Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica z tofu - pyszna propozycja na śniadanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2021 01:00

Jajecznica z tofu - pyszna propozycja na śniadanie

Jajecznica z tofu
canva/littleaom

Jajecznica z tofu wędzonym jest świetną alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy. Tofu dostarcza białka i niezbędnych składników odżywczych i w smaku zbliżony jest do oscypka. Jajecznica z wędzonym tofu jest więc doskonałym pomysłem na pyszne i aromatyczne śniadanie dla całej rodziny. Poznaj przepis na jajecznicę z tofu.

Tofu jest wegańskim serem produkowanym z mleka sojowego. Tofu ma bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny smak, jednak świetnie przejmuje smak potrawy, z którą jest podawany. Wędzone tofu ma charakterystyczny dla wędzonek zapach i smak i jest świetnym dodatkiem do jajecznicy, curry z pieczarkami i wielu innych potraw.

Tofu jest bardzo popularnym zamiennikiem mięsa. Zawiera duże ilości białka, dzięki czemu dostarcza niezbędnych dla organizmu składników. Wędzony i podsmażony na maśle z cebulką ser zyskuje genialny smak, przypominający oscypek. Pamiętaj, aby przed smażeniem dokładnie odsączyć tofu z wody i mleka sojowego.

Przepis na jajecznicę z tofu

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g wędzonego tofu

  • 6 jajek

  • cebula czerwona

  • garść pomidorków koktajlowych

  • łyżka masła

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak przygotować jajecznicę z tofu?

Tofu odsącz z wody i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i tofu, następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i smaż, aż puszczą sok.

Na patelnię wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek i smaż na wolnym ogniu do powstania idealnie ściętej jajecznicy.