Smakosze.pl Przepisy Żadna szarlotka i jabłecznik. Ciasto z jabłkami z przepisu Cichopek jest łatwiejsze i smaczniejsze
Canva / Frostroomhead ; Instagram / @katarzynacichopek

Żadna szarlotka i jabłecznik. Ciasto z jabłkami z przepisu Cichopek jest łatwiejsze i smaczniejsze

13 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.

Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.

Przepis na przysmak z ciasta francuskiego według Katarzyny Cichopek

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 1 kg śliwek węgierek

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • masło

  • brązowy cukier

  • cynamon

  • cukier wanilinowy

  • jajko

Przepis na pyszne i proste ciasto z jabłkami i śliwką

Przygotuj owocowe nadzienie do ciasta . W tym celu jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę . Na patelni dobrze rozgrzej niewielką ilość masła. Owoce podsmaż do miękkości z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu , następnie przełóż je do osobnego naczynia.

Śliwki poprzekrawaj na pół, usuń z nich pestki . Na patelni ponownie rozpuść masło i dorzuć do niego brązowy cukier . Kiedy zacznie się karmelizować dodaj przygotowane wcześniej śliwki . Owoce smaż do uzyskania konfitury , na koniec dopraw je za pomocą cukru wanilinowego .

Płaty ciasta francuskiego podziel na 6 prostokątów równej wielkości . Na połowie z nich rozłóż równomiernie owocowe nadzienie, pozostawiając czyste boki . Wolne brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem, a następnie przykryj każdy z prostokątów częścią ciasta bez nałożonych nań owoców . Sakiewki dokładnie zaklej, a na koniec natnij dekoracyjnie nożem w 2-3 miejscach .

Przygotowane ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Górę wysmaruj jajkiem i obsyp cukrem . Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni . Słodka przekąska doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno . Pyszne ciasto bez pieczenia możesz przygotować już w kilka minut . Do tego doskonałego deseru nie potrzeba nawet piekarnika .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pytanie na Śniadanie

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy