Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wieprzowina słodko-kwaśno, danie kuchni chińskiej
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:45

Wieprzowina słodko-kwaśno, danie kuchni chińskiej

Wieprzowina słodko-kwaśna - danie kuchni chińskiej
pixabay.com

Składniki do wieprzowiny słodko-kwaśnej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 150 g polędwiczki wieprzowej,

  • mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz,

  • 1 mała cebula,

  • 2 garście posiekanej kapusty pekińskiej,

  • 1/2 czerwonej papryki,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżka oleju roślinnego,

  • 2 cm kawałek imbiru.

Sos:

  • 4 łyżki wody,

  • 2 szczypty białego pieprzu (lub czarnego),

  • 4 łyżki brązowego lub białego cukru,

  • 4 łyżki soku z cytryny,

  • 4 łyżki sosu sojowego (jasnego).

Podanie:

  • 100 g ryżu,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych.

Przygotowanie wołowiny słodko-kwaśnej

Polędwiczkę pokrój wzdłuż a następnie pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.

Ryż ugotuj w słonej wodzie. Paprykę i cebulę pokrój na duże kawałki (2 x 2 cm), a kapustę pokrój w paski 1/2 cm. Pokrój czosnek w cienkie plasterki, obierz i posiekaj imbir i ztrzyj na drobnej tarce.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem w małej misce.

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, cebulę i paprykę wymieszaj i smaż na średnim ogniu 1-2 minuty. Dodaj imbir, wołowinę, zwiększ ogień, smaż przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie usmażyć.

Dodaj kapustę pekińską i polej sosem. Mieszaj i gotuj około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Umieść potrawę na talerzu z ryżem. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.

Tagi: