Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Najgorsze mięso do kotletów i pierogów. Nie kupuj go na obiad za żadne skarby
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.11.2024 11:41

Najgorsze mięso do kotletów i pierogów. Nie kupuj go na obiad za żadne skarby

mięso
Fot. Shutterstock/mosman.photo

Kotlety i pierogi często jadamy na obiad. Te smaczne dania robimy z mięsa. Jednak musimy wiedzieć, że nie każde mięso jest warte tego, by trafiło na nasz talerz. Podpowiadamy, jakie mięso należy omijać szerokim łukiem. 

Mięso na czarnej liście

Mięso jest produktem, po który często sięgamy w sklepach. Możemy z niego przyrządzić wiele smacznych dań obiadowych. Kotlety, farsz do pierogów, pulpety i wiele innych pysznych potraw. Mięso jest też istotnym elementem naszej diety. Dostarcza nam białka, witamin z grupy B i żelaza.

Jedzenie mięsa zapewnia nam wartości odżywcze niezbędne do działania organizmu. Zapobiega też anemii i zapewnia odpowiedni rozwój. Często wybieramy mięso mielone i robimy z niego kotlety i pierogi. Jednak nie każde mięso jest odpowiednie dla naszego organizmu. Dwa rodzaje nigdy nie powinny trafić na nasz talerz. 

kotlety
Fot. Canva/YelenaYemchuk
W Biedronce poszaleli, takiej przeceny jeszcze nie było. Ukochany produkt rozdają prawie za darmo

Mięso mielone, czyli uważaj w sklepie

Mięso mielone daje nam wiele kulinarnych możliwości. Jeśli jednak w sklepie zauważymy na opakowaniu z mięsem napis “garmażeryjne”, powinniśmy odłożyć je na półkę. Pod żadnym pozorem nie kupujmy takiego mięsa. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego nr 853/2004 mięso mielone powinno być rozdrobnione na kawałki, nie zawierać kości i mieć w składzie tylko 1% soli.

To oznacza, że musi zawierać 100% mięsa. Natomiast mięso garmażeryjne zawiera od 70 do 90% mięsa. Oprócz tego w jego skład wchodzą białka roślinne, regulatory kwasowości, woda i inne substancje. Nie są one odpowiednie dla naszego zdrowia. Jednak jest jeszcze inny rodzaj mięsa gorszy od tego garmażeryjnego.

Mięso MOM nigdy go nie kupuj

Mięso MOM to mięso oddzielone mechanicznie. Zwykle właśnie z niego są zrobione gotowe kotlety, nuggetsy, czy burgery. To mięso bardzo niskiej jakości. Jest wyprodukowane z rozmaitych tkanek, chrząstek, kości, ścięgien, czy pazurów. Już sam skład przyprawia o mdłości. Strach jeść taki produkt, bo mięso zawiera też rozdrobnione szyje i grzbiety. 

Jak wygląda mięso MOM? Przypomina papkę, która potem jest prasowana i trafia do gotowych produktów. Mięso MOM znajdziemy w pasztetach, parówkach, kiełbasach i konserwach. Unikajmy takiego mięsa i produktów z niego zrobionych. Czytajmy uważnie etykiety i kupujmy mięso dobrej jakości, które pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smaczny pasztet z ciecierzycy. Polecaliśmy przepis na szybkie kluski na obiad. 

kiełbasy
Fot. Canva/artubal