Smakosze.pl Porady Zalej nim startą marchewkę i odstaw na miesiąc. Zyskasz cudowny specyfik
Canva / lisaaMC

Zalej nim startą marchewkę i odstaw na miesiąc. Zyskasz cudowny specyfik

19 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy słyszeliście kiedyś o oleju marchewkowym? Taki domowy olej może poszczycić się niezwykłym działaniem. Wystarczy zetrzeć warzywo i zalać je olejem i odstawić na 30 dni w zacienione miejsce. Przygotowanie go jest niedrogie i banalnie proste, a korzyści nieocenione.

W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają domowe kosmetyki. Są niedrogie w produkcji oraz dają pełną kontrolę nad tym, co znajduje się w ich składzie. Olej z marchewki niewątpliwie można uznać za jeden z nich. Co więcej, jest to kosmetyk w pełni jadalny.

Jak działa olej z marchewki i jakie właściwości ma samo warzywo?

Olej z marchewki przeznaczony jest zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego . Możesz używać go jako maskę na twarz i włosy lub uświetnić jego smakiem ulubioną sałatkę. Czy można wyobrazić sobie lepszy domowy specyfik?

Marchewka znana jest przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu. Nadaje on cerze i skórze pięknego kolorytu oraz zdrowego blasku . Warzywo ma także działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.

Marchewka to bogate źródło wielu witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminę A, C, E, F oraz witaminy z grupy B . Poza cennym karotenem zawiera w sobie między innymi żelazo, miedź oraz wapń. Teraz to całe dobrodziejstwo możesz zamknąć w szklanej butelce pod postacią oleju .

Jak przygotować domowy olej z marchewki?

Do przygotowania oleju z marchewki potrzebujesz zaledwie 2 składników i nieco czasu . Przyda się także butelka z ciemnego, nieprzepuszczającego światła szkła . Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie dobroczynne składniki oleju zostaną na swoim miejscu.

Przygotowanie oleju zacznij od umycia i obrania kilku marchewek . W następnej kolejności zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Warzywne wiórki przełóż do czystej i suchej butelki.

Starte marchewki zalej olejem słonecznikowym . Tłuszczu powinno być tyle, aby w całości zakrył warzywo . Na koniec zakręć butelkę i odstaw ją w ciemne miejsce na 30 dni. Od czasu do czasu potrząsaj jej zawartością .

Po 4 tygodniach drogocenny olej z marchewki jest gotowy. Odcedź go i przelej ponownie do butelki . Mikstury używaj do codziennej pielęgnacji. Wielbicielom marchewek polecamy ten smakowity dodatek obiadowy . Wykwintne marchewkowe muffinki śniadaniowe potrafią zaskoczyć niejednego smakosza .

Canva / taffpix
Canva / taffpix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy