Zdrowy przepis na makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem
pixabay.com

Zdrowy przepis na makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem

Makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem to danie lekkie, zdrowe i pyszne, wprost idealne na obiad ze znajomymi czy kolację z ukochaną osobą. Aromatyczny zapach, doskonały smak i apetyczny wygląd sprawią, że na pewno nikt nie odejdzie od stołu głodny. Oto przepis na makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem.

Makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem - składniki

  • 100 g makaronu do gotowania,
  • 200 g krewetek świeżych (lub mrożonych),
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g szpinaku,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżki oliwy extra,
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina.

Makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem - sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.

Krewetki (jeśli są zamrożone) rozmrażamy, oczyszczamy z jelit, jeśli jest taka konieczność, wykręcamy ogonki, płuczemy pod wodą i osuszamy.

Szpinak także należy opłukać i osuszyć, pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło połączone z oliwą, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Podsmażamy wszystko na złoty kolor.

Dodajemy krewetki i smażymy na większym ogniu przez około pół minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przewracamy na drugą stronę.

Dodajemy wino i przez chwilę gotujemy, aby alkohol odparował. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i stale mieszając, smażymy przez kilkanaście sekund. Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy.

Gdy szpinak zmięknie, wlewamy śmietankę i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, gotuj całość jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem wedle własnego gustu.

Szpinak to samo zdrowie

Szpinak to bogactwo witamin i minerałów. Wykazuje działanie antystresowe, antynowotworowe, obniża ciśnienie, a dzięki zawartości żelaza zwalcza anemię. Jedz szpinak jak najczęściej! Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, mieszaj go z masłem i czosnkiem, aby nadać mu nieco bardziej charakterny aromat.

Następny artykuł