Smakosze.pl Przepisy Żeberka według Okrasy
canva/mikafotostok

Żeberka według Okrasy

8 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żeberka według Okrasy to pomysł na pieczone żeberka w nowej odsłonie. Mięso ma wyraźny, słodko-kwaśny smak i korzenną nutę. Dwufazowe pieczenie mięsa sprawia, że żeberka wprost rozpływają się w ustach i są również dobrze podpieczone. Poznaj przepis na żeberka według Okrasy, czyli pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Karol Okrasa słynie z odkrywania nowych smaków i przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Żeberka pieczone w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, skórki z limonki, syropu klonowego i sosu worcestershire to absolutny hit kulinarny, którego musisz spróbować. Żeberka podaj z limonką i grzankami oprószonymi majerankiem.

Przyprawy, takie jak goździki i ziele angielskie nadają daniu lekko korzennego smaku. Syrop klonowy słodyczy, limonka lekkiej kwaśności, a sos worcestershire genialnie uzupełnia te smaki. Sos ma wyraźny słodko-kwaśny smak z mocno wyczuwalną, korzenną nutą, jest również cierpki, lekko gorzkawy i bardzo aromatyczny.

Sos jest genialnym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Przygotujesz z niego również aromatyczne sosy do sałatek, dodasz do zup. Najbardziej znaną sałatką, w której znajdziesz sos worcestershire jest sałatka Cezar , która słynie z prostoty, ale i wyjątkowego smaku.

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad- tu poznasz przepis na policzki wołowe według Karola Okrasy , jak z najlepszej restauracji.

Przepis na żeberka według Okrasy

Składniki:

  • 1 kg żeberek

  • 4 ząbki czosnku

  • skórka z całej limonki

  • 150 g ketchupu łagodnego

  • 3 łyżki syropu klonowego

  • 3 łyżki sosu worcestershire

  • oliwa z oliwek

  • 4 goździki

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • biały pieprz mielony i sól

  • 150 ml zimnej wody

Dodatkowo:

  • 2 ciabatty lub bagietka pszenna

  • cała limonka

  • oliwa z oliwek

  • majeranek lub suszona bazylia

Jak przygotować żeberka według Okrasy?

Żeberka umyj, oczyść, osusz i zamarynuj w soli i pieprzu, odstaw, posiekaj drobno czosnek, zetrzyj skórkę z limonki. Przygotuj sos: miseczce wymieszaj ketchup z wodą, dodaj czosnek, ziele angielskie, goździki, syrop klonowy, skórkę z limonki, dopraw sosem worcestershire i dokładnie wymieszaj.

Naczynie żaroodporne natrzyj oliwą, aby żeberka się nie przypaliły, włóż mięso i zalej je sosem. Zamknij naczynie i całość wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na 1,5 godziny.

Po tym czasie odkryj naczynie, zwiększ temperaturę pieczenia do 200 stopni C i piecz kolejne 30 minut. Ciabattę pokrój, aby powstały małe kromki, wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia, oprósz majerankiem lub bazylią, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 5 minut.

Pieczone żeberka podane z limonką

Grzanki włóż do piekarnika pod sam koniec pieczenia mięsa, aby podać je na ciepło razem z żeberkami. Limonkę pokrój w półksiężyce i podaj na talerzu razem z głównym daniem i ziołową grzanką.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy