Smakosze.pl Przepisy Zakwas na barszcz wigilijny
canva/superelaks

Zakwas na barszcz wigilijny

23 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Barszcz z buraków na prawdziwym zakwasie jest jedną z najsmaczniejszych potraw wigilijnych. Jego mocny, głęboki smak i aromat doskonale łączą się z delikatnymi uszkami z grzybami. Jak i kiedy przygotować zakwas na barszcz wigilijny?

Domowy zakwas z buraków jest zdrowszy i o wiele smaczniejszy od kupnego i gotowego zaczynu. Przede wszystkim nie zawiera octu i sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku i koloru. Domowe buraki kwaszone z czosnkiem, chrzanem i przyprawami smakują świetnie i stanowią doskonałą bazę do wigilijnego barszczu .

Zakwas należy przygotować najpóźniej tydzień przed gotowaniem barszczu, aby buraki zdążyły się ukisić i oddać cały smak. Wodę na zakwas dosól według następującej proporcji- łyżka soli na 1 l wody, dzięki czemu buraki będą idealnie słone. Do kwaszenia niezbędna będzie również woda po ogórkach kiszonych lub kapuście, aby rozpocząć proces fermentacji.

Barszcz podaj z uszkami lub w nieco inny sposób, z pasztecikami z farszem z suszonych grzybów , które doskonale smakują z klarowną zupą.

Przepis na zakwas na barszcz wigilijny

Składniki:

  • 4 duże buraki

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 ziarna pieprzu czarnego

  • 3 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 3 cm korzenia chrzanu

  • 3-4 łyżki wody po ogórkach kiszonych lub kiszonej kapusty

  • łyżka soli na 1 l wody

Jak przygotować zakwas na barszcz wigilijny?

Zagotuj litr wody z łyżką soli, odstaw do przestudzenia. Do wyparzonego, dużego słoika lub garnka glinianego włóż obrane i pokrojone buraki, obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i korzeń chrzanu.

Buraki w zalewie

Do słoika wlej przestudzoną zalewę, dodaj wodę po ogórkach lub kapuście, zakręć i odstaw w suche miejsce, po 7 dniach zakwas jest gotowy.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy