Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem
pixabay.com

Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem to szybki przepis na pyszną, zdrową kolację, którą (o ile cokolwiek zostanie) możesz zabrać następnego dnia do pracy na lunch. Jak przygotować zapiekankę makaronową z łososiem wędzonym i szpinakiem?

Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem - składniki


Z poniższych składników wychodzą dwie porcje dania. Przygotuj:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g szpinaku (najlepiej świeżych liści, ale może być też mrożony),
  • 150 g makaronu penne (rurki),
  • 60 ml śmietanki 36%,
  • 50 g tartej mozzarelli,
  • 50 g sera gorgonzola,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • listki bazylii do dekoracji,
  • sól morska,
  • ostra papryka w proszku,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • płatki chili (lub opcjonalnie suszone papryczki jalapeño).


Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem - sposób przygotowania

Makaron penne gotujemy w wodzie z dodatkiem soli tyle czasu, ile znajduje się w instrukcji na opakowaniu. Ważne, aby makaron był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i umieszczamy z powrotem w garnku.

Do makaronu dodajemy wcześniej opłukany wodą i osuszony szpinak. Mieszając, trzymamy przez około pół minuty na ogniu, aż szpinak zrobi się miękki i doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron ze szpinakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, a do opróżnionego garnka wlewamy śmietankę 36%, dodajemy ser gorgonzola i mozzarellę i mieszając, podgrzewamy na delikatnym ogniu, aż sery zaczną się rozpuszczać.

Gdy sery staną się płynne, wykładamy mieszankę na wcześniej przygotowany w naczyniu makaron ze szpinakiem. Po wierzchu posypujemy ostrą papryką w proszku.

Pokrojonego na kawałki łososia wędzonego delikatnie wciskamy w makaron. Na wierzchu układamy pokrojone w dowolny sposób pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (funkcja grilla w piekarniku na średnią moc lub 200 stopni Celsjusza).

Pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy papryczką jalapeño lub płatkami chili (opcjonalnie z uwagi na ostrość). Wierzch gotowego dania ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Następny artykuł