Trufle są obecnie prawdziwym rarytasem
Nie da się ukryć, że trufle są ekskluzywnym produktem. Mało kto jest w stanie wydać pieniądze na te uwielbiane grzyby. Okazuje się, że średniowieczni mieszkańcy Europy byli zaniepokojeni ich wyglądem i miejscem występowania.
Drogocenne trufle skrywają pewne sekrety
Najprawdopodobniej każdy smakosz zdaje sobie sprawę z tego, że trufle są jednym z najdroższych produktów spożywczych. Za niektóre odmiany można zapłacić prawdziwą fortunę. Jednak w średniowieczu trufle nie wzbudzały takiego zachwytu .
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Kucharze, wieki temu trufle nazywano dziećmi diabła. Spowodowane to było ich ciemnym kolorem, chropowatą powierzchnią oraz tym, że rosły pod powierzchnią ziemi .
Trufle cechują się niecodziennymi walorami smakowymi. Można w nich wyczuć nuty czosnku, czekolady, orzechów oraz oliwy . Do tego dochodzi jeszcze ziemisty posmak. Właśnie taka mieszanka sprawia, że trufle są wyjątkowym specjałem. Dlaczego są tak drogocenne?
Trufle to nie jedyne cenne grzyby. Jakiś czas temu wspominaliśmy o smakołykach o wartości 2000 złotych za kilogram . Jednak właśnie trufle są uznawane za najdroższe spośród leśnych znalezisk. Fakt ten wynika z tego, że bardzo trudno je znaleźć, ponieważ rosną pod powierzchnią ziemi.
(Pixabay / Uzan)
Jak znajduje się trufle?
Trufle poszukiwane są przez specjalnie wyszkolone zwierzęta. Prym wśród nich wiodą psy rasy Lagotto romagnolo . Jednak do odnajdywania tych cennych grzybów korzysta się także z pomocy świń. Sprawdzają się one gorzej od włochatych czworonogów, ponieważ ciężko powstrzymać je przed spałaszowaniem trufli.
Najczęściej na trufle można natknąć się w rejonie Francji i Włoch. W sklepach można natknąć się również na chińską odmianę tych grzybów . Jednak nie jest ona równie smakowita i może przyprawić niektórych smakoszy o rozczarowanie.
Każdy, kto przygotowuje trufle, powinien mieć na uwadze kilka istotnych zasad. Produkt najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu w warunkach chłodniczych i niskiej wilgotności . Trufle najlepiej kroić na cienkie plastry i dodawać do gorących potraw.
Pozostałości po truflach można wykorzystać do przygotowania oliwy. Taki produkt można dostać w sklepach z włoskimi frykasami. Znakomicie wpływa on na smak rozmaitych potraw. Warto urozmaicić nią klasyczną pizzę. Już wcześniej podawaliśmy przepis na ten uwielbiany specjał .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kucharze