Wieprzowina słodko-kwaśna - danie kuchni chińskiej
pixabay.com

Wieprzowina słodko-kwaśno, danie kuchni chińskiej

Wieprzowina słodko-kwaśna to potrawa pochodząca z chińskiej kuchni. Doskonały przepis na szybki i bardzo dobry obiad. Przygotowanie dania nie jest trudne oraz nie zajmuje dużej ilości czasu. Jak przygotować wieprzowinę słodko-kwaśną? Oto przepis!

Składniki do wieprzowiny słodko-kwaśnej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 150 g polędwiczki wieprzowej,
  • mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz,
  • 1 mała cebula,
  • 2 garście posiekanej kapusty pekińskiej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 cm kawałek imbiru.


Sos:

  • 4 łyżki wody,
  • 2 szczypty białego pieprzu (lub czarnego),
  • 4 łyżki brązowego lub białego cukru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki sosu sojowego (jasnego).


Podanie:

  • 100 g ryżu,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych.


Przygotowanie wołowiny słodko-kwaśnej

Polędwiczkę pokrój wzdłuż a następnie pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.

Ryż ugotuj w słonej wodzie. Paprykę i cebulę pokrój na duże kawałki (2 x 2 cm), a kapustę pokrój w paski 1/2 cm. Pokrój czosnek w cienkie plasterki, obierz i posiekaj imbir i ztrzyj na drobnej tarce.


Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem w małej misce.

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, cebulę i paprykę wymieszaj i smaż na średnim ogniu 1-2 minuty. Dodaj imbir, wołowinę, zwiększ ogień, smaż przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie usmażyć.

Dodaj kapustę pekińską i polej sosem. Mieszaj i gotuj około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Umieść potrawę na talerzu z ryżem. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.

Następny artykuł