Jak zrobić kotlety z kalarepy?
Kalarepa jest pyszna i zdrowa. Warto przygotować z niej aromatyczne i chrupiące kotlety w panierce. Wyjątkowa mieszanka przypraw oraz dodatek tartego sera sprawią, że danie posmakuje każdemu. Skusicie się?
Część z was być może przyrządzała już pyszne panierowane kabaczki. Tym razem sięgniemy po równie zdrowe warzywo, jakim jest kalarepa. Delikatna słodycz połączymy z wyrazistymi przyprawami — czosnkiem, kurkumą i papryką w dwóch postaciach — klasycznej słodkiej oraz wędzonej, która doda daniu nieco mięsnego posmaku.
Przepis na doskonałe kotlety z kalarepy
Składniki:
2 spore kalarepki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta kurkumy
1 jajo
1 szklanka bułki tartej
60 g sera żółtego, najlepiej cheddara
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
sos pomidorowy do podania
Przygotowanie:
Kalarepę myjemy i obieramy. Warzywo kroimy w plastry o grubości 5 mm. Kawałki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
Sypkie przyprawy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy w nich kotlety, a następnie umieszczamy je kolejno w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy kotlety na złoto. Po ich obróceniu na drugą stronę posypujemy tartym serem żółtym. Podajemy z sosem pomidorowym, np. domowym z tego przepisu.
Wskazówka: jeśli wasza kalarepa ma liście, zachowajcie je do przyrządzenia zupy. Doskonale smakuje ugotowana z kiszonymi ogórkami i podana z kaszą jaglaną.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: uwielbiam