Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis
Domowa dojrzewająca słonia sprawdza się jako podstawa do przygotowania aromatycznych skwarek, czy kładzenia na kanapkach. Dzisiaj prezentujemy przepis na słoninę dojrzewającą z solą i czosnkiem. W porównaniu do surowego wariantu taka słonina zachwyca nawet największych smakoszy, którzy lubują się w takich wędlinach.
Słonina dzisiaj stosowana jest głównie do wytapiania skwarek, którymi okrasza się wiele dań mącznych. Dawniej wielką popularnością cieszyło się dojrzewanie jej z solą i przyprawami - taki produkt jest pyszną i sycącą przekąską.
Podstawą wędliny jest odpowiednia ilość soli, a także równomiernie pokrycie nią każdego widocznego fragmentu słoniny. Sól dzięki temu łatwo spenetruje wnętrze tłuszczu, co uchroni go przed zbyt szybkim zepsuciem się.
Przepis na domową dojrzewająca słoninę
Składniki:
500 g kawałek słoniny ze skórą
750 g soli kamiennej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego czosnku
Zacznij od dokładnego wyczyszczenia plastikowego pojemnika, w którym dojrzewać będzie słonina. Następnie wytrzyj go do sucha ręcznikiem papierowym - najmniejszy ślad wilgoci może zniszczyć całą pracę, dlatego warto upewnić się, że nie ma na żadnym narzędziu ani jednej kropli wody.
Słoninę natrzyj samą solą. W pojemniku umieść wystarczająco dużo soli, aby na dnie i po bokach utworzyła 1 cm warstwę. Włóż do niej słoninę, zasyp kolejną porcją soli i wstaw do lodówki na 7 dni. Naczynie przykryj czystą gazą.
Po 7 dniach oczyść zarówno pojemnik, jak i słoninę z soli. Wymieszaj ze sobą majeranek, świeżo mielony czarny pieprz oraz suszony czosnek i wetrzyj mieszankę w wędlinę. Jeszcze raz schowaj ją do lodówki na kolejne 7 dni. Po tym czasie można zabierać się za jedzenie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia ryzyko, jakie niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej.
Źródło zdjęcia: canva/AlessandroColle, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis