W jaki sposób przygotować kalafior na parze?
Gotowanie na parze to świetna alternatywa dla klasycznego gotowania warzyw w wodzie. Kalafior na parze zachowuje swoją strukturę, jest chrupiący i ma bardziej wyrazisty smak. Gotowanie na parze jest szybką i łatwą metodą przygotowywania warzyw. Sprawdź, jak przygotować pysznego kalafiora na parze.
Kalafior gotowany na parze doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Świetnie podkreśla smak wołowiny, wieprzowiny, sprawdzi się również jako dodatek do zapiekanek czy sałatek na zimno.
Kolejną zaletą gotowania kalafiora na parze jest mniej intensywny zapach, wydobywający się podczas gotowania. Możesz zupełnie go wyeliminować, dodając łyżeczkę sody oczyszczonej do wody.
Jeśli szukasz ciekawej inspiracji na danie gotowane na parze - tu znajdziesz przepis na przepyszne gołąbki od Anny Lewandowskiej
Jak przygotować kalafiora na parze?
Kalafior umyj, wytnij liście, podziel na mniejsze różyczki i przełóż do sita do gotowania na parze. Zagotuj 2 szklanki wody z łyżeczką soli w większym garnku o grubym dnie, włóż do niego sito w taki sposób, aby nie dotykało wody, przykryj i gotuj na parze około 15 minut. Sito z kalafiorem opłucz bieżącą wodą i odstaw na chwilę.
Smacznego.