Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
Próbowaliście już kiszonej kalarepy? Słodkie warzywo zazwyczaj po prostu chrupiemy lub dodajemy do surówek. Okazuje się, że poddane fermentacji nabiera jeszcze więcej smaku. Jest przy tym bardzo zdrowe. Koniecznie spróbujcie — posmakuje wam bardziej niż ogórki czy cukinia.
Kiszona kalarepa będzie doskonałą przekąską czy dodatkiem do obiadu . Dla wielu smakoszy z pewnością okaże się smaczniejsza od fermentowanych ogórków czy cukinii. Przygotowanie jest równie proste. Warto spróbować.
Przepis na wyborną kiszoną kalarepę
Składniki:
-
4 średniej wielkości kalarepy
-
2 spore ząbki czosnku
-
2 łyżeczki ziaren gorczycy
-
kilka sztuk ziela angielskiego
-
3-4 liście laurowe
-
woda
-
1 łyżeczka soli na każdy litr użytej do zrobienia solanki wody
Przygotowanie kiszonej kalarepy:
Kalarepy pozbawiamy liści, a następnie starannie je myjemy i obieramy. Pozostałości zachowujemy do przyrządzenia bulionu z obierek. Warzywo kroimy w plastry lub w szersze paski.
Umieszczamy je w czystych i wyparzonych słoikach wraz z przyprawami i czosnkiem w łupinie. Naczynia wypełniamy solanką. Wlewamy jej tyle, by przykryć kawałki kalarepy, jednocześnie pozostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni.
Starannie je zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, lecz ciemne miejsce. Przez kilka kolejnych dni prowadzimy fermentację. Gdy smak wyrobu będzie nam odpowiadał, przenosimy kiszoną kalarepę do lodówki. Będzie świetnym dodatkiem do obiadów, sałatek, a nawet zup.
Na naszej stronie oprócz powyższej receptury na kiszoną kalarepę znajdziecie też patent na przygotowanie z niej smakowitych kotletów z serem . Być może przypadnie wam do gustu również orzeźwiająca surówka z dodatkiem ogórka kiszonego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
-
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: beszamel.se