Zapiekane bakłażany z mielonym mięsem
pixabay.com

Zapiekane bakłażany z mielonym mięsem

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem to klasyk wśród przepisów kulinarnych. Różne wersje tego dania można znaleźć między innymi w kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy libańskiej.

Zapiekane bakłażany z mielonym mięsem

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem to klasyk wśród przepisów kulinarnych. Różne wersje tego dania można znaleźć między innymi w kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy libańskiej.

Bakłażany są idealnym warzywem do zapiekania z kilku powodów:

  • mają zwięzły, ale delikatny miąższ, który pod wpływem powolnego pieczenia staje się kremowy i aksamitny
  • mają wytrzymałą skórkę, która nie rozpada się, dzięki czemu warzywa zachowują apetyczny, elegancki kształt
  • mają idealny do faszerowania kształt - po wydrążenie gniazd nasiennych zostaje dużo miejsca na pyszny farsz
  • doskonale komponują się z mięsem mielonym i pomidorami

Pierwszy przepis na bakłażany zapiekane z mielonym mięsem pochodzi z kuchni libańskiej, drugi to przepis na klasyczną grecką Moussakę.

Libańskie bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Nadziewane i zapiekane bakłażany (znane również jako mahshi) to popularny libański przepis na bakłażana faszerowanego mieszanką ryżu i mięsa, duszonego w sosie pomidorowym.

Smak jest bogaty i niepowtarzalny, a składniki proste i dostępne.

Składniki:

10 małych bakłażanów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża posiekana cebula
500 g mielonej wołowiny
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
200 g ryżu o klejących ziarnach (np. ryżu do risotto)
1 duży pomidor pokrojony na 12 kawałków

Składniki na sos pomidorowy:

2 łyżki oliwy z oliwek
170 g koncentratu pomidorowego
2 posiekane pomidory
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
6 wyciśniętych ząbków czosnku
4 filiżanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Obetnij węższy czubek bakłażana. Używając ostrego noża,lub wycinaka/drylownicy do jabłek usuń miąższ ze środka bakłażana bez przekłuwania zewnętrznej części bakłażana.
  2. Rozgrzej olej w dużym, głębokim garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i mieloną wołowinę, dopraw przyprawami, 1 łyżeczką soli i pieprzem. Smaż, aż wołowina się zarumieni, około 7-10 minut.
  3. Dodaj suchy ryż, pozostałą sól i wymieszaj, aby połączyć składniki.
  4. Przełóż mieszaninę ryżu z mięsem do miski.
    Aby zrobić sos pomidorowy, rozgrzej olej w garnku uprzednio użytym do gotowania wołowiny.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory i sprasowany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj, aż mieszanina stanie się aromatyczna, około 5 minut.
  7. Dodaj wodę i gotuj przez kolejnych 15 minut. Pozostaw, aż się ostudzi.
  8. Za pomocą małej łyżeczki lub rąk wypełnij wnętrze każdego bakłażana farszem mięsno-ryżowym.
  9. Pamiętaj, aby zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni u góry, ponieważ ryż znacznie zwiększy swoją objętość po ugotowaniu.
  10. Następnie nałóż na wierzch kawałek pomidora, aby zamknąć bakłażana i zapobiec wypadaniu farszu w trakcie zapiekania.
  11. Możesz użyć wykałaczek, aby połączyć bakłażana z pomidorem. Powtórz proces z pozostałymi bakłażanami.
  12. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 ° C.
  13. Przełóż bakłażany faszerowane mięsem i sos pomidorowy do głębokiego naczynia żaroodpornego albo brytfanny, zamknij lub nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika, a następnie zapiekaj przez 45 minut, pozwalając sosowi się zredukować, a ryżowi w pełni ugotować.
  14. Po tym czasie otwórz naczynie albo usuń folię i zostaw w piekarniku na kolejnych 15 minut, tak aby bakłażany z mięsem ładnie się zarumieniły.
  15. Zapiekane bakłażany z mielonym mięsem i ryżem podawaj na ciepło polane sosem, w którym się zapiekały.

Moussaka, czyli bakłażany zapiekane z mięsem

Przepis na grecką musakę - przepyszny smak Grecji

To danie to legenda! Kremowa, soczysta i absolutnie pyszna ... Grecka musaka (mousaka) to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji, podawana w prawie każdej tawernie i przygotowywana w każdym gospodarstwie domowym na specjalne okazje i duże rodzinne posiłki - nie bez powodu!

Moussaka to warstwy. Warstwy soczystej mielonej wołowiny (lub jagnięciny) w sosie pomidorowym, przekładane słodkimi bakłażanami i kremowym sosem beszamelowym i zapiekane razem do uzyskania chrupiącej i kremowej doskonałości.

Składniki:

Składniki bazowe

6 bakłażanów
olej roślinny (do smażenia bakłażanów)
4 średniej wielkości ziemniaki

Składniki na sos mięsny

750 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
2 czerwone cebule (posiekane)
2 ząbki czosnku (posiekane)
1 puszka posiekanych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 kieliszek czerwonego wina
Szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 liść laurowy
Szczypta cynamonu lub jedna laska cynamonu
1/4 szklanki oliwy z oliwek

Składniki na sos beszamelowy

900 ml mleka
120g masła
120g mąki
Szczypta gałki muszkatołowej
2 żółtka
100 g Parmigiano-Reggiano
Sól dla smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania bakłażanów: Usuń łodygi z bakłażanów i pokrój je w plastry o grubości 1 cm.
  2. Dopraw solą i włóż do durszlaka na około pół godziny.
  3. Opłucz i osusz bakłażany i smaż na dużej ilości oleju do uzyskania ładnego koloru.
  4. Ułóż usmażone bakłażany na papierze, aby wchłonął olej.
  5. Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki. Podsmaż je w taki sam sposób jak bakłażany. Dopraw solą i po zakończeniu odstaw na bok.
  6. Przygotuj sos mięsny na musakę. Rozgrzej olej na dużej patelni.
  7. Wsyp posiekaną cebulę i podsmaż, aż zmięknie.
  8. Dodaj mielone mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką i podsmaż. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy, następnie wlej czerwone wino i poczekaj, aż wyparuje, dusząc się na małym ogniu.
  9. Dodaj pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, 1 liść laurowy i dużą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
  10. Przygotuj sos beszamelowy do musaki: użyj dużej patelni, aby rozpuścić masło na małym ogniu. Dodaj mąkę, ciągle mieszając, aby uzyskać pastę.
  11. Dodaj podgrzane mleko stałym strumieniem; mieszaj dalej, aby sos nie stał się grudkowaty. Jego konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
  12. Zdejmij patelnię z beszamelem z ognia, dodaj żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i większość startego sera.
  13. Wymieszaj, dopraw solą do smaku.
  14. Teraz czas na układanie musaki. Weź duże naczynie do pieczenia, ok. 20x30cm.
  15. Posmaruj spód i boki formy masłem i najpierw ułóż ziemniaki, a następnie połowę bakłażanów.
  16. Następnie przełóż cały sos mięsny i równomiernie rozprowadź. Dodaj drugą warstwę bakłażanów, polej sosem beszamelowym i wyrównaj.
  17. Posyp pozostałym startym serem. Rozgrzej piekarnik do ° C i piecz musakę przez około 60 minut lub do momentu, aż jej skórka stanie się jasnobrązowa.
  18. Musakę podawaj z sałatką grecką i kieliszkiem wina. Smacznego!

Następny artykuł