Smakosze.pl Przepisy Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji
canva/grafvision

Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji to pomysł na pyszne i niezwykle proste ciasto, zarówno na święta, jak i do kawy w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Ciasto przygotujesz z prostych składników, które masz w domu. Poznaj przepis na wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji.

Babka piaskowa to sprawdzone, niezwykle proste ale i smaczne ciasto, które będzie gotowe po niecałych dwóch godzinach od rozpoczęcia wyrabiania masy. Ciasto siostry Anastazji jest puszyste, dobrze wyrośnięte, a dodatek kakao dodaje babce smaku i ładnego, marmurkowego wyglądu.

Jeszcze ciepłą babkę wyjmij z blachy i ostudź, ciasto udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem, który również przygotujesz ekspresowo. Babka siostry Anastazji nie wymaga przechowywania w lodówce i będzie dobra przez wiele dni, o ile nie zjecie jej od razu.

Jeśli masz więcej czasu, przygotuj równie puszyste i smaczne bułeczki drożdżowe. Tu poznasz przepis na wyśmienite jagodzianki , lepsze i zdrowsze niż ze sklepu.

Przepis na wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji

Składniki na keksówkę lub formę do pieczenia babki:

  • 150 g mąki tortowej

  • 100 g cukru białego

  • 120 ml oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki kakao

  • 4 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • margaryna i mąką do posypania blachy

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Jak przygotować wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji?

Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij na sztywno pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy, na przemian z olejem.

Formę do babki wysmaruj margaryną i obsyp mąką pszenną, aby ciasto nie przywarło do blachy. Wylej 3/4 masy, resztę wymieszaj dokładnie z dwiema łyżeczkami kakao i również wylej na blachę.

Kakao

Babkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnia z grzaniem góra-dół, piecz 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź, udekoruj lukrem lub cukrem pudem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy