Torcik wiosenny z truskawkami w wersji light
Dietetyczny torcik z truskawkami
Ciasto idealne na majówkę i wiosenny odpoczynek
Piękna pogoda, popołudniowa kawa w ogródku czy po prostu w domu to idealne warunki do tego, by rozkoszować się wiosennymi smakami i powiewem lata na talerzu. Truskawki są owocami, które najlepiej pasują do tej scenerii. Soczyste, pachnące, lekkie i bardzo zdrowe. Świetnie komponują się z każdym deserem.
Wartości odżywcze i kalorie w torciku z truskawkami
Truskawki polecane są głównie reumatykom, ludziom cierpiącym na schorzenia wątroby oraz nerek ze względu na fakt, że są moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce, gdyż obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
Truskawki zawierają także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Owoce te mają też niski indeks glikemiczny dlatego mogą się nimi delektować także osoby chore na cukrzycę.
Truskawki wykazują właściwości wspomagające odchudzanie, ze względu na to, że zawierają pektyny, które ułatwiają pracę jelit, kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii oraz bromelinę, który przyspiesza spalanie tłuszczu. Ponadto owoce te działają oczyszczająco i moczopędnie, gdyż w 90% składają się z wody. Dodatkowym atutem jest ich niska kaloryczność: 100-gramowa porcja to tylko ok. 30 kcal.
Chociaż same truskawki sprzyjają odchudzaniu, użycie ich do ciasta może to zmienić. Wystarczy jednak dobrać odpowiednie składniki, by tradycyjne ciasto stało się wersją light i nie szkodziło naszej figurze.
Przepis na torcik serowy z truskawkami w wersji light
Pachnący, lekki i idealny na każdą okazję torcik z truskawkami, którego cała blacha ma jedynie około 800 kcal.
Składniki na ciasto:
230 g mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie może być kukurydziana, orkiszowa, jaglana lub ryżowa) bądź połączenie tych mąk
200 ml kefiru lub maślanki
60 g słodzika (ksylitol lub stewia)
4 jajka
mała łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jogurtowa:
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
140 g jogurtu bałkańskiego lekkiego
25 g żelatyny
25 g stewii, miodu lub erytrolu
400 - 500 g świeżych truskawek.
Przygotowanie ciasta:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć ze słodzikiem, dodać maślankę lub kefir.
W kolejnym kroku całość połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę, dodając odrobinę soli.
Dokładać powoli ubitą pianę z białek do pozostałej masy, delikatnie przy tym mieszając.
Przełożyć całość do formy. Ciasto włożyć na około 40 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i poczekać aż ostygnie
Przygotowanie masy jogurtowej:
Jogurt naturalny wymieszać z jogurtem bałkańskim, dodać stewię i ucierać lub miksować do całkowitego połączenia składników.
25 g żelatyny zalać 100-150 ml wrzątku, mieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny w wodzie. Czekać aż lekko się przestudzi, dodać do niej łyżkę mieszanki jogurtowej i delikatnie dolewać żelatynę do masy jogurtowej.
Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Dodać do masy jogurtowej. Można też dodać zmiksowane owoce.
W momencie, gdy masa się dobrze połączy i stanie się kremowa, wyłożyć ją na wcześniej upieczony spód i wstawić do lodówki na około godzinę.
Ciasto można udekorować truskawkami lub przyrządzić zdrową galaretkę, np. z soku z malin z żelatyną. Ciasto przechowywać w lodówce.