Zdrowy przepis na makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem
Makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem - składniki
100 g makaronu do gotowania,
200 g krewetek świeżych (lub mrożonych),
150 g pomidorków koktajlowych,
100 g szpinaku,
1/4 cebuli,
2 ząbki czosnku,
80 ml śmietanki 30%,
1 łyżka masła,
1/2 łyżki oliwy extra,
4 łyżki białego wytrawnego wina.
Makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem - sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
Krewetki (jeśli są zamrożone) rozmrażamy, oczyszczamy z jelit, jeśli jest taka konieczność, wykręcamy ogonki, płuczemy pod wodą i osuszamy.
Szpinak także należy opłukać i osuszyć, pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło połączone z oliwą, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Podsmażamy wszystko na złoty kolor.
Dodajemy krewetki i smażymy na większym ogniu przez około pół minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przewracamy na drugą stronę.
Dodajemy wino i przez chwilę gotujemy, aby alkohol odparował. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i stale mieszając, smażymy przez kilkanaście sekund. Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy.
Gdy szpinak zmięknie, wlewamy śmietankę i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, gotuj całość jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem wedle własnego gustu.
Szpinak to samo zdrowie
Szpinak to bogactwo witamin i minerałów. Wykazuje działanie antystresowe, antynowotworowe, obniża ciśnienie, a dzięki zawartości żelaza zwalcza anemię. Jedz szpinak jak najczęściej! Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, mieszaj go z masłem i czosnkiem, aby nadać mu nieco bardziej charakterny aromat.