Żadna szarlotka i jabłecznik. Ciasto z jabłkami z przepisu Cichopek jest łatwiejsze i smaczniejsze
Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.
Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.
Przepis na przysmak z ciasta francuskiego według Katarzyny Cichopek
Składniki:
-
2 opakowania ciasta francuskiego
-
1 kg śliwek węgierek
-
1 kg kwaśnych jabłek
-
masło
-
brązowy cukier
-
cynamon
-
cukier wanilinowy
-
jajko
Przepis na pyszne i proste ciasto z jabłkami i śliwką
Przygotuj owocowe nadzienie do ciasta . W tym celu jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę . Na patelni dobrze rozgrzej niewielką ilość masła. Owoce podsmaż do miękkości z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu , następnie przełóż je do osobnego naczynia.
Śliwki poprzekrawaj na pół, usuń z nich pestki . Na patelni ponownie rozpuść masło i dorzuć do niego brązowy cukier . Kiedy zacznie się karmelizować dodaj przygotowane wcześniej śliwki . Owoce smaż do uzyskania konfitury , na koniec dopraw je za pomocą cukru wanilinowego .
Płaty ciasta francuskiego podziel na 6 prostokątów równej wielkości . Na połowie z nich rozłóż równomiernie owocowe nadzienie, pozostawiając czyste boki . Wolne brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem, a następnie przykryj każdy z prostokątów częścią ciasta bez nałożonych nań owoców . Sakiewki dokładnie zaklej, a na koniec natnij dekoracyjnie nożem w 2-3 miejscach .
Przygotowane ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Górę wysmaruj jajkiem i obsyp cukrem . Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni . Słodka przekąska doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno . Pyszne ciasto bez pieczenia możesz przygotować już w kilka minut . Do tego doskonałego deseru nie potrzeba nawet piekarnika .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ponacinała ziemniaki, nadziała i upiekła. Pomysł na prosty obiad za 3,50 zł
-
Gdzie kupić tanie i smaczne pączki na Tłusty Czwartek? Krótki przegląd cen
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Pytanie na Śniadanie