Smakosze.pl
Wrapy z tortilli z hummusem: zdrowa zawijka z nadzieniem

pixabay.com

Wrapy z tortilli z hummusem: zdrowa zawijka z nadzieniem

16 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Wrapy z tortilli z hummusem to zdrowa i lekka przekąska wege. Nadzienie można zrobić ze wszystkiego i dopasować wrapy do własnego gustu. Poznaj prosty przepis na wrapy z tortilli z hummusem!

Wrapy z tortilli z hummusem: dla kogo?

Wrapy z tortilli z hummusem to przekąska uniwersalna. W zależności od tego, z czego zrobimy nadzienie, wrapy smakować mogą każdemu, od grymaśnych dzieci po wytrawnych smakoszy.

Poniżej prezentujemy prosty przepis na wrapy z domowych tortilli z domowym hummusem oraz nadzieniem warzywnym. To danie wegetariańskie, wegańskie wręcz, więc nada się świetnie dla osób stroniących od mięsa i rozsmakowanych w świeżych warzywach.

Wrapy z tortilli z hummusem: na jaką okazję?

Wrapy z tortilli z hummusem to znakomita przekąska, zdrowy lunch do pracy, kolacja na ciepło czy imprezowy poczęstunek. W dodatku danie jest ekonomiczne. Tortille i hummus możemy przechować w lodówce na później, a nawet nadziać czymś innym, tak że wersja śniadaniowa będzie rożna od kolacyjnej.

Wrapy z tortilli z hummusem: ile kalorii?

Wrapy z tortilli z hummusem to przekąska pożywna, zdrowa i lekka, którą śmiało mogą pałaszować fit-maniacy.

Wrapy z tortilli z hummusem: trudność

Wrapy z tortilli z hummusem to potrawa dość prosta, ale złożona z trzech części składowych, które trzeba kolejno przygotować. Wystarczy dobra organizacja pracy w kuchni, a wrapy z tortilli z hummusem wraz z pysznym warzywnym nadzieniem nie sprawią nam żadnych kłopotów.

Wrapy z tortilli z hummusem: czas na przygotowanie

Wrapy z tortilli z hummusem składają się z kilku elementów, które trzeba przygotować. Wypieczenie domowych tortilli wraz z odstaniem ciasta nie powinno zająć dłużej niż godzinę, przygotowanie hummusu i warzywnego nadzienia trwa tylko kilka minut. Łącznie całe gotowanie zajmie nam ok. 1,5 godziny.

Wrapy z tortilli z hummusem: składniki do tortilli (na ok. 12 sztuk)

  • Mąka pszenna – 2 szklanki

  • Wrzątek – 2/3 szklanki

  • Olej kokosowy – 3 łyżki

  • Sól – ½ łyżeczki

Wrapy z tortilli z hummusem: składniki do hummusu

  • Ciecierzyca – 1 puszka 400 g

  • Pasta sezamowa tahini – 5 łyżek

  • Olej sezamowy – 1 łyżka

  • Kmin rzymski mielony – 1 łyżka

  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

  • Sól – 1 łyżeczka

  • Pieprz – 1 łyżeczka

Wrapy z tortilli z hummusem: pozostałe składniki (na 2 wrapy)

  • Tortille – 2 sztuki

  • Hummus – 4 łyżki

  • Cukinia – 1 mała

  • Pomidor – 1 sztuka

  • Sałata – garść

  • Sól – wedle uznania

  • Pieprz – wedle uznania

  • Oliwa – wedle uznania

  • Oregano suszone – wedle uznania

Wrapy z tortilli z hummusem: potrzebne przybory

Do przygotowania wrapów z tortilli z hummusem potrzebne nam będą podstawowe kuchenne utensylia: nóż, widelec, miska do rozrobienia ciasta, wałek, patelnia zwykła i grillowa (opcjonalnie), blender.

Wrapy z tortilli z hummusem: przygotowanie tortilli

Możemy oczywiście wykorzystać do zrobienia naszych wrapów z tortilli z hummusem kupne ciasto i kupny hummus. Magia kuchni polega jednak na tym, że najlepiej smakuje to, co się samemu zrobiło. Poza tym nigdy tak naprawdę nie wiemy, czego producent napchał do swojego przemysłowego produktu. Gotując samodzielnie, mamy pewność, że do potrawy trafiają tylko odpowiadające nam składniki.

Zaczynamy od przygotowania tortilli domowych!

Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól i olej kokosowy, na olej wlewamy powoli wrzącą wodę, mieszając wszystko widelcem, a na koniec z powstałej masy utaczamy kulę. Kulę ciasta wyrabiamy do gładkości, a potem odstawiamy na bok na 1 godzinę (nie do lodówki, tylko gdzieś na blat). Możemy owinąć ciasto folią spożywczą, żeby zachowało plastyczność.

Po godzinie z ciasta formujemy mniejsze kulki – tyle, ile chcemy mieć kawałków tortilli. Proporcje składników w przepisie są na 12 sztuk, zapas zawsze się przyda. Dajemy im trochę obeschnąć przez 10 minut, a potem każdą kulkę rozwałkowujemy na cieniusieńko.

Tortille wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 30 sekund z każdej strony, aż się z obu napuszy i miejscowo zabrązowi. Przekładamy tortille ostatni raz i po kolejnych 30 sekundach zdejmujemy z patelni i układamy na stos. Powtarzamy ze wszystkimi placuszkami i gotowe!

Wrapy z tortilli z hummusem: przygotowanie hummusu

Do blendera wrzucamy ciecierzycę z puszki z paroma łyżkami zalewy (nie całą) i miksujemy, aż do uzyskania jednorodnej masy. Od czasu do czasu przerywamy miksowanie i dodajemy sok z cytryny, czosnek pastę sezamową, olej sezamowy, kmin rzymski, sól i pieprz.

Jeśli masa wydaje nam się zbyt zbita, możemy dolać do niej więcej zalewy z ciecierzycy i znowu zmiksować.

Gdy masa jest już gotowa, to i hummus jest gotowy. Przekładamy go do miseczki i możemy wykorzystać jako dodatek do potraw, w tym przypadku do wrapów z tortilli z hummusem. Niewykorzystany hummus możemy przechowywać w lodówce.

Wrapy z tortilli z hummusem: przygotowanie nadzienia warzywnego

Tortilla i hummus to tak naprawdę baza dla naszego dania. Smak w dużej mierze zdeterminuje nadzienie wrapów, czyli to, co upakujemy w zawinięty placek. W tym przepisie pozostajemy wege i nadzienie zrobimy z warzyw – cukinii, pomidora i sałaty.

Cukinię myjemy, kroimy na plastry i smażymy na patelni grillowej z każdej strony, aż pojawią się wyraźne, ciemne pasy. Doprawiamy solą, oliwą i oregano (lub innymi przyprawami, jeśli mamy taką fantazję). Gotową grillowaną cukinię odkładamy.

Pomidor po prostu kroimy w plastry i solimy.

Wrapy z tortilli z hummusem: podanie

Wszystko mamy już gotowe: domowe tortille, domowy hummus, grillowaną cukinię i pomidory. Teraz łączymy wszystkie składniki. Na tortilli rozsmarowujemy warstwę hummusu, na niej układamy plastry cukinii, liście sałaty i plastry pomidora. Doprawiamy np. pieprzem i robimy wrap, czyli zawijkę – po prostu rolujemy tortillę wraz z zawartością. Wrap możemy jeszcze podpiec nieco na patelni z obu stron i to wszystko.

Nasze wrapy z tortilli z humusem są gotowe!

Wrapy z tortilli z hummusem: urozmaicenia

Tortilla i humus to baza do smacznych wrapów, które możemy upakować czym tylko chcemy. Wegetarianie mogą wybierać dowolne rośliny, a mięsolubni dodatki mięsne, np. panierowane kawałki kurczaka itp. itd. Możliwości są nieograniczone.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >