Smakosze.pl Przepisy Wegańskie kotlety z kalafiora. Prosty pomysł na obiad
canva/Mykola Lunov

Wegańskie kotlety z kalafiora. Prosty pomysł na obiad

17 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety są lekkie i tak smaczne, że posmakują nawet największym miłośnikom mięsa. Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu z koperkiem i gałką muszkatołową to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Sprawdź, jak zrobić wegańskie kotlety z kalafiora- prosty pomysł na obiad.

Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu bez panierki to lekka i prosta propozycja obiadowa dla każdego, nawet największego fana tradycyjnych kotletów. Danie z kalafiora i tofu ma świetny smak- jest doprawione świeżym koperkiem, czosnkiem, szalotką i gałką muszkatołową, która dodaje kotletom charakteru i lekkiej ostrości.

Do kotletów dodałam odrobinę mleka sojowego, aby dodatkowo nawilżyć całą masę i żeby była bardziej plastyczna i łatwiejsza w formowaniu. Kalafiora podzieliłam przed gotowaniem na malutkie różyczki, żeby szybciej rozgnieść je na gładką masę.

Do kotletów zwykle podaję puree z topinamburu i lekką surówkę z kapusty lub pomidorów. Tak przygotowanie danie wychodzi za każdym razem i zawsze bardzo wszystkim smakuje. Kotleciki to również świetny pomysł na lunch do pracy- odgrzane nie tracą smaku.

Pomysł na wegetariańskie śniadanie z fotu? Tufucznica- tu poznasz przepis na jajecznicę z tofu , jest pyszna i doda Ci energii na wiele godzin.

Przepis na wegańskie kotlety z kalafiora i tofu

Składniki na około 10 kotletów:

  • mały kalafior

  • szalotka

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g tofu

  • 2-3 łyżki mleka sojowego lub kokosowego

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa do smaku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • olej roślinny do smażenia

  • 2-3 łyżki mąki

Jak zrobić wegańskie kotlety z kalafiora

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, następnie zgnieć widelcem na jednolitą masę i przełóż do miski. Tofu zetrzyj na tarce i dodaj do kalafiora, posiekaj drobno szalotkę i czosnek i również przełóż do reszty składników.

Tofu

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Do miski dodaj koperek, wlej mleko roślinne, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie dodaj mąkę, uformuj kotlety i smaż na oleju 2-3 minuty z każdej strony, żeby kotlety nabrały złocistego koloru.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy