Wegańska zupa ogórkowa, którą pokochają nawet mięsożercy
Wegańska zupa ogórkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnej ogórkowej gotowanej na mięsie lub zabielanej śmietaną. Jest bardzo aromatyczna, warzywna, mocno doprawiona. Wegańska zupa ogórkowa swój ciekawy i wyjątkowy smak zawdzięcza mleczku kokosowemu, który dodaję zamiast klasycznej śmietany. Poznaj przepis na wegańską zupę ogórkową, którą pokochają nawet mięsożercy.
Zupa wegańska jest lekka, bardzo aromatyczna i mniej kaloryczna niż tradycyjna ogórkowa gotowana na żeberkach. Zabiel ją orientalnym mleczkiem kokosowym, a odkryjesz jej niepowtarzalny i doskonały smak. Wegańska zupa ogórkowa z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, nawet zagorzałym miłośnikom mięsa. Jest intensywna, warzywna, a podsmażone na oliwie warzywa z tymiankiem, czosnkiem i zielem angielskim doskonale łączą się z kiszonymi ogórkami i mleczkiem kokosowym.
Wegańską zupę ogórkową przygotowuję za każdym razem, kiedy mam ochotę na lekką, tradycyjną zupę w nowej odsłonie. Do moich ulubionych dań wegańskich należy również caldo verde, czyli portugalska zupa z jarmużem, gotowana na wywarze warzywnym z oliwą i czosnkiem. Jarmuż jest niezwykle zdrowym warzywem, nadającym zupie pięknego, zielonego koloru. Koniecznie musisz jej spróbować.
Przepis na wegańską zupę ogórkową
Składniki na 4-6 porcji:
-
6 ogórków kiszonych
-
4 młode ziemniaki
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
2 ząbki czosnku
-
czerwona cebula
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
pół łyżeczki suszonego tymianku
-
koperek
-
150 ml mleczka kokosowego
-
4 ziarna pieprzu kolorowego
-
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
-
sól
Jak przygotować wegańską zupę ogórkową?
W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchewkę, ziemniaki, seler, wsyp liście laurowe, tymianek, ziele angielskie i podsmaż jeszcze przez kilka minut, stale mieszając.
Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj ziarna pieprzu, starte ogórki kiszone i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod sam koniec gotowania wlej mleczko kokosowe, wsyp posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj posiekany koperek.
Smacznego.