Obłędna w każdym kęsie wołowina teriyaki
Wołowina teriyaki z brokułem, grzybami mun z woka podana z ryżem to doskonały pomysł na obiad z azjatyckim stylu. Ciemne, soczyste mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny, ciemny i gęsty sos oprószony sezamem to absolutny hit. Poznaj przepis na wyśmienitą wołowinę teriyaki.
Uwielbiam dania z woka, wszystkie składniki smażone na głębokiej, żeliwnej patelni w bardzo wysokiej temperaturze są chrupiące, soczyste i doskonałe w smaku. Wołowina w ciemnym sosie na bazie teriyaki, sosu sojowego, octu ryżowego jest jedną z lepszych wersji czerwonego mięsa w stylu azjatyckim, jakie jadłam. Wołowinę podaj z ryżem ugotowanym na sypko- tu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż .
Przed smażeniem dania, przygotuj sobie wszystkie składniki, potrawy z woka smaży się błyskawicznie, produkty musisz mieć więc od ręką. Wołowinę wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zagrzała się przed smażeniem, namocz również suszone grzyby mun i zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Chili dodawaj do potrawy według uznania.
Jeśli masz ochotę na równie orientalny deser- tu poznasz przepis na Mango Sticky Rice , czyli tajski ryż gotowany na mleku kokosowym z mango, jest przepyszny, lekki i sycący.
Przepis na wołowinę teriyaki
Składniki na 3 porcje:
-
300 g wołowiny bez kości
-
15 g grzybów suszonych mun
-
2 cebule dymki
-
2 ząbki czosnku
-
2 cm korzenia imbiru
-
150 g małych różyczek brokuła (mogą być mrożone)
-
2 łyżeczki octu ryżowego
-
8 łyżek sosu teriyaki
-
4 łyżki sosu sojowego
-
łyżka cukru brązowego
-
szczypta chili
-
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
sezam
-
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
-
100 ml wody
-
ryż
Jak zrobić wołowinę teriyaki?
Grzyby mun włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 20-30 minut, żeby zmiękły. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj cebulę i czosnek, przygotuj brokuł i resztę składników. W woku zagrzej olej, smaż na nim wołowinę obtoczoną mąką na wysokim ogniu, gdy się usmaży, przełóż na talerz . Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Do woka wrzuć posiekaną dymkę, czosnek, imbir, chili mielone i smaż, aż warzywa zaczną pachnieć, dodaj brokuły, odcedzone z wody grzyby mun i smaż kolejne 2-3 minuty. Wsyp cukier, sos sojowy, ocet ryżowy, sos teryiaki, wlej wodę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Źródło zdjęcia: canva/grafvision Łyżeczkę mąki wymieszaj z 2 łyżeczkami wody i wlej ją do woka, wymieszaj, dodaj wołowinę, oprósz sezamem i ponownie dokładnie wymieszaj. Podaj z ugotowanym na sypko ryżem.