Placki kukurydziane smakują obłędnie
Canva.com / iko636

Idealne na kolację placki kukurydziane

Smakowite placki kukurydziane są idealną propozycją dla smakoszy, którzy lubią dobrze zjeść i jednocześnie zadbać o swoje zdrowie. Ilość tłuszczu została ograniczona do minimum. Po ten specjał powinny sięgnąć osoby, które starają się zgubić zbędne kilogramy.

Placki kukurydziane są dobrą alternatywą dla tych przygotowanych z ziemniaków. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, a ich smak sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Z pewnością warto sięgnąć po niezawodny przepis na pyszne plecki kukurydziane.

Placki kukurydziane zaskoczą domowników

Wyborne placki kukurydziane potrafią przyprawić o zawrót głowy. Wszystko za sprawą wyjątkowych walorów smakowych, które na długo pozostają w pamięci i potrafią wywołać autentyczny zachwyt. Domownicy szybko z nich wyczyszcza talerze.

Placki kukurydziane mogą zdetronizować kultowe smakołyki z ziemniaków. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyśmienitą odsłonę klasycznych specjałów. Tym razem na naszym portalu zagoszczą placki kukurydziane.

Pyszne placki kukurydziane są bardzo proste w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z poniższą recepturą. Nawet osoby, które unikają kuchennych aktywności, będą w stanie samodzielnie przyrządzić to niebanalne danie.

Gis wycofuje partię mięsa drobiowegoGis wycofuje partię mięsa drobiowegoCzytaj dalej

Placki kukurydziane są dobrym rozwiązaniem dla smakoszy, którzy są mocno zalatani. Okazuje się, że danie piecze się tylko 15 minut. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Co nam będzie potrzebne?

  • 200 g ugotowanej kukurydzy
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • jajko
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 30 g świeżego koperku
  • 30 g świeżej kolendry
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g serka twarogowego
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Placki kukurydziane smakują obłędnie

(Canva.com / iko636)

Przepis na placki kukurydziane jest banalnie prosty

Ugotowaną kukurydzę musimy rozdrobnić. Najlepiej zrobić to mikserem lub blenderem. Wzbogacamy ją o jajko, 40 g mąki, szczyptę kurkumy oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość należy starannie wymieszać. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.

Z masy formujemy placki kukurydziane. Obtaczamy je w mące i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smakołyki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie nasze placki kukurydziane są już gotowe.

Placki kukurydziane najlepiej serwować z dodatkiem twarożku. W tym celu serek mieszamy z rozdrobnioną kolendrą, pietruszką, wyciśniętym czosnkiem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wyjątkowo kusząco prezentują się również placki ziemniaczane od Anny Lewandowskiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Supermamy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł