Smakosze.pl Przepisy Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej? Mamy najlepszy patent
canva/c12

Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej? Mamy najlepszy patent

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapiekanka ziemniaczana to smaczny, szybki i tani posiłek dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Niezbędnym składnikiem każdej zapiekanki jest sos, który połączy wszystkie składniki i doprawi całe danie. Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?

Zapiekanka ziemniaczana, niezależnie od tego, czy przygotowana z samych ziemniaków, czy z dodatkami, jest najsmaczniejsza, kiedy zapieczesz ją razem z aromatycznym sosem. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25-30 minut.

Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, boczek, pokrojoną w słupki cebulę czerwoną, paprykę, pomidory. Każda zapiekanka będzie smakować rewelacyjnie. Danie oprósz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem, aby nadać mu świeżości i lekkości.

Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz z dwoma sosami- beszamelowym lub śmietanowo- serowym, które doskonale łączą się zarówno z samymi ziemniakami, jak i wszystkimi dodatkami. Sosy pod wpływem temperatury gęstnieją, otulając całe danie.

Zapiekankę na obiad przygotujesz nie tylko z ziemniaków- tu poznasz przepis na równie szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łosiem i szpinakiem, czyli danie w prawdziwie włoskim stylu.

Przepis na sos beszamelowy do zapiekanki ziemniaczanej

Składniki na 500 ml sosu:

  • 2 szklanki mleka

  • 1/4 kostki masła

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • pieprz mielony

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak zrobić sos beszamelowy?

Mleko podgrzej do temperatury 50 stopni C, następnie dodaj masło, mąkę i mieszaj trzepaczką na wolnym ogniu do połączenia się składników.

Sos beszamelowy do zapiekanki ziemniaczanej

Źródło zdjęcia: canva/ Mariha-kitchen Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszaj delikatnie przez chwilę, następnie wyłącz palnik i odstaw . Im chłodniejszy sos, tym bardziej gęsty.

Przepis na sos śmietanowo- serowy do zapiekanki ziemniaczanej

Składniki na 500 ml sosu:

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mleka

  • 70 g startego sera żółtego

  • ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • pieprz ziołowy do smaku

Jak zrobić sos śmietanowo- serowy?

Przeciśnij przez praskę czosnek i przełóż do miski, dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz ziołowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i starty ser żółty i ponownie wymieszaj.

Sos śmietanowo- serowy do zapiekanki ziemniaczanej

Sos pod wpływem wysokiej temperatury zacznie gęstnieć i stworzy serowo-śmietanową chmurkę na zapiekance.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy