Zapiekane bakłażany z mielonym mięsem
Zapiekane bakłażany z mielonym mięsem
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem to klasyk wśród przepisów kulinarnych. Różne wersje tego dania można znaleźć między innymi w kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy libańskiej.
Bakłażany są idealnym warzywem do zapiekania z kilku powodów:
mają zwięzły, ale delikatny miąższ, który pod wpływem powolnego pieczenia staje się kremowy i aksamitny
mają wytrzymałą skórkę, która nie rozpada się, dzięki czemu warzywa zachowują apetyczny, elegancki kształt
mają idealny do faszerowania kształt - po wydrążenie gniazd nasiennych zostaje dużo miejsca na pyszny farsz
doskonale komponują się z mięsem mielonym i pomidorami
Pierwszy przepis na bakłażany zapiekane z mielonym mięsem pochodzi z kuchni libańskiej, drugi to przepis na klasyczną grecką Moussakę.
Libańskie bakłażany nadziewane mięsem mielonym
Nadziewane i zapiekane bakłażany (znane również jako mahshi) to popularny libański przepis na bakłażana faszerowanego mieszanką ryżu i mięsa, duszonego w sosie pomidorowym.
Smak jest bogaty i niepowtarzalny, a składniki proste i dostępne.
Składniki:
10 małych bakłażanów1 łyżka oliwy z oliwek1 duża posiekana cebula500 g mielonej wołowiny1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu200 g ryżu o klejących ziarnach (np. ryżu do risotto)1 duży pomidor pokrojony na 12 kawałków
Składniki na sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy z oliwek170 g koncentratu pomidorowego2 posiekane pomidory1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu6 wyciśniętych ząbków czosnku4 filiżanki wody
Sposób przygotowania:
Obetnij węższy czubek bakłażana. Używając ostrego noża,lub wycinaka/drylownicy do jabłek usuń miąższ ze środka bakłażana bez przekłuwania zewnętrznej części bakłażana.
Rozgrzej olej w dużym, głębokim garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i mieloną wołowinę, dopraw przyprawami, 1 łyżeczką soli i pieprzem. Smaż, aż wołowina się zarumieni, około 7-10 minut.
Dodaj suchy ryż, pozostałą sól i wymieszaj, aby połączyć składniki.
Przełóż mieszaninę ryżu z mięsem do miski.Aby zrobić sos pomidorowy, rozgrzej olej w garnku uprzednio użytym do gotowania wołowiny.
Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory i sprasowany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj, aż mieszanina stanie się aromatyczna, około 5 minut.
Dodaj wodę i gotuj przez kolejnych 15 minut. Pozostaw, aż się ostudzi.
Za pomocą małej łyżeczki lub rąk wypełnij wnętrze każdego bakłażana farszem mięsno-ryżowym.
Pamiętaj, aby zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni u góry, ponieważ ryż znacznie zwiększy swoją objętość po ugotowaniu.
Następnie nałóż na wierzch kawałek pomidora, aby zamknąć bakłażana i zapobiec wypadaniu farszu w trakcie zapiekania.
Możesz użyć wykałaczek, aby połączyć bakłażana z pomidorem. Powtórz proces z pozostałymi bakłażanami.
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 ° C.
Przełóż bakłażany faszerowane mięsem i sos pomidorowy do głębokiego naczynia żaroodpornego albo brytfanny, zamknij lub nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika, a następnie zapiekaj przez 45 minut, pozwalając sosowi się zredukować, a ryżowi w pełni ugotować.
Po tym czasie otwórz naczynie albo usuń folię i zostaw w piekarniku na kolejnych 15 minut, tak aby bakłażany z mięsem ładnie się zarumieniły.
Zapiekane bakłażany z mielonym mięsem i ryżem podawaj na ciepło polane sosem, w którym się zapiekały.
Moussaka, czyli bakłażany zapiekane z mięsem
Przepis na grecką musakę - przepyszny smak Grecji
To danie to legenda! Kremowa, soczysta i absolutnie pyszna ... Grecka musaka (mousaka) to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji, podawana w prawie każdej tawernie i przygotowywana w każdym gospodarstwie domowym na specjalne okazje i duże rodzinne posiłki - nie bez powodu!
Moussaka to warstwy. Warstwy soczystej mielonej wołowiny (lub jagnięciny) w sosie pomidorowym, przekładane słodkimi bakłażanami i kremowym sosem beszamelowym i zapiekane razem do uzyskania chrupiącej i kremowej doskonałości.
Składniki:
Składniki bazowe
6 bakłażanówolej roślinny (do smażenia bakłażanów)4 średniej wielkości ziemniaki
Składniki na sos mięsny
750 g mielonej wołowiny lub jagnięciny 2 czerwone cebule (posiekane)2 ząbki czosnku (posiekane)1 puszka posiekanych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka cukru1 kieliszek czerwonego winaSzczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 liść laurowySzczypta cynamonu lub jedna laska cynamonu1/4 szklanki oliwy z oliwek
Składniki na sos beszamelowy
900 ml mleka 120g masła 120g mąki Szczypta gałki muszkatołowej2 żółtka100 g Parmigiano-ReggianoSól dla smaku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania bakłażanów: Usuń łodygi z bakłażanów i pokrój je w plastry o grubości 1 cm.
Dopraw solą i włóż do durszlaka na około pół godziny.
Opłucz i osusz bakłażany i smaż na dużej ilości oleju do uzyskania ładnego koloru.
Ułóż usmażone bakłażany na papierze, aby wchłonął olej.
Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki. Podsmaż je w taki sam sposób jak bakłażany. Dopraw solą i po zakończeniu odstaw na bok.
Przygotuj sos mięsny na musakę. Rozgrzej olej na dużej patelni.
Wsyp posiekaną cebulę i podsmaż, aż zmięknie.
Dodaj mielone mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką i podsmaż. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy, następnie wlej czerwone wino i poczekaj, aż wyparuje, dusząc się na małym ogniu.
Dodaj pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, 1 liść laurowy i dużą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Przygotuj sos beszamelowy do musaki: użyj dużej patelni, aby rozpuścić masło na małym ogniu. Dodaj mąkę, ciągle mieszając, aby uzyskać pastę.
Dodaj podgrzane mleko stałym strumieniem; mieszaj dalej, aby sos nie stał się grudkowaty. Jego konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
Zdejmij patelnię z beszamelem z ognia, dodaj żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i większość startego sera.
Wymieszaj, dopraw solą do smaku.
Teraz czas na układanie musaki. Weź duże naczynie do pieczenia, ok. 20x30cm.
Posmaruj spód i boki formy masłem i najpierw ułóż ziemniaki, a następnie połowę bakłażanów.
Następnie przełóż cały sos mięsny i równomiernie rozprowadź. Dodaj drugą warstwę bakłażanów, polej sosem beszamelowym i wyrównaj.
Posyp pozostałym startym serem. Rozgrzej piekarnik do ° C i piecz musakę przez około 60 minut lub do momentu, aż jej skórka stanie się jasnobrązowa.
Musakę podawaj z sałatką grecką i kieliszkiem wina. Smacznego!