Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry
pixabay.com

Składniki na udka kurczaka w pomidorowym sosie curry

  • 500 g udek kurczaka (pałek),

  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,

  • 2 łyżki oliwy,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego,

  • 2 pomidory.

undefined

Przygotowanie udek kurczaka w pomidorowym sosie curry

Udka kurczaka natnij w najgrubszym miejscu. Dopraw solą, a następnie posmaruj pieprzem. 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie włóż udka z kurczaka i smaż je dokładnie z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij nóżki z patelni i umieść je na talerzu.

Na tę samą patelnię włóż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Mieszaj ciągle do momentu zeszklenia, a następnie podsmaż.

Dodaj kurkumę, następnie pokrojone w kostkę pomidory, 1/4 szklanki wody, dopraw solą i zagotuj. Ułóż udka do gotującego się sosu, przykryj i gotuj przez około 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Po uzyskaniu miękkości mięso jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z ryżem, kolendrą, jogurtem i szczypiorkiem.

Tagi: