Zalej nim startą marchewkę i odstaw na miesiąc. Zyskasz cudowny specyfik
Czy słyszeliście kiedyś o oleju marchewkowym? Taki domowy olej może poszczycić się niezwykłym działaniem. Wystarczy zetrzeć warzywo i zalać je olejem i odstawić na 30 dni w zacienione miejsce. Przygotowanie go jest niedrogie i banalnie proste, a korzyści nieocenione.
W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają domowe kosmetyki. Są niedrogie w produkcji oraz dają pełną kontrolę nad tym, co znajduje się w ich składzie. Olej z marchewki niewątpliwie można uznać za jeden z nich. Co więcej, jest to kosmetyk w pełni jadalny.
Jak działa olej z marchewki i jakie właściwości ma samo warzywo?
Olej z marchewki przeznaczony jest zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego . Możesz używać go jako maskę na twarz i włosy lub uświetnić jego smakiem ulubioną sałatkę. Czy można wyobrazić sobie lepszy domowy specyfik?
Marchewka znana jest przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu. Nadaje on cerze i skórze pięknego kolorytu oraz zdrowego blasku . Warzywo ma także działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.
Marchewka to bogate źródło wielu witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminę A, C, E, F oraz witaminy z grupy B . Poza cennym karotenem zawiera w sobie między innymi żelazo, miedź oraz wapń. Teraz to całe dobrodziejstwo możesz zamknąć w szklanej butelce pod postacią oleju .
Jak przygotować domowy olej z marchewki?
Do przygotowania oleju z marchewki potrzebujesz zaledwie 2 składników i nieco czasu . Przyda się także butelka z ciemnego, nieprzepuszczającego światła szkła . Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie dobroczynne składniki oleju zostaną na swoim miejscu.
Przygotowanie oleju zacznij od umycia i obrania kilku marchewek . W następnej kolejności zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Warzywne wiórki przełóż do czystej i suchej butelki.
Starte marchewki zalej olejem słonecznikowym . Tłuszczu powinno być tyle, aby w całości zakrył warzywo . Na koniec zakręć butelkę i odstaw ją w ciemne miejsce na 30 dni. Od czasu do czasu potrząsaj jej zawartością .
Po 4 tygodniach drogocenny olej z marchewki jest gotowy. Odcedź go i przelej ponownie do butelki . Mikstury używaj do codziennej pielęgnacji. Wielbicielom marchewek polecamy ten smakowity dodatek obiadowy . Wykwintne marchewkowe muffinki śniadaniowe potrafią zaskoczyć niejednego smakosza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniec z gotowaniem kalafiora w wodzie. Inny sposób jest 100 razy lepszy. Smak powala
-
Zdrowsza jest kawa sypana czy rozpuszczalna? Dietetycy nie mają wątpliwości. Ogromne zaskoczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama