Podstawowy przepis na sałatkę Cezara
Sałatka Cezar znana jest na całym świecie. Proste składniki i doskonały sos sprawiły, że Cezar podbił serca nawet największych niejadków. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, która idealnie komponuje się jako dodatek do potraw lub samodzielne danie.
Podstawowa wersja sałatki składa się z sałaty, grzanek i parmezanu. Całość jest doprawiona solą, świeżo zmielonym pieprzem i podana z aksamitnym sosem na bazie majonezu, musztardy i sosu Worcestershire.
Możesz również dodać do Cezara grillowaną pierś z kurczaka, która smakuje rewelacyjnie w połączeniu ze wszystkimi składnikami. Mięsna wersja sałatki doskonale nadaje się także jako samodzielne danie, jak obiad lub kolacja. Tej wersji też musisz spróbować.
Podstawowy przepis na sałatkę Cezara
Składniki na 4 porcje:
sałata rzymska
100 g parmezanu
2 łyżki masła
2 bagietki
2 ząbki czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
sos Cezar
Składniki na sos Cezar (4 porcje):
8 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu Worcestershire
sól i świeżo mielony pieprz
Jak przygotować podstawową sałatkę Cezara?
Umyj, osusz sałatę i połam ją na mniejsze kawałki. Następnie przygotuj grzanki: czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj bagietki pokrojone w kostkę i smaż, aż grzanki staną się złociste i chrupiące.
Do miski z sałatą rzymską dodaj starty na grubych oczkach parmezan, grzanki i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę. Do miseczki dodaj wszystkie składniki i mieszaj, aż powstanie gładki i aksamitny sos. Możesz polać nim sałatkę lub podać osobno w sosjerce, aby każdy polewał sałatkę według uznania.
Smacznego!