Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry
pixabay.com

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry sprawdzą się doskonale jako danie główne. Jest to danie pochodzące z kuchni indyjskiej, jego przygotowanie nie jest trudne, a smak potrafi zaskoczyć. Poleca się podawać je z ryżem oraz szczypiorkiem. Jak przygotować udka kurczaka w pomidorowym sosie curry?

Składniki na udka kurczaka w pomidorowym sosie curry

  • 500 g udek kurczaka (pałek),
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego,
  • 2 pomidory.

Przygotowanie udek kurczaka w pomidorowym sosie curry

Udka kurczaka natnij w najgrubszym miejscu. Dopraw solą, a następnie posmaruj pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie włóż udka z kurczaka i smaż je dokładnie z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij nóżki z patelni i umieść je na talerzu.

Na tę samą patelnię włóż pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Mieszaj ciągle do momentu zeszklenia, a następnie podsmaż.

Dodaj kurkumę, następnie pokrojone w kostkę pomidory, 1/4 szklanki wody, dopraw solą i zagotuj. Ułóż udka do gotującego się sosu, przykryj i gotuj przez około 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Po uzyskaniu miękkości mięso jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z ryżem, kolendrą, jogurtem i szczypiorkiem.

Następny artykuł