Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na charakterną wołowinę po tajsku
canva/triocean

Niezwykły przepis na charakterną wołowinę po tajsku

19 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wołowina po tajsku z woka to pomysł na mięso w orientalnym stylu. Aromatyczna wołowina marynowana w sosie sojowym, blanszowane warzywa, sezam i gęsty sos ostrygowy to genialne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wołowinę po tajsku, jak z najlepszej restauracji.

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie w tajskim stylu? Przygotuj dla najbliższych wołowinę po tajsku, która zachwyci wszystkich swoim złożonym smakiem. Danie ma wyjątkowy, słodko-słony smak za sprawą sosu ostrygowego, który jest jednym z ważniejszych składników wołowiny po tajsku.

Gotowanie w woku rządzi się swoimi prawami. Bardzo wysoka temperatura smażenia pozwala nam uzyskać w krótkim czasie doskonałe mięso i chrupiące, zblanszowane warzywa. Pamiętaj jednak, aby wszystkie składniki przygotować i pokroić wcześniej. Smażenie w woku musisz mieć pod kontrolą, aby nie spalić ani mięsa, ani warzyw.

Wołowinę po tajsku podaj z sezamem i posiekanym szczypiorkiem, które zarówno ładnie udekorują całe danie, jak i dodadzą mu świeżej nuty. Wołowinę możesz podać jako samodzielne danie, możesz również wymieszać ją z makaronem jajecznym do smażenia w woku.

Danie z woka możesz również przygotować z kurczakiem- tu poznasz przepis na stir- fry z kurczakiem, brokułami i marchewką , czyli równie szybkie i pyszne danie orientalnej kuchni.

Przepis na wołowinę po tajsku

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g wołowiny bez kości

  • pół papryki czerwonej

  • pół papryki zielonej

  • 2 dymki

  • mała papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki cukru brązowego

  • 3 łyżki sosu ostrygowego

  • łyżka mąki

  • olej do smażenia

  • posiekany szczypiorek

  • łyżka sezamu

Jak zrobić wołowinę po tajsku?

Na początku przygotuj wszystkie składniki: wołowinę pokrój na małe, cienkie kawałki, papryki i dymki pokrój w słupki, posiekaj czosnek, z papryczki chili wyjmij pestki i posiekaj. Mięso zamarynuj w sosie sojowym i mące.

W woku rozgrzej olej, następnie zeszklij czosnek, dodaj dymki i smaż przez chwilę, po czym dodaj papryki, papryczkę chili i smaż na wysokim ogniu przez 3-4 minuty, przełóż na talerz. Na tym samym oleju podsmaż dobrze wołowinę.

Sos ostrygowy

Źródło zdjęcia: canva/ AndreySt Do smażonego mięsa dodaj przygotowane wcześniej warzywa, wlej sos ostrygowy, wsyp cukier i sezam i wszystko dokładnie wymieszaj na mocnym ogniu. Wołowinę z warzywami z woka przełóż na talerz, oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy