Dieta, zgodnie ze swą podstawową definicją, stanowi po prostu rodzaj odżywiania. W mowie potocznej ukorzeniło się przekonanie, że pojęcia „dieta” używa się wyłącznie w stosunku do tych planów odżywiania, które mają na celu pomóc zainteresowanemu w wcale z otyłością. Sama dieta – rozumiana właściwie – może mieć różnorodny charakter.
Tematyką właściwego odżywiania się człowieka zajmuje się w sensie praktycznym dietetyka, a w szerszym zakresie również biologia i niektóre działy medycyny, na przykład diabetologia.
Diety możemy podzielić na kilka typów, patrząc na nie przez pryzmat różnych czynników. Podstawowy podział zakłada istnienie czterech kategorii diet, w skład których wchodzą określone sposoby odżywiania. Pierwszą z kategorii stanowi dieta podstawowa, określana również jako zwyczajowa czy naturalna. Dotyczy ona spożycia przez człowieka produktów zgodnych z czynnikami środowiskowymi w jakich się urodził i biologicznymi (wszystkożerność).
Drugą kategorię stanowi dieta alternatywna, polegająca przede wszystkim na wyeliminowaniu określonych produktów ze swojego jadłospisu, ale również na położeniu nacisku na konkretne produkty. Podłożem stosowania takiej diety są czynniki światopoglądowe (przykłady: dieta wegetariańska, dieta wegańska czy witarianizm) i religijne – na przykład dieta muzułmańska i koszerna – żydowska – wykluczająca spożycie wieprzowiny i owoców morza.
Trzeci rodzaj diet stanowią diety terapeutyczne i lecznicze – zwykle to właśnie one mają pomóc nam schudnąć lub nabrać masy mięśniowej. W innych przypadkach diety lecznicze mogą stanowić specjalne zasady żywieniowe, przeznaczone dla osób chorych, które nie mogą spożywać każdego rodzaju produktu – dotyczy to na przykład cukrzyków.
Ostatnim typem diety jest dieta doświadczalna, prowadzona wyłącznie w warunkach laboratoryjnych pod czujnym okiem wykwalifikowanych specjalistów. Jej zastosowanie ma na celu zbadanie nieodkrytych dotychczas właściwości określonych diet.
Dieta pudełkowa stanowi coraz popularniejszą alternatywę dla samodzielnego gotowania czy jedzenia na mieście. Jest to nic innego jak catering, a w zasadzie jego specyficzna forma, w ramach której każdego dnia otrzymujemy od kuriera zestaw pełnowartościowych posiłków na cały dzień. Oczywiście, niektóre z nich mogą wymagać podgrzania.
Oferta firm oferujących dietę pudełkową zapewnia szereg różnych wariantów, dzięki którym możemy dopasować dania do naszych preferencji smakowych, zdrowotnych czy światopoglądowych. Wiele firm oferuje także specjalne diety na schudnięcie czy nabranie masy mięśniowej.
Pokaż więcej
Szukasz domowego sposobu na odchudzanie z wykorzystaniem naturalnych składników? Wypróbuj ten z siemienia lnianego, bo przygotowany z niego napar umożliwi ci zgubienie kilku kilogramów, ale też poprawi pracę układu trawienia. Przygotowanie napoju jest łatwe, a korzyści z jego spożywania – bezcenne.
Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie gotowanie. Każdy z nas ma ją w swojej kuchni. Teraz warto dowiedzieć się też, że czarny pieprz jest bardzo zdrowy. Dlatego doprawiajmy nim dania, a nasze serca i odporność będą działać jak należy.
Akrylamid. Brzmi groźnie? I słusznie. To substancja, która jest na celowniku dietetyków i lekarzy nie od dziś. Badania pokazują, gdzie można ją znaleźć.
Kłopoty z zasypianiem po sutej kolacji? Mamy na to niezastąpiony sposób. Na trawienie oraz spokojną, dobrze przespaną noc pomoże jeden prosty napar. Wypij go po kolacji, a problemy miną, jak ręką odjął.
Obok niewłaściwie rozpoznanych grzybów to właśnie zatrute mięso jest największym zagrożeniem dla naszego zdrowia, jakie czai się w naszych kuchniach. Zatrucia pokarmowe bywają bardzo niebezpieczne, ale w wypadku przestarzałych produktów zwierzęcych czasem zatrucie takie to dopiero początek.
Jadanie przetworów z rokitnika to w Polsce nie pierwszyzna. Jednak najmniej chyba znanym jest olej wyciskany z tych owoców. Dlaczego warto go stosować?
Oto orzechowe zawody. Większość z nas wie już, że ten składnik diety należy do nieodzownych, bo bardzo zdrowych. Ale które orzechy wybierać, jeśli mamy ofertę tak szeroką, jaka jest w dzisiejszych sklepach?
Służby sanitarne dwoją się i troją, by zmniejszać zagrożenia dla naszego zdrowia. Częścią tej pracy jest wykrywanie szkodliwych substancji w jedzeniu. Mamy właśnie kolejne ostrzeżenie przed takim niechcianym składnikiem.
Źle przygotowane ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia i w ogóle nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Zawarta w nich substancja jest rakotwórcza i eksperci zalecają unikania jej, jak ognia. O tym, o jakie ziemniaki chodzi i dlaczego nie powinny znaleźć się w naszej diecie, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Gotowe medykamenty z apteki w walce z przeziębieniem okazują się nieskuteczne? Przygotuj syrop z gruszek na kaszel i stosuj go podczas kuracji. Raz-dwa staniesz na nogi, a domowe lekarstwo będziesz polecać bliskim. O tym, jak przygotować syrop w łatwy sposób, dowiesz się z tego artykułu.
Pieczywo z marketów nie cieszy się najlepszą opinią. Czy jednak słusznie? Rzeczywiście, nie wszystkie chleby i bułki służą naszemu zdrowiu. Jednak są wśród nich także perełki.
Chcesz lepiej spać i jednocześnie zadbać o zdrowie? Sięgnij po wartościowy i smaczny produkt. Być może masz go w swojej kuchni. Przed snem schrup go, a rano wstaniesz wypoczęty.
Dynia jest składnikiem wielu jesiennych dań. Jednak tu pojawia się pytanie, jak obrać dynie? Podpowiadamy, co zrobić, żeby obieranie dyni było proste.
Katarzyna Bosacka na krucjacie o nasze zdrowie wybrała się do Lidla. Przejrzała tacki z mięsem mielonym i zwróciła uwagę na ważną rzecz. Jak się okazuje, umyka ona wielu konsumentom. Koniecznie sprawdź, czy też się dajesz nabrać.
Mamy najnowszy komunikat Sanepidu. Tym razem chodzi o jajka. Partia tego właśnie produktu została skażona groźną dla zdrowia bakterią. Koniecznie sprawdź, czy przypadkiem nie masz ich w domu.
Kapusta kiszona jest nieoceniona jesienią i zimą. Bogata w witaminy stanowi też bazę surówek, bigosu czy zup. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez tej kiszonki. Teraz kapustę ukisimy w najlepszy sposób dzięki tej recepturze.
Jesienią herbata smakuje najlepiej. Teraz warto dodać do niej przyprawę, która wyróżnia się wyglądem. Kształt gwiazdki ma wiele ukrytych mocy i dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.
Sanepid zwraca się do konsumentów i ostrzega przed spożyciem mąki żytniej razowej. Produkt zanieczyszczony jest toksyną i wycofywany ze sprzedaży. Ponad tydzień temu Sanepid też ostrzegał przed mąką z toksynami. Jak się okazuje, te dwie sprawy mają wspólny mianownik.
Już nie tylko karp i dorsz. Na rynku dostępna jest o wiele smaczniejsza, zdrowsza i pozbawiona charakterystycznego zapachu ryba. Przygotowana w odpowiedni sposób, będzie świetnym daniem na obiad, które polubi cała rodzina. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaką rybę chodzi, a także poznasz jej zalety i sposób przygotowania.
Wiele mówi się o kawie jako sprzymierzeńcu diety odchudzającej. I rzeczywiście, ten aromatyczny czarny napój potrafi nim być. Jednak należy trzymać się pewnych ważnych zasad.
Banan to nie tylko pyszny owoc, lecz także zdrowa odmiana szybkiej przekąski. Jednak czy zdrowe są dla wszystkich i w jakiej ilości? Dietetycy mają odpowiedź na to pytanie.
Jeżeli herbata jest twoim ulubionym napojem, koniecznie musisz poznać poradę znanego dietetyka. Ekspert zdradził sposób na przygotowanie rozgrzewającego napoju z jednym dodatkiem. Dzięki niemu herbata nabierze prozdrowotnych właściwości. Czytaj dalej, a nie będziesz w stanie uwierzyć, że to wszystko dzięki jednemu taniemu produktowi.
Choć herbata jest generalnie smacznym i zdrowym napojem, niektóre rodzaje są smaczniejsze i zdrowsze od innych. Można używać naparów tego specyficznego zioła, by m.in. regulować ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Oto najlepsze warianty.
Nie każde warzywo jest zdrowe. Jedno z tych najpopularniejszych może być niebezpieczne dla zdrowia. Narażona jest w szczególności wątroba, której poprawne funkcjonowanie jest niezbędne dla organizmu. Czytaj dalej, ale dowiesz się, czego unikać oraz dlaczego jest aż tak szkodliwe.
Pająki są niemile widziane w naszych domach. Jednak to właśnie teraz szukają przytulnego kąta do przezimowania. Wabią je też pewne produkty z naszych kuchni. Jednak teraz możemy pozbyć się pająków raz na zawsze.
Jesień to trudny czas dla naszego organizmu. Przeziębienia i infekcje mogą dać się we znaki. Dlatego warto wzmocnić odporność. Teraz zrobimy to przy pomocy wyjątkowego koktajlu.
Kawa zwykle stawia na nogi i smakuje znakomicie. Teraz warto wlać do niej pewien produkt, który zapewne masz w swojej kuchni. Dodaj go zamiast klasycznego cukru. Wyjdzie to na zdrowie.
W Internecie pojawił się nowy trend na niebezpieczny gatunek grzybów. Polacy dzielą się przepisami na przygotowywane z nich dania. Mają posiadać niezwykłe prozdrowotne właściwości, co tylko napędza popyt. W sprawie głos zabrał także GIS, który planuje zakazać sprzedaży szkodliwych grzybów.