Smakosze.pl Przepisy Wzięła czereśnie i zrobiła z nimi coś niesztampowego. W takiej formie ich nie znacie
TikTok/@stewunia

Wzięła czereśnie i zrobiła z nimi coś niesztampowego. W takiej formie ich nie znacie

15 czerwca 2023

Kiszone ogórki czy kiszona kapusta to znane dobrze nam dodatki do dań obiadowych. Jednak kisić można też owoce. Przepisem na kiszone czereśnie dzieli się tiktokerka @stewunia, która do kiszenia dodaje intensywnych przypraw. Przetestujcie ciekawą recepturę na te lubiane owoce.

Czereśnie, czyli bomba witamin i minerałów

Czereśnie powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Te sezonowe owoce są bogate w witaminę C, A, E, K, a także w was foliowy. Zawierają też takie minerały jak: magnez, wapń, potas i fosfor . Oprócz tego są prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy, które chronią nas przed stanami zapalnymi i opóźniają proces starzenia.

Jedzenie czereśni doda nam sił, usunie oznaki zmęczenia, osłabienia i złagodzi ból stawów i mięśni. Te sezonowe owoce mają dobroczynne działanie na nasz układ trawienny, wspomagają pracę serca, zapobiegają cukrzycy i nowotworem. Jednak w jaki sposób możemy przyrządzać czereśnie?

Tłum rzucił się na pole i wyzbierał truskawki. Rolnik skomentował to krótko

Kiszone czereśnie? Zdrowsze od surowych owoców

TikTokerka@stewunia podzieliła się przepisem na kiszone czereśnie. Taki sposób przygotowania tych pysznych owoców może być zaskoczeniem. Jednak kiszenie owoców staje się coraz bardziej popularne i modne. Kiszonki są bardzo zdrowe, dostarczają nam wielu cennych witamin i poprawiają naszą odporność.

Zawartość kwasu mlekowego w kiszonkach reguluje florę bakteryjną jelit i dostarcza nam naturalnych probiotyków. Dzięki jedzeniu kiszonek możemy obniżyć poziom cholesterolu. Warto pamiętać, że kiszone warzywa i owoce mają mniej kalorii niż ich surowe odpowiedniki. W jaki sposób ukisić czereśnie? To proste!

Jak ukisić czereśnie?

Składniki:

  • ½ kg czereśni
  • łyżeczka soli kłodawskiej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • goździki

Czereśnie drylujemy lub przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Warto sprawdzić, czy czereśnie nie mają uszkodzeń i robaków. Tak przygotowane czereśnie wkładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Czereśnie powinny puścić sok, który zakryje kiszonkę w słoiku.

Do wyparzonego słoika wrzucamy pokruszony liść laurowy, dodajemy przyprawy i dolewamy sok. Jeśli jest go zbyt mało, to możemy użyć nieco solanki. Słoik dociskamy, zakręcamy i odstawiamy na 3 dni. Kiszone czereśnie będą doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, albo jako przekąska. Pisaliśmy o cenach czereśni. Radziliśmy też jak rozpoznać, czy czereśnie nie są robaczywe.

Źródło: TikTok/@stewunia

Kupili lody i zdemaskowali przestępstwo. Szybko powiadomili odpowiednie władze
Właśnie wycofują z rynku ten produkt. Nie używaj go, a najlepiej wyrzuć
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy