Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Karmelizowana marchewka do obiadu. Smaku jarzynce dodają 2 składniki

Karmelizowana marchewka do obiadu. Smaku jarzynce dodają 2 składniki

Karmelizowana marchewka do obiadu
canva/Nebasin

Marchewka do obiadu nie musi być nudna. Połączcie słodkie warzywo z miodem i imbirem, a uzyskacie pełen charakteru dodatek. Będzie pasował zarówno do mięs, jak i lekkich warzywnych pulpetów. Przygotowanie marchewki jest bardzo proste, a dwa dodatki przyjemnie odmieniają jej smak.

Zrobienie marchewki do obiadu nie musi kończyć się przygotowaniem klasycznej kompozycji z groszkiem. Pomarańczowy korzeń świetnie smakuje po podsmażeniu ze świeżym imbirem i miodem. Dodatek jest tak smaczny, że nawet najbardziej wybredni domownicy poproszą o dokładkę.

Przepis na wyśmienitą marchewkę do obiadu

Składniki:

  • 6 średnich marchewek

  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru

  • 1 łyżka miodu

  • 15 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego

  • sól, pieprz

Jak przygotować marchewkę do obiadu? Dwa dodatki sprawią, że będzie wyśmienita

Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie słupki lub talarki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Na niewielkim ogniu podsmażamy imbir, a po chwili wrzucamy marchewkę. Wlewamy trochę wody i podgrzewamy warzywo pod przykryciem przez 3-4 minuty.

Na koniec dodajemy miód i podgrzewamy marchewkę na małym ogniu, aż skarmelizuje. Doprawiamy do smaku i podajemy na ciepło do obiadu. Smacznego.

Wskazówka: miód można zastąpić syropem klonowym lub z agawy. Sprawdzi się także cukier, choć trzeba będzie uważać, by go nie przypalić. Smażąc dodatek na oleju wraz z jednym ze wspomnianych zamienników, przygotujemy wegańską wersję marchewki do obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe dania z marchewką. Polecamy zwłaszcza znakomite kotlety warzywne oraz doskonałe ciasto marchewkowe.

Słodka marchewka do obiadu jest znakomita
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: