Włoski obiad - penne z pieczarkami, szynką i suszonymi pomidorami
pixabay.com

Włoski obiad - penne z pieczarkami, szynką i suszonymi pomidorami

Penne z pieczarkami, szynką i suszony pomidorami to świetny obiad dla wielbicieli włoskich smaków. Kremowy sos rozpływa się w ustach, a połączenie pieczarek z pomidorami i szynką zaskakująco dobrze się zgrywa. To pomysł na obiad idealny. Polecamy.

Makaron penne – dlaczego sprawdzi się najlepiej?

Danie proponujemy wykonać na makaronie penne, ale możecie dobrać także inny makaron. Penne jednak wspaniale wchłonie w siebie smak naszego sosu. Jest to makaron o kształcie ciętych rurek, który dzieli się na penne rigate, czyli rowkowane oraz penne lisce, czyli gładkie. Te pierwsze są znacznie popularniejsze. Makaron penne pochodzi z południa Włoch i należy do jednych z najbardziej rozpowszechnionych składników tej kuchni. Podaje się go zwykle z pesto, owocami morza lub różnymi sosami. W Polsce określa się go czasem mianem piórek.

Wszystko o suszonych pomidorach

Suszone pomidory są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Znajduje się w nich mnóstwo witaminy C, a także znaczące ilości witaminy A. Dzięki temu wspomagają one układ odpornościowy, obniżają zły cholesterol oraz zapewniają dobrą kondycję skóry i wzmacniają wzrok. Poza tym w suszonych pomidorach znajdziemy witaminy z grupy B. Ich odpowiedni poziom odgrywa bardzo ważną rolę podczas prewencji chorób układu nerwowego.

Oprócz witamin, w suszonych pomidorach znajdziemy niemałe ilości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów. Najważniejszym z nich będzie potas, który odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni, ale też za utrzymanie równowagi wodno – elektrolitowej. Pomidory są bardzo zdrowe, a jak widać, ich suszona wersja w niczym nie odstaje tej świeżej. Można je kupić w zalewie z oleju lub bez. Tak naprawdę nie ma znaczenia, którą wybierzemy. Pamiętajmy jednak, że olej z suszonych pomidorów możemy potem wykorzystać w kuchni.

Dlaczego warto jeść dania z pieczarkami?

Pieczarki to bardzo niepozorne grzyby, które potrafią niezwykle mocno wpływać na ludzkie zdrowie. Przeprowadzone w ostatnich latach badanie udowodniły, że świetnie sprawdzają się w trakcie odchudzania, a ponadto wspomagają pracę układu krążenia. Wzmacniają także odporność organizmu.

Pieczarki dostarczają pełnowartościowe białko oraz dobrze przyswajalne węglowodany. Znajdziemy w nich także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Poza tym pieczarki stanowią świetne źródło błonnika, witamin A, E, B i D, a także potasu, miedzi i selenu. Łatwo włączyć je do naszej diety, więc polecamy jeść je regularnie.

Przepis na makaron z pieczarkami, szynką i suszonymi pomidorami

Poniższy przepis idealnie wpadnie w gusta wielbicieli włoskiej kuchni. Kremowy sos rozpływa się w ustach, a pozostałą zalewę z pomidorów można jeszcze wykorzystać. Świetnie sprawdzi się do różnych zup, np. gulaszowej. Penne z pieczarkami, szynką i pomidorami zaskakuje przy każdym kęsie. Jest to potrawa niesamowicie prosta, a równocześnie bardzo smaczna. Ważne jednak jest zadbanie o to, aby składniki były wysokiej jakości. Kiepskie suszone pomidory lub tania szynka mogą naprawdę wszystko zepsuć. Dobre składniki uwydatnią soczyste połączenie aromatycznych pomidorów i świeżych pieczarek. Przypadnie ono do gustu wszystkim miłośnikom makaronu.

Przygotowanie naszego dania zajmie jakieś 20 minut. Najdłużej i tak będzie gotował się makaron, bowiem przygotowanie sosu to krótka chwila. Koniec końców otrzymamy danie na dwie osoby.

Składniki na 2 porcje

125 g makaronu penne
130 g pieczarek
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
4 plasterków szynki suszonej, dojrzewającej
5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
125 ml śmietany 18% lub 30%
3 łyżki tartego sera typu parmezan
opcjonalnie listki bazylii do dekoracji


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie myjemy pieczarki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrojone grzyby. Smażymy przez jakieś 7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Następnie dodajemy zmiażdżony i posiekany czosnek i trzymamy na ogniu przez jakieś 5 minut. Dodajemy posiekaną szynkę oraz suszone pomidory i smażymy przez drugie tyle. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec wlewamy śmietanę i gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy łyżkę startego sera i odcedzony makaron. Po wyłożeniu dania na talerze jeszcze raz posypujemy je świeżym serem.

Następny artykuł