Wegańska zupa caldo verde z jarmużem - portugalski przysmak
pixabay.com

Wegańska zupa caldo verde z jarmużem - portugalski przysmak

Zupa caldo verde (czyt. “kaldu werdzi”) tym razem w wersji wegańskiej to odpowiednik caldo verde z chorizo. Bez mięsa i nabiału, ale za to z solidną porcją jarzyn. Mimo tajemniczej i obco brzmiącej nazwy portugalska zupa caldo verde jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. Ma prosty skład, a pomimo to jest pyszna, o wyrazistym, ziemniaczanym smaku z nutą wędzonki, którą zawdzięcza suszonej papryce.

Wegańska zupa caldo verde prosto z Portugalii

To jedna z najszybszych i najprostszych zup. Mimo małej ilości składników jest bardzo smaczna i aromatyczna. Robiona na bazie delikatnego bulionu jarzynowego, ziemniaków, cebuli i czosnku, z dodatkiem wyrazistego w smaku jarmużu i wędzonej papryki, która nadaje zupie niesamowitego charakteru. Można podawać ją z pokrojonym w słupki i podsmażonym na suchej patelni z odrobiną sosu sojowego tofu, grzankami czosnkowymi lub chrupiącą bagietką. Jeśli chcecie poeksperymentować jarmuż możecie zastąpić klasyczną, sparzoną kapustą lub zblanszowanymi brokułami.

Wegańska zupa caldo verde z jarmużem - przepis

Składniki (na około 2–3 porcje):

  • ½ kg ziemniaków
  • około 2–3 garści jarmużu
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (do zupy i do podania)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek posiekaną drobno cebulkę oraz starty na tarce czosnek.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem z czosnkiem i cebulką przez około 10 minut.

Całość zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Przepis na bulion znajdziesz poniżej!

W tym czasie drobno siekamy jarmuż. Usuwamy grube łodygi.

Po ugotowaniu z garnka wyciągamy połowę ziemniaków i odstawiamy na talerz. Pozostałe składniki miksujemy na krem przy pomocy ręcznego blendera. Następnie dodajemy resztę ziemniaków i posiekany jarmuż. Gotujemy kilka minut, aż jarmuż zmięknie i będzie miał jasnozielony kolor.

Teraz czas na przyprawy. Do zupy dodajemy sporą szczyptę pieprzu i soli oraz dwie łyżeczki wędzonej papryki. I gotowe!

Jak zrobić bulion z jarzyn? Najlepszy bulion warzywny - przepis

Składniki na około pół litra bulionu:

  • marchewka
  • pietruszka
  • ¼ korzenia selera
  • cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 ziarenko pieprzu czarnego
  • pół łyżeczka soli
  • 0,7 litra wody


Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki i wkładamy do garnka. Cebulę wcześniej opalamy na suchej patelni. Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą.

Gotujemy na małej mocy palnika przez co najmniej 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą z pozostawioną małą szczeliną. Na około pół godziny przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki.

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki ziemniaczanej. Z wywaru możemy skorzystać od razu, przechowywać w lodówce lub zamrozić w formie kostek na lód i dodawać do zup jako domową kostkę bulionową.

Smażone tofu, idealne do zupy - jak je zrobić?

Tofu to sprasowany twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego. To zdrowy przysmak, ponieważ zawarta w nim soja pozytywnie wpływa na skórę i włosy, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych. Podsmażone tofu do doskonały dodatek do zupy.

Potrzebne będą:

  • kostka tofu naturalnego
  • łyżka sosu sojowego
  • kurkuma
  • łyżeczka syropu klonowego
  • sól


Tofu kroimy w słupki lub kostkę. W miseczce mieszamy łyżkę sosu sojowego z łyżeczką syropu klonowego, solą i większą szczyptą kurkumy. W powstałej mieszance zanurzamy tofu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut.

Po tym czasie patelnię mocno nagrzewamy, a następnie wrzucamy na nią tofu razem z marynatą. Lekko mieszamy i smażymy, aż do momentu zezłocenia się tofu. Teraz możemy dodać go do zupy i cieszyć się ich smakiem!

Wegańskie zupy prosto z Portugalii

Mimo że Portugalia ma łatkę kraju raczej niesprzyjającego weganom, tak naprawdę można tam znaleźć wiele smacznych dań na bazie warzyw. Przykładem kolejnej wegańskiej zupy jest sopa de legumes, czyli zupa na bazie roślin strączkowych, sopa de castanhas piladas, czyli zupa kasztanowa albo dobrze nam znane gazpacho. Istnieje też zupa z cieciorki i liści rzepy czyli sopa de grao oraz sopa de feijao verde com tomate - roślinna zupa z zieloną fasolką szparagową, pomidorami, doprawiona oregano.

Smacznego!

Następny artykuł