Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kotlety z kalarepy?

Jak zrobić kotlety z kalarepy?

Jak zrobić kotlety z kalarepy?
canva/pilipphoto

Kalarepa jest pyszna i zdrowa. Warto przygotować z niej aromatyczne i chrupiące kotlety w panierce. Wyjątkowa mieszanka przypraw oraz dodatek tartego sera sprawią, że danie posmakuje każdemu. Skusicie się?

Część z was być może przyrządzała już pyszne panierowane kabaczki. Tym razem sięgniemy po równie zdrowe warzywo, jakim jest kalarepa. Delikatna słodycz połączymy z wyrazistymi przyprawami — czosnkiem, kurkumą i papryką w dwóch postaciach — klasycznej słodkiej oraz wędzonej, która doda daniu nieco mięsnego posmaku.

Przepis na doskonałe kotlety z kalarepy

Składniki:

  • 2 spore kalarepki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki

  • szczypta kurkumy

  • 1 jajo

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 60 g sera żółtego, najlepiej cheddara

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sos pomidorowy do podania

Przygotowanie:

Kalarepę myjemy i obieramy. Warzywo kroimy w plastry o grubości 5 mm. Kawałki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.

Sypkie przyprawy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy w nich kotlety, a następnie umieszczamy je kolejno w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej.

Smażymy kotlety na złoto. Po ich obróceniu na drugą stronę posypujemy tartym serem żółtym. Podajemy z sosem pomidorowym, np. domowym z tego przepisu.

Wskazówka: jeśli wasza kalarepa ma liście, zachowajcie je do przyrządzenia zupy. Doskonale smakuje ugotowana z kiszonymi ogórkami i podana z kaszą jaglaną.

Kotlety z kalarepy smakują doskonale
Kotlety z kalarepy smakują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram