisz tego spróbować.
Nie zapomnij o dodatku
Tajemniczy dodatek to woda gazowana. Zdziwiona? Ja też byłem, ale kiedy spróbowałem kotletów przyrządzonych tą metodą, byłem zachwycony. Za chwilę pokażę ci, jak ja to robię, a tymczasem zerknij na poniższą listę z najpotrzebniejszymi produktami.
Składniki:
- 800 g schabu
- 80 ml wody gazowanej
- 100 ml mleka
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Najlepszy sposób na kotlety schabowe
Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je na równe i grube plastry. Każdy z nich rozbij na cienkiego kotleta. Do miski wlej odrobinę mleka, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i umieść w niej kotlety. Po minimum godzinie kotlety wciągnij. Do miski wbij jajko i wlej wodę gazowaną. Oba składniki wymieszaj ze sobą.
Na jeden talerz wsyp mąkę, a na drugi bułkę tartą. Każdego kotleta najpierw obtocz w mące. Następnie zamocz go w jajku i wodzie, aby na koniec zapanierować je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, a najlepiej smalec. Każdego kotleta smaż dwustronnie do momentu zarumienienia na złoty kolor. Tak usmażone kotlety schabowe podawaj na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdź, jak zrobić błyskawiczny obiad z makaronu oraz poznaj przepisy Henryki Tuszyńskiej .