Wyborna, prosta i szybka włoska zapiekanka z bakłażana na kolację
Szybka kolacja jest marzeniem wielu osób, które miały dzisiaj zapracowany dzień i nie zdążyły niczego przygotować. Zapiekanka włoska z bakłażana sprawdzi się idealnie jako błyskawiczny posiłek, który przy okazji syci i wyśmienicie smakuje. Składa się ze smażonych w panierce plastrów bakłażana, zapieczonych w esencjonalnym pomidorowym sosie i ciągnącego się sera.
Zapiekanka włoska z bakłażana, nazwana oryginalnie melanzane alla parmigiana , czyli bakłażan po parmeńsku, przygotowuje się zaskakująco ekspresowo. Większość pracy dodatkowo wykonuje za nas piekarnik, a więc nie trzeba się zbytnio męczyć.
Danie to wsławiło się na całym świecie i zostało wielokrotnie przerabiane - między innymi na kurczaka parmigiana, gdzie bakłażana zastępuje się panierowanym kotletem z kurczaka. Dodatkowo z pewnością zaskoczysz swoich domowników czy gości, podając potrawę serwowaną zwykle w restauracjach.
Przepis na zapiekankę włoską z bakłażana
Składniki:
-
2 bakłażany
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
mąka
-
2 puszki krojonych pomidorów (najlepiej włoskich)
-
1 cebula
-
5 ząbków czosnku
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
łyżeczka oliwy
-
4 kulki mozzarelli
-
świeża bazylia
-
100 g parmezanu
-
pieprz
-
sól
Zacznij od umycia i pokrojenia bakłażanów w plastry o grubości 1,5 cm. Posyp je solą, obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i bułce tartej, a następnie podsmaż na złoto na patelni lub upiecz w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. W międzyczasie obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Wrzuć ją na tłuszcz i zeszklij. Następnie obierz i posiekaj rozgnieciony czosnek. Dodaj go do cebuli i podsmaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlej pomidory i wsyp zioła. Gotuj sos, aż pomidory się rozpadną.
Mozzarellę pokrój w plastry, a parmezan zetrzyj na drobny pył. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i rozlej na nim 3 łyżki sosu. Połóż na nim połowę bakłażana, posmaruj je cienką warstwą sosu i rozłóż po plasterku mozzarelli. Wykończ zapiekankę resztą sosu, mozzarellą i startym parmezanem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. Przed podaniem udekoruj wierzch świeżo siekaną bazylią. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować zapiekane ziemniaki z przepisu Nigeli Lawson. Ten tekst wyjawia, jak zrobić błyskawiczną zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem.
Źródło zdjęcia: canva/JiriSebesta, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Zachwycająco soczyste żeberka w obłędnym pomidorowym sosie z miodem
-
Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis
-
Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz
Źródło: okolicepalnika