Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wegańska zupa caldo verde z jarmużem - portugalski przysmak
Agnieszka Woźniak
Agnieszka Woźniak 25.03.2022 22:44

Wegańska zupa caldo verde z jarmużem - portugalski przysmak

Wegańska zupa caldo verde z jarmużem - portugalski przysmak
pixabay.com

Wegańska zupa caldo verde prosto z Portugalii

To jedna z najszybszych i najprostszych zup. Mimo małej ilości składników jest bardzo smaczna i aromatyczna. Robiona na bazie delikatnego bulionu jarzynowego, ziemniaków, cebuli i czosnku, z dodatkiem wyrazistego w smaku jarmużu i wędzonej papryki, która nadaje zupie niesamowitego charakteru. Można podawać ją z pokrojonym w słupki i podsmażonym na suchej patelni z odrobiną sosu sojowego tofu, grzankami czosnkowymi lub chrupiącą bagietką. Jeśli chcecie poeksperymentować jarmuż możecie zastąpić klasyczną, sparzoną kapustą lub zblanszowanymi brokułami.

Wegańska zupa caldo verde z jarmużem - przepis

Składniki (na około 2–3 porcje):

  • ½ kg ziemniaków

  • około 2–3 garści jarmużu

  • 1 litr bulionu jarzynowego

  • 1 biała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (do zupy i do podania)

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek posiekaną drobno cebulkę oraz starty na tarce czosnek.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem z czosnkiem i cebulką przez około 10 minut.

Całość zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Przepis na bulion znajdziesz poniżej!

W tym czasie drobno siekamy jarmuż. Usuwamy grube łodygi. 

Po ugotowaniu z garnka wyciągamy połowę ziemniaków i odstawiamy na talerz. Pozostałe składniki miksujemy na krem przy pomocy ręcznego blendera. Następnie dodajemy resztę ziemniaków i posiekany jarmuż. Gotujemy kilka minut, aż jarmuż zmięknie i będzie miał jasnozielony kolor. 

Teraz czas na przyprawy. Do zupy dodajemy sporą szczyptę pieprzu i soli oraz dwie łyżeczki wędzonej papryki. I gotowe! 

Jak zrobić bulion z jarzyn? Najlepszy bulion warzywny - przepis

Składniki na około pół litra bulionu:

  • marchewka

  • pietruszka

  • ¼ korzenia selera

  • cebula

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • 1 ziarenko pieprzu czarnego

  • pół łyżeczka soli

  • 0,7 litra wody

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki i wkładamy do garnka. Cebulę wcześniej opalamy na suchej patelni. Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą.

Gotujemy na małej mocy palnika przez co najmniej 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą z pozostawioną małą szczeliną. Na około pół godziny przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki.

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki ziemniaczanej. Z wywaru możemy skorzystać od razu, przechowywać w lodówce lub zamrozić w formie kostek na lód i dodawać do zup jako domową kostkę bulionową.

Smażone tofu, idealne do zupy - jak je zrobić?

Tofu to sprasowany twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego. To zdrowy przysmak, ponieważ zawarta w nim soja  pozytywnie wpływa na skórę i włosy, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych. Podsmażone tofu do doskonały dodatek do zupy. 

Potrzebne będą:

  • kostka tofu naturalnego

  • łyżka sosu sojowego

  • kurkuma

  • łyżeczka syropu klonowego

  • sól

Tofu kroimy w słupki lub kostkę. W miseczce mieszamy łyżkę sosu sojowego z łyżeczką syropu klonowego, solą i większą szczyptą kurkumy. W powstałej mieszance zanurzamy tofu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut.

Po tym czasie patelnię mocno nagrzewamy, a następnie wrzucamy na nią tofu razem z marynatą. Lekko mieszamy i smażymy, aż do momentu zezłocenia się tofu. Teraz możemy dodać go do zupy i cieszyć się ich smakiem!

Tagi: