Wyborny makaron z pomidorami z puszki
Makaron z pomidorami z puszki to pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Danie z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Dodatek oliwy, przypraw i ziół sprawi, że przeniesiesz się w kulinarną podróż po słonecznej Italii. Poznaj szybki przepis na makaron z pomidorami z puszki.
Danie przygotowuję, kiedy mam ochotę na pyszny, lekki, ale i sycący obiad, a nie mam czasu na gotowanie. Pomidory z puszki podsmażone na oliwie z aromatycznym czosnkiem, cebulką i ziołami kuchni śródziemnomorskiej smakują wprost genialnie oprószone parmezanem i podane z ulubionym makaronem. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i pyszne, dzięki czemu na stałe zagościło w moim menu.
Do przygotowania makaronu z pomidorami wykorzystuję głównie makaron penne, jednak danie równie dobrze smakuje z kokardkami, spaghetti lub tagliatelle. Wszystko zależy od tego, jaki makaron akurat mam w domu i na jaki mam ochotę.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad z włoską nutą- tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z pesto z awokado i orzeszkami pinii.
Przepis na makaron z pomidorami z puszki
Składniki na 3-4 porcje:
-
300 g makaronu penne
-
puszka pomidorów
-
pół łyżeczki ziół prowansalskich
-
świeże gałązki rozmarynu
-
czerwona cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
pół łyżeczki cukru
-
pieprz, sól
-
kawałek parmezanu
Jak przygotować makaron z pomidorami z puszki?
Makaron ugotuj al dente. W garnku zeszklij na oliwie posiekany czosnek i cebulkę, następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, ziołami prowansalskimi, pieprzem, dodaj rozmaryn i gotuj na wolnym ogniu, aż sos odparuje i będzie gęsty. W razie potrzeby dopraw solą.
Makaron polej sosem, oprósz startym parmezanem. Smacznego.