Dieta, zgodnie ze swą podstawową definicją, stanowi po prostu rodzaj odżywiania. W mowie potocznej ukorzeniło się przekonanie, że pojęcia „dieta” używa się wyłącznie w stosunku do tych planów odżywiania, które mają na celu pomóc zainteresowanemu w wcale z otyłością. Sama dieta – rozumiana właściwie – może mieć różnorodny charakter.
Tematyką właściwego odżywiania się człowieka zajmuje się w sensie praktycznym dietetyka, a w szerszym zakresie również biologia i niektóre działy medycyny, na przykład diabetologia.
Diety możemy podzielić na kilka typów, patrząc na nie przez pryzmat różnych czynników. Podstawowy podział zakłada istnienie czterech kategorii diet, w skład których wchodzą określone sposoby odżywiania. Pierwszą z kategorii stanowi dieta podstawowa, określana również jako zwyczajowa czy naturalna. Dotyczy ona spożycia przez człowieka produktów zgodnych z czynnikami środowiskowymi w jakich się urodził i biologicznymi (wszystkożerność).
Drugą kategorię stanowi dieta alternatywna, polegająca przede wszystkim na wyeliminowaniu określonych produktów ze swojego jadłospisu, ale również na położeniu nacisku na konkretne produkty. Podłożem stosowania takiej diety są czynniki światopoglądowe (przykłady: dieta wegetariańska, dieta wegańska czy witarianizm) i religijne – na przykład dieta muzułmańska i koszerna – żydowska – wykluczająca spożycie wieprzowiny i owoców morza.
Trzeci rodzaj diet stanowią diety terapeutyczne i lecznicze – zwykle to właśnie one mają pomóc nam schudnąć lub nabrać masy mięśniowej. W innych przypadkach diety lecznicze mogą stanowić specjalne zasady żywieniowe, przeznaczone dla osób chorych, które nie mogą spożywać każdego rodzaju produktu – dotyczy to na przykład cukrzyków.
Ostatnim typem diety jest dieta doświadczalna, prowadzona wyłącznie w warunkach laboratoryjnych pod czujnym okiem wykwalifikowanych specjalistów. Jej zastosowanie ma na celu zbadanie nieodkrytych dotychczas właściwości określonych diet.
Dieta pudełkowa stanowi coraz popularniejszą alternatywę dla samodzielnego gotowania czy jedzenia na mieście. Jest to nic innego jak catering, a w zasadzie jego specyficzna forma, w ramach której każdego dnia otrzymujemy od kuriera zestaw pełnowartościowych posiłków na cały dzień. Oczywiście, niektóre z nich mogą wymagać podgrzania.
Oferta firm oferujących dietę pudełkową zapewnia szereg różnych wariantów, dzięki którym możemy dopasować dania do naszych preferencji smakowych, zdrowotnych czy światopoglądowych. Wiele firm oferuje także specjalne diety na schudnięcie czy nabranie masy mięśniowej.
Pokaż więcej
Nie omijaj pokrzyw szerokim łukiem. Znany dietetyk z YouTube zachęca do zrobienia naparu z tej rośliny. Ma potężne, a przede wszystkim skuteczne działanie. Dowiedz się, dlaczego specjalista poleca napar z pokrzywy i poznaj jego zastosowanie. Efekt na pewno cię zaskoczy.
Oleje zajmują szczególne miejsce w naszej diecie. Warto zwrócić uwagę na olej, który sprzyja zachowaniu nie tylko zdrowia, ale też zgrabnej sylwetki. Dzięki niemu schudniesz i dostarczysz cennych wartości odżywczych.
Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.
Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona.
Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.
Jeśli w sklepach i na straganach pojawiły się szparagi, to znak, że przyszła wiosna. Chrup świeże szparagi na zdrowie. Jednak uważaj, bo czasem mogą czekać cię niezbyt miłe niespodzianki.
Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Zielona herbata będzie zdrowa pod warunkiem, że nie połączysz jej z jednym składnikiem. Dowiedz się, czego nie robić z tą herbatą oraz dowiedz się, jak parzyć ją właściwie. Wtedy na pewno będzie zdrowa i nie straci cennych właściwości.
Masz magnolię w swoim ogrodzie? Koniecznie dowiedz się, czy jej kwiaty są jadalne. Poznaj także ich zalety oraz zobacz, co możesz zrobić z nich w swojej kuchni. Będziesz zaskoczona i być może poprawisz swoją witalność.
Dietetyk z YouTube radzi, co zrobić z ziemniakami, aby były zdrowsze. Dzięki tej prostej i skutecznej metodzie nie przytyjesz, a w dodatku będziesz jadła zdrowo. Dowiedz się, jak to działa i stosuj za każdym razem, przygotowując obiad dla całej rodziny.
Koniecznie poznaj niesamowite właściwości kiwi. Wystarczy jedno dziennie, aby poprawić funkcjonowanie organizmu. Poznaj właściwości tego owocu i stosuj go w swojej diecie, a nie zawiedziesz się. Efekt zdrowotny przyjdzie bardzo szybko.
Dr Bartek Kulczyński, dietetyk niezwykle popularny w mediach społecznościowych, przygotował ranking warzyw. Uszeregował je według tego, jak duże korzyści zdrowotne nam one przynoszą. Na pierwszym miejscu znalazł się produkt często dostępny, choć nie tak znowu popularny.
Katarzyna Bosacka, niestrudzona promotorka zdrowego stylu życia, pokazała różnice między rodzajami pieczywa. Na filmie widać dokładnie, czym różni się zdrowa bułka od niezdrowej, a nawet można nauczyć się je rozpoznawać.
Jeżeli wraz z nadejściem wiosny szukasz sposobu na detoks, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z nim zrobisz znakomity napój, które wspomoże twoją dietę. Odpowiednie stosowanie zapewni szybki i doskonały efekt. Zrób i przekonaj się sama, to proste.
W tym roku szparagi w sklepach oraz na targowiskach pojawiły się znacznie wcześniej. Ich cena jest bardzo wygórowana, a w dodatku jest wyższa niż przed rokiem. Dowiedz się, ile to smaczne warzywo kosztuje w tym roku oraz dlaczego, aż tak dużo.
Dla praktykujących katolików w Polsce piątki są co do zasady dniami bez mięsa. Czy jednak dotyczy to wszystkich piątków? Nie, wyjątki się zdarzają – czasem wynikają z innych reguł, czasem biskup sam ogłasza dyspensę. Jak jest w pięć dni po zmartwychwstaniu?
Chcesz zadbać o sylwetkę po wielkanocnym łakomstwie? Sięgnij po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz najpyszniejsze dietetyczne danie tej wiosny. Wyróżnia się lekkością, smakiem i dosłownie rozpływa się w ustach.
Szukasz najlepszego sposobu na odchudzanie? Ta zupa jest właśnie dla ciebie. Z nią na pewno schudniesz, a w dodatku będziesz się zdrowo odżywiać. Wypróbuj przepis poniżej, a pierwsze efekty dostrzeżesz już po miesiącu.
To zioło o niezwykłych właściwościach, wbrew pozorom nie jest tak egzotyczne, jak wskazywałaby jego nazwa. W zielarniach, a nawet supermarketach, można kupić susz, z którego przyrządzimy aromatyczny napar o zbawiennym wpływie na zdrowie.
Herbata z forsycji to najlepsza metoda na zbudowanie odporności. Poznaj niesamowite właściwości tego krzewu oraz dowiedz się, jak przygotowywać herbatę, która pozytywnie wpłynie na twój organizm. To prostsze niż myślisz.
Masz problemy z trawieniem i wzdęciami? Koniecznie wypróbuj metodę mojego dziadka. Pił ten napar i nie miał żadnych problemów. Ten trik może przydać ci się po wielkanocnym śniadaniu.
Temat jajek budzi emocje nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Raz na jakiś czas jesteśmy zarzucani różnymi opiniami ekspertów, które dotyczą tego ile dziennie powinniśmy ich jeść oraz w jakiej formie. Nasza redakcja postanowiła uzyskać opinię dr. Michała Mularczyka, który jest kardiologiem, internistą i dietetykiem.
Jeśli marzy ci się apetyczny dodatek do kanapek, to skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu przyrządzisz pastę z ogórków kiszonych i pysznego dodatku, który ma dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Do tego jest pyszny i wkrótce może trafić na twoje kanapki.
Choć makaron pochodzi z południa Włoch, na dobre zagościł w polskich domach. Jadamy go na obiad, a teraz dwa rodzaje tego makaronu pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka nie owijała w bawełnę tego, co myśli o tych produktach. Jej słowa każdy smakosz powinien wziąć sobie do serca.
Post w Wielki Piątek to oczywistość, a jak to wygląda w Wielką Sobotę? Wielu wiernych wciąż nie zna jednoznacznej odpowiedzi. Kościół ma w tej kwestii jasno ustalone zasady. Na czym one polegają?
Kawę piją wszyscy. Nie każdy jednak wie, jakiego rodzaju należy unikać jak ognia. Jej spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia, a w dodatku źle wpływa na twoje samopoczucie. Czy wiesz już, o co chodzi?
Smażenie jest bardzo popularne i często z niego korzystamy w kuchni. Jednak, jaki olej wybrać? Czy smażyć na słonecznikowym, czy może na rzepakowym? Dokonałam wyboru z bardzo ważnego powodu.
Olej rzepakowy często używamy w kuchni. Teraz temu olejowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Porównała dwie butelki produktu i szczerze powiedziała, co o nich myśli. Warto poznać opinię znanej dziennikarki o oleju rzepakowym z wyższej i niższej półki.