Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry
Składniki na udka kurczaka w pomidorowym sosie curry
500 g udek kurczaka (pałek),
1 łyżeczka kurkumy w proszku,
2 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
1 cebula,
1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego,
2 pomidory.
undefined
Przygotowanie udek kurczaka w pomidorowym sosie curry
Udka kurczaka natnij w najgrubszym miejscu. Dopraw solą, a następnie posmaruj pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie włóż udka z kurczaka i smaż je dokładnie z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij nóżki z patelni i umieść je na talerzu.
Na tę samą patelnię włóż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Mieszaj ciągle do momentu zeszklenia, a następnie podsmaż.
Dodaj kurkumę, następnie pokrojone w kostkę pomidory, 1/4 szklanki wody, dopraw solą i zagotuj. Ułóż udka do gotującego się sosu, przykryj i gotuj przez około 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Po uzyskaniu miękkości mięso jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z ryżem, kolendrą, jogurtem i szczypiorkiem.