Zdrowa kanapka z pastą z czarnych oliwek i jajkiem
pixabay.com

Zdrowa kanapka z pastą z czarnych oliwek i jajkiem

Kanapka z pastą z czarnych oliwek i jajkiem idealnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Smak jest o wiele lepszy, niż jakiejkolwiek innej pasty kupionej w markecie. Samo przygotowanie nie trwa zbyt długo. Najlepiej smakuje z własnoręcznie robionym chlebem. Jak przygotować kanapkę z pastą z czarnych oliwek i jajkiem?

Składniki do przygotowania kanapek z pastą z czarnych oliwek i jajkiem

  • 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie),
  • 150 ml słoiczek czarnych oliwek drylowanych,
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub szczypta suszonego tymianku,
  • 4 jajka, które są ugotowane na twardo,
  • 1/3 - 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 filecik anchois,
  • majonez - opcjonalnie,
  • świeży tymianek,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką ,
  • kilka kawałków orzechów włoskich.

Wykonanie kanapki z pastą z czarnych oliwek i jajkiem

Przełóż odsączone czarne oliwki do blendera, dodaj oliwę, czosnek, orzechy, parmezan i anchois, a następnie zblenduj wszystko w pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub niewielką ilość wody. Dopraw tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, w razie potrzeby również solą.


Posmaruj chleb pastą, następnie cienko pokrojonymi jajkami na twardo, udekoruj majonezem (lub skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia), posyp świeżym tymiankiem, solą i świeżym czarnym pieprzem do smaku.

Właściwości oliwek

Chociaż oliwki są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, są niskokaloryczne. 25 gramów (lub 10 oliwek) to tylko 37 kcal. Ponadto oliwki są bogate w witaminy z grupy B, które są ważne dla pięknej skóry, układu nerwowego i metabolizmu, a także witaminę A, witaminy C i E - kompleksowe działanie chroniące przed wolnymi rodnikami.


Oliwki zawierają również cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i dużo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszystkie zalety kiszonki: zwiększoną odporność, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a także udowodnione ostatnio działanie przeciwdepresyjne.

Następny artykuł