Smakosze.pl Przepisy Obłędna w każdym kęsie wołowina teriyaki
canva/alpaksoy

Obłędna w każdym kęsie wołowina teriyaki

13 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wołowina teriyaki z brokułem, grzybami mun z woka podana z ryżem to doskonały pomysł na obiad z azjatyckim stylu. Ciemne, soczyste mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny, ciemny i gęsty sos oprószony sezamem to absolutny hit. Poznaj przepis na wyśmienitą wołowinę teriyaki.

Uwielbiam dania z woka, wszystkie składniki smażone na głębokiej, żeliwnej patelni w bardzo wysokiej temperaturze są chrupiące, soczyste i doskonałe w smaku. Wołowina w ciemnym sosie na bazie teriyaki, sosu sojowego, octu ryżowego jest jedną z lepszych wersji czerwonego mięsa w stylu azjatyckim, jakie jadłam. Wołowinę podaj z ryżem ugotowanym na sypko- tu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż .

Przed smażeniem dania, przygotuj sobie wszystkie składniki, potrawy z woka smaży się błyskawicznie, produkty musisz mieć więc od ręką. Wołowinę wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zagrzała się przed smażeniem, namocz również suszone grzyby mun i zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Chili dodawaj do potrawy według uznania.

Jeśli masz ochotę na równie orientalny deser- tu poznasz przepis na Mango Sticky Rice , czyli tajski ryż gotowany na mleku kokosowym z mango, jest przepyszny, lekki i sycący.

Przepis na wołowinę teriyaki

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g wołowiny bez kości

  • 15 g grzybów suszonych mun

  • 2 cebule dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 150 g małych różyczek brokuła (mogą być mrożone)

  • 2 łyżeczki octu ryżowego

  • 8 łyżek sosu teriyaki

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • łyżka cukru brązowego

  • szczypta chili

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • sezam

  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

  • 100 ml wody

  • ryż

Jak zrobić wołowinę teriyaki?

Grzyby mun włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 20-30 minut, żeby zmiękły. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj cebulę i czosnek, przygotuj brokuł i resztę składników. W woku zagrzej olej, smaż na nim wołowinę obtoczoną mąką na wysokim ogniu, gdy się usmaży, przełóż na talerz . Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Do woka wrzuć posiekaną dymkę, czosnek, imbir, chili mielone i smaż, aż warzywa zaczną pachnieć, dodaj brokuły, odcedzone z wody grzyby mun i smaż kolejne 2-3 minuty. Wsyp cukier, sos sojowy, ocet ryżowy, sos teryiaki, wlej wodę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Sos teriyaki

Źródło zdjęcia: canva/grafvision Łyżeczkę mąki wymieszaj z 2 łyżeczkami wody i wlej ją do woka, wymieszaj, dodaj wołowinę, oprósz sezamem i ponownie dokładnie wymieszaj. Podaj z ugotowanym na sypko ryżem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy