Wieprzowina słodko-kwaśno, danie kuchni chińskiej

Składniki do wieprzowiny słodko-kwaśnej
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
150 g polędwiczki wieprzowej,
mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz,
1 mała cebula,
2 garście posiekanej kapusty pekińskiej,
1/2 czerwonej papryki,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oleju roślinnego,
2 cm kawałek imbiru.
Sos:
4 łyżki wody,
2 szczypty białego pieprzu (lub czarnego),
4 łyżki brązowego lub białego cukru,
4 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki sosu sojowego (jasnego).
Podanie:
100 g ryżu,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych.
Przygotowanie wołowiny słodko-kwaśnej
Polędwiczkę pokrój wzdłuż a następnie pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
Ryż ugotuj w słonej wodzie. Paprykę i cebulę pokrój na duże kawałki (2 x 2 cm), a kapustę pokrój w paski 1/2 cm. Pokrój czosnek w cienkie plasterki, obierz i posiekaj imbir i ztrzyj na drobnej tarce.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem w małej misce.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, cebulę i paprykę wymieszaj i smaż na średnim ogniu 1-2 minuty. Dodaj imbir, wołowinę, zwiększ ogień, smaż przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie usmażyć.
Dodaj kapustę pekińską i polej sosem. Mieszaj i gotuj około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Umieść potrawę na talerzu z ryżem. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.



































