Karmelizowana marchewka do obiadu. Smaku jarzynce dodają 2 składniki
Marchewka do obiadu nie musi być nudna. Połączcie słodkie warzywo z miodem i imbirem, a uzyskacie pełen charakteru dodatek. Będzie pasował zarówno do mięs, jak i lekkich warzywnych pulpetów. Przygotowanie marchewki jest bardzo proste, a dwa dodatki przyjemnie odmieniają jej smak.
Zrobienie marchewki do obiadu nie musi kończyć się przygotowaniem klasycznej kompozycji z groszkiem. Pomarańczowy korzeń świetnie smakuje po podsmażeniu ze świeżym imbirem i miodem. Dodatek jest tak smaczny, że nawet najbardziej wybredni domownicy poproszą o dokładkę.
Przepis na wyśmienitą marchewkę do obiadu
Składniki:
6 średnich marchewek
3-4 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżka miodu
15 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego
sól, pieprz
Jak przygotować marchewkę do obiadu? Dwa dodatki sprawią, że będzie wyśmienita
Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie słupki lub talarki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Na niewielkim ogniu podsmażamy imbir, a po chwili wrzucamy marchewkę. Wlewamy trochę wody i podgrzewamy warzywo pod przykryciem przez 3-4 minuty.
Na koniec dodajemy miód i podgrzewamy marchewkę na małym ogniu, aż skarmelizuje. Doprawiamy do smaku i podajemy na ciepło do obiadu. Smacznego.
Wskazówka: miód można zastąpić syropem klonowym lub z agawy. Sprawdzi się także cukier, choć trzeba będzie uważać, by go nie przypalić. Smażąc dodatek na oleju wraz z jednym ze wspomnianych zamienników, przygotujemy wegańską wersję marchewki do obiadu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe dania z marchewką. Polecamy zwłaszcza znakomite kotlety warzywne oraz doskonałe ciasto marchewkowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym przyprawiasz fasolkę po bretońsku? 2 składniki są nieodzowne
Przepis na zimne nóżki z golonką. Przysmak rodem z PRL-u idealny na chłodne dni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama