Smakosze.pl Przepisy Wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem - klasyka w nowym wydaniu
canva/MiloszGuzowski

Wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem - klasyka w nowym wydaniu

22 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wytrwane pączki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niezwykłą przekąskę, która posmakuje każdemu. Pączki idealnie sprawdzą się na kolację, podwieczorek, spotkania z przyjaciółmi, imprezę, są puszyste i pyszne. Poznaj przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem, serem i szczypiorkiem.

Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Wytrawne pączki z szynką drobiową, szczypiorkiem i parmezanem to hit imprezowy i idealne danie na szybki podwieczorek. Pączki wytrawne z curry i papryką słodką są bardzo aromatyczne, a uzupełnione resztą składników smakują rewelacyjnie.

Maślanka i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ochłodzą ciasto i olej, a pączki zaczną się dusić, nie smażyć na oleju. Szynkę, parmezan i szczypiorek posiekaj naprawdę drobno, żeby ciasto było zwarte i nie rozleciało się podczas smażenia.

Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Tu poznasz przepis na wytrawne racuchy z warzywami , są lekkie i pyszne, idealne na lunch lub kolację.

Przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem

Składniki na 5-6 porcji:

  • 70 g mąki ziemniaczanej

  • 70 g mąki pszennej

  • 100 ml maślanki

  • 2 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • szczypta papryki słodkiej mielonej

  • szczypta curry

  • 100 g szynki drobiowej

  • pęczek szczypiorku

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem?

Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski, dodaj sól, paprykę, curry, pieprz, wlej maślankę, wbij jajka i ucieraj, aż powstanie jednolite ciasto.

Szczypiorek posiekaj drobno, posiekaj również szynkę, szczypiorek, szynkę i starty parmezan dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej sporą ilość oleju i łyżką wykładaj przygotowaną masę.

Posiekany szczypiorek na desce

Źródło zdjęcia: canva/Eva Elijas Pączki smaż przez około 3 minuty na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy