Smakosze.pl
Proste ciasto z patelni

YT/Smaczny.tv

Proste ciasto z patelni zrobisz w 30 minut. W roli głównej zimowy owoc

9 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szybkie ciasto z patelni będzie idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W mniej więcej 30 minut, korzystając jedynie z podstawowych składników i mandarynek przyrządzisz nieziemski deser, który zachwyci niejednego łasucha.

Proste ciasto z patelni przypadnie do gustu nawet wybrednym. Znakomity deser z dodatkiem mandarynek nie jest czasochłonny, a prezentuje się niesamowicie i zachwyca wybornym aromatem. Zdjęcia z kanału Smaczny.tv — na którym znajdziecie przepis na podobny przysmak — nie są w stanie w pełni oddać, jak smaczny jest ten szybki „wypiek". Musicie go skosztować.

Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny

Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite ciasto z patelni

Składniki:

  • 6 słodkich mandarynek

  • 1 duże jajo

  • 2 płaskie łyżki masła

  • 7 łyżek cukru

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej

  • pół opakowania cukru wanilinowego

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml mleka

Jak zrobić pyszne ciasto z patelni? Postaw na mandarynki, a będzie pyszne

Zaczynamy od umycia i obrania owoców. Dokładnie usuwamy białe błonki. Owoce przekrawamy w poprzek na połowę. Na patelni topimy masło i rozpuszczamy na nim 2 płaskie łyżki cukru. Do lekko skarmelizowanej masy wkładamy mandarynki, przekrojem do dołu.

W dużej misce ubijamy jajo z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym. Wlewamy mleko oraz olej rzepakowy, a następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki, a powstałe ciasto wylewamy na patelnię.

Naczynie przykrywamy pokrywką i przyrządzamy deser przez 10 minut na małym ogniu. Obracamy go, korzystając z dużego talerza i powtarzamy smażenie. Po kolejnych 10 minutach ciasto z patelni powinno być już gotowe. Studzimy je i serwujemy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na szybkie desery. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na piernik z patelni. Być może skusi was też ekspresowe ciasto czekoladowe z mikrofalówki.

Mandarynkowe ciasto z patelni jest znakomite

YT/Smaczny.tv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >