Paszteciki wigilijne - przepis krok po kroku
Paszteciki wigilijne to świetna alternatywa dla tradycyjnych uszek. Wyrośnięte ciasto drożdżowe smakuje doskonale z kminkiem i farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite paszteciki wigilijne.
Dzień przed przygotowaniem pasztecików namocz grzyby suszone w wodzie, wodę z grzybów zostaw do gotowania kapusty kiszonej do farszu, która nabierze doskonałego smaku i aromatu. Kapustę gotuj na wolnym ogniu, aby się nie przypaliła.
Paszteciki przygotuj z ciasta drożdżowego. Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, zimne lub za gorące produkty zabiją drożdże, a ciasto nie urośnie. Wyrabianie ciasta podziel na dwa etapy, aby powstała duża kula, którą następnie rozwałkujesz i podzielisz na grube paski, w których zawiniesz farsz.
Przed pieczeniem pasztecików wysmaruj je roztrzepanym jajkiem i oprósz je solidnie kminkiem, który świetnie podkreśla smak kapusty, grzybów suszonych i ciasta drożdżowego. Paszteciki wigilijne świetnie smakują podane z barszczykiem czerwonym na zakwasie.
Przepis na paszteciki wigilijne
Składniki na ciasto na 10-12 pasztecików:
500 g mąki pszennej
2 żółtka
jajko
80 g masła
pół kostki drożdży świeżych
3/4 szklanki mleka
150 ml śmietany
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
kminek do posypania pasztecików
Składniki na farsz z kapusty:
500 g kiszonej kapusty
cebula
20 g suszonych grzybów
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka kulek pieprzu ziarnistego
łyżka masła
Jak przygotować paszteciki wigilijne?
Grzyby suszone namocz w 3 szklankach zimnej wody i odstaw na całą noc. Następnego dnia poszatkuj kapustę i odsącz ją z wody, posiekaj cebulę i pokrój grzyby. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulkę, dodaj grzyby, następnie kapustę i smaż przez kilka minut.
Do garnka wlej wodę po moczeniu grzybów, dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i wchłonie całą wodę. Co jakiś czas mieszaj farsz i w razie konieczności dolej odrobinę zimnej wody, aby kapusta się nie przypaliła. Gotowy farsz z kapusty odstaw do przestudzenia.
Przygotuj paszteciki: na stolnicę wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, cukier, lekko podgrzane, ciepłe mleko i wyrób ręcznie ciasto, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.
W tym czasie rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia. Do ciasta dodaj śmietanę, jajka, masło, sól i ponownie wyrób masę, odstaw na kolejne 30 minut w suche i ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj i podziel na 4 paski.
Przestudzony farsz wyłóż z brzegu każdego paska, zawiń w rulon i zlep, wierzch każdego rulonu wysmaruj żółtkiem i oprósz kminkiem. Gotowe ciasto ułóż na blaszce papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 30 minut. Ciepłe rulony pokrój na mniejsze kawałeczki tak, aby powstały paszteciki.