Smakosze.pl
Makaron stir-fry

pixabay.com

Makaron stir-fry z kurczakiem, brokułami i marchewką

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Jeśli chodzi o codzienne obiady, śmiało można powiedzieć, że na stołach króluje drób. Kurczaka można przyrządzić na wiele sposób, ale czy słyszałaś już o makaronie stir-fry z dodatkiem drobiu? Orientalne danie w nieco uproszczonej wersji zaskoczy domowników, możliwe, że jeszcze nie jedli znanych im składników w takim zestawieniu. Makaron stir-fry z kurczakiem, brokułami i marchewką to szybkie i proste danie w przystępnej cenie.

Stir-fry co to znaczy?

Z pewnością nie każdy wie, czym jest samo stir-fry i na czym polega. Jest to metoda pochodząca z kuchni dalekowschodnich, polegająca na przygotowywaniu potraw smażonych. Istotą metody jest szybkie podgrzewanie składników, na bardzo silnym ogniu, połączone z mieszaniem, stąd nazwa techniki. Taki sposób smażenia pozwala na szybkie podgrzanie warzyw i mięsa przy jednoczesnym zachowaniem ich smaku. W kuchni chińskiej do stir-fry używa się woka, czyli naczynia, które z wyglądu przypomina miskę z doczepioną rączką.  Obecnie wok można zakupić bez problemu także w polskich sklepach. Ze względu na popularność płyt indukcyjnych, produkowane są modele o nieco spłaszczonym kształcie.

Stir-fry jakiego oleju użyć?

Jeśli porównywać się do najlepszych, czyli prekursorów metody stif-fry, w Chinach najczęściej używanym olejem są rzepakowy, sezamowy oraz olej z orzeszków ziemnych. Najważniejszą informacją przy doborze oleju jest kwestia wysokiej temperatury spalania – oleje używane do stir-fry, powinny charakteryzować się wysoką temperaturą spalania. Nie będą to więc na pewno oleje tłoczone na zimno. Przy tak wysokiej temperaturze smażenia nieodpowiedni olej może zacząć się palić, a przecież chodzi też o to, aby w kuchni unosił się kuszący zapach. Przy zakupie oleju należy pamiętać też, że o ile rzepakowy jest dość neutralny w smaku, o tyle olej arachidowy nadaje ciekawego posmaku całemu daniu.

Komponuj stir-fry, tak jak lubisz!

undefined

Jako że stir-fry to rodzaj metody przygotowania dania, nie ma jednego właściwego przepisu na skomponowanie potrawy stir-fry. Dowolność jest naprawdę duża, osoba przyrządzająca takie danie, przy wyborze składników może kierować się tym, na jakie produkty obecnie jest sezon lub gustem swoim lub gości. Zwyczajowo jednak do stir-fry dodaje się brokuł, fasolkę, marchew, kapustę, grzyby lub kukurydzę a do tego makaron lub ryż. Aby nadać charakterystycznego smaku potrawie, bardzo ważne są takie dodatki jak cebula, imbir czy trawa cytrynowa oraz sos rybny.

Umami - co to jest?

Bardzo charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej jest przykładanie szczególnej wagi do umami. Czym jednak jest? Już wiele lat temu zastanawiano się nad wyodrębnieniem nowego smaku poza znanymi nam kategoriami. W ten sposób powstało określenie umami. Umami to smak trudny do opisania, nie jest do końca słony ani też słodki, kwaśny lub gorzki, ale faktycznie istnieje i nadaje wyjątkowość potrawom. Naukowcy, którzy poświęcili się badaniom tego smaku, jako przykład podają smak bulionu i zupy, które były gotowane powoli i długo. Mówi się, że smak umami pochodzi z grupy glutaminianów wywodzących się z naturalnych produktów – wzmacnia smak oraz zapach potraw, przez co trudno się im oprzeć. Najwięcej umami odnajdziemy w dojrzewających szynkach jak np. parmeńska, w parmezanie, ziemniakach czy orzechach włoskich. Naprawdę duże ilości możemy odnaleźć również w sosie sojowym, sosie rybnym, tempehu oraz shitake. Zwracając uwagę na skumulowanie w daniu tych smaków, możemy stworzyć naprawdę pyszne danie rodem z kuchni azjatyckiej, któremu nie sposób się oprzeć.

Makaron stir-fry z kurczakiem, brokułami, marchewką – składniki

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 100 g makaronu (pszenny chiński np. Mie, Chow mein, makaron pełnoziarnisty tu mamy dużą swobodę wyboru)

  • ½ cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ marchewki

  • ⅓ brokuła

  • chilli (opcjonalnie)

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 3 łyżki orzechów nerkowca

  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego

  • posiekany szczypior

  • sól, pieprz

Makaron stir-fry z kurczakiem, brokułami, marchewką przygotowanie

  • Wstawić wodę do gotowania makaronu

  • Kurczaka umyć pod letnią wodą, następnie pokroić na kawałki ok. 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem i obtoczyć dokładnie w mące ziemniaczanej

  • Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Papryczkę chilli i szczypior posiekać na drobno

  • Zmieszać w szklance ¼ szklanki wody, sosu sojowego i cukru trzcinowego,

  • Na woku lub patelni rozgrzać olej roślinny, następnie dodać na patelnię cebulę i czosnek. Całość smażyć przez około 2 minuty

  • Na patelnię dodać kurczaka i smażyć kolejne dwie minuty

  • Na patelnię dodać marchew, brokuł, chilli oraz orzechy. Smażyć całość przez około 4 minuty, cały czas mieszając

  • Przygotowaną mieszankę wody, sosu sojowego i cukru wlewać powoli, stopniowo na patelnię

  • Do składników z patelni dodać ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i chwilę podsmażać razem

  • Ściągnąć wszystkie składniki z patelni, następnie polać olejem sezamowym i posypać szczypiorkiem

Makaron stir-fry z kurczakiem to niezwykle szybkie danie i ciekawy pomysł, na oryginalną potrawę ze znanymi składnikami w nowej odsłonie. 

undefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z kurkami

Przepisy

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Czytaj więcej >
rosół

Przepisy

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa z koperkiem

Przepisy

Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >
tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >