Żeberka według Okrasy
Żeberka według Okrasy to pomysł na pieczone żeberka w nowej odsłonie. Mięso ma wyraźny, słodko-kwaśny smak i korzenną nutę. Dwufazowe pieczenie mięsa sprawia, że żeberka wprost rozpływają się w ustach i są również dobrze podpieczone. Poznaj przepis na żeberka według Okrasy, czyli pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
Karol Okrasa słynie z odkrywania nowych smaków i przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Żeberka pieczone w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, skórki z limonki, syropu klonowego i sosu worcestershire to absolutny hit kulinarny, którego musisz spróbować. Żeberka podaj z limonką i grzankami oprószonymi majerankiem.
Przyprawy, takie jak goździki i ziele angielskie nadają daniu lekko korzennego smaku. Syrop klonowy słodyczy, limonka lekkiej kwaśności, a sos worcestershire genialnie uzupełnia te smaki. Sos ma wyraźny słodko-kwaśny smak z mocno wyczuwalną, korzenną nutą, jest również cierpki, lekko gorzkawy i bardzo aromatyczny.
Sos jest genialnym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Przygotujesz z niego również aromatyczne sosy do sałatek, dodasz do zup. Najbardziej znaną sałatką, w której znajdziesz sos worcestershire jest sałatka Cezar , która słynie z prostoty, ale i wyjątkowego smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad- tu poznasz przepis na policzki wołowe według Karola Okrasy , jak z najlepszej restauracji.
Przepis na żeberka według Okrasy
Składniki:
-
1 kg żeberek
-
4 ząbki czosnku
-
skórka z całej limonki
-
150 g ketchupu łagodnego
-
3 łyżki syropu klonowego
-
3 łyżki sosu worcestershire
-
oliwa z oliwek
-
4 goździki
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
biały pieprz mielony i sól
-
150 ml zimnej wody
Dodatkowo:
-
2 ciabatty lub bagietka pszenna
-
cała limonka
-
oliwa z oliwek
-
majeranek lub suszona bazylia
Jak przygotować żeberka według Okrasy?
Żeberka umyj, oczyść, osusz i zamarynuj w soli i pieprzu, odstaw, posiekaj drobno czosnek, zetrzyj skórkę z limonki. Przygotuj sos: miseczce wymieszaj ketchup z wodą, dodaj czosnek, ziele angielskie, goździki, syrop klonowy, skórkę z limonki, dopraw sosem worcestershire i dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne natrzyj oliwą, aby żeberka się nie przypaliły, włóż mięso i zalej je sosem. Zamknij naczynie i całość wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na 1,5 godziny.
Po tym czasie odkryj naczynie, zwiększ temperaturę pieczenia do 200 stopni C i piecz kolejne 30 minut. Ciabattę pokrój, aby powstały małe kromki, wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia, oprósz majerankiem lub bazylią, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 5 minut.
Grzanki włóż do piekarnika pod sam koniec pieczenia mięsa, aby podać je na ciepło razem z żeberkami. Limonkę pokrój w półksiężyce i podaj na talerzu razem z głównym daniem i ziołową grzanką.
Smacznego.