Kokosowy ryż z mango, tradycyjny deser z Tajlandii
Kokosowy ryż z mango
Mimo, że mango sticky rice pochodzi z Tajlandii, spożywany jest w całym regionie Indochin i pozostałej części Azji Południowej. Co ważne, deser też jest szczególnie popularny w szczycie sezonu na mango, czyli w kwietniu, maju oraz w miesiącach letnich.
Wariacje na temat kokosowego ryżu z mango
Czasem, nawet w Tajlandii, stosowane są małe odstępstwa od tradycyjnego przepisu na mango sticky rice. I tak na przykład, zamiast dodawać do deseru tylko biały ryż, można dodać połowę czarnego, lepkiego ryżu, dzięki czemu deser uzyska ładny, fioletowy kolor. W przypadku braku mleka kokosowego jako zamiennik można użyć też mleka skondensowanego, uprzednio je schładzając. Najciekawszą propozycją dla odważnych, jest zamiana mango na durian. Jeśli nie wiesz, czym jest wspomniany durian, warto napomknąć, że jest to owoc uznawany za najbardziej śmierdzący na świecie, jednak w smaku zyskuje na wartości. Azjaci uznają durian za najpyszniejszy owoc na świecie. Ponadto durian jest też bardzo zdrowy, a sok z liści duriana uznawany jest w Azji za afrodyzjak.
Kokosowy ryż z mango - jak przygotować?
Przygotowanie kokosowego ryżu z mango nie jest trudne, jednak jak na deser bez pieczenia, trzeba poświęcić mu trochę czasu. Jednak efekty, zdecydowanie są warte każdej minuty pracy nad deserem. Ważne jest by nie lekceważyć tego, jak ważny w tym przepisie jest dobór odpowiedniego ryżu, bez tego deser nie będzie smakował tak, jak powinien.
składniki:
1 szklanka tajskiego ryżu kleistego
2 mango
1 ¼ szklanki mleka kokosowego
1 ½ łyżki mąki ryżowej
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe
szczypta soli
Przygotowanie:
Aby przygotować mango sticky rice, warto zaplanować to wcześniej, ponieważ konieczne jest, by ryż użyty do deseru został wcześniej namoczony. Mimo krótkiego czasu “zajmowania się” składnikami, wraz z namoczeniem ryżu, powinniśmy przygotować się na ok. 2,5h zanim deser będzie gotowy
Ryż opłukać, a następnie namoczyć przez minimalnie 2h, jeśli chcesz przygotować ryż dzień wcześniej, możesz również moczyć go przez noc
Namoczony ryż, opłukać wodą, a następnie ugotować na parze przez około 20 minut. Jeśli nie posiadasz garnka do gotowania na parze, wystarczy, że zagotujesz wodę w zwykłym garnku, a następnie położyć na nim duże sito,z oczkami takiej wielkości, by nie wypadały przez nie ziarnka ryżu. Następnie, ryż należy rozłożyć równomiernie w sitku, tak by ugotował się w ten sposób. Gotować na średniej mocy palnika
Ugotowany ryż przełożyć do miseczki i rozłożyć równomiernie
1 i ¼ szklanki mleka kokosowego wlać do garnka, następnie dodać 3 łyżki cukru i szczyptę soli i wszystko podgrzewać do średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Ważne jest, by pilnować, aby mleko się nie zagotowało
Objętość ½ szklanki mleka pozostawić w garnku, pozostałe mleko dodać do ryżu, przykryć folią spożywczą i odstawić na około pół godziny, by ryż wchłonął mleko
Do pozostałego mleka dodać mąkę ryżową i gotować na średniej mocy palnika, aż całość zgęstnieje
Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, a następnie pokroić na plastry
Po pół godzinie, odpakować z folii ryż nasączony już mlekiem kokosowym, następnie nałożyć jego małe porcje na talerz. Na ryż położyc przygotowane plastry mango, a całość polać sosem i posypać wiórkami kokosowymi.
Deser powinno podawać się na ciepło, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Jeśli natomiast nie jesteś zwolennikiem mango, ale za to uwielbiasz ananasa, możesz użyć go jako substytutu w tym deserze. Tak dobrze się składa, że ananas idealnie komponuje się ze smakiem kokosa, po obraniu go ze skórki i pokrojeniu na plastry, ułóż go na ryżu tak samo jak robi się to w przypadku mango, polej sosem i posyp wiórkami kokosowymi.
undefinedundefined