Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i obłędnie soczyste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.06.2024 07:10

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i obłędnie soczyste

mięso mielone
Fot. Canva/Aleksei Isachenko photos

Marzą ci się pyszne i obłędnie soczyste kotlety mielone? Taki efekt uzyskasz w prosty sposób. Wystarczy, że zetrzesz na tarce ten produkt i dołożysz do masy na mielone. Kotlety wyjdą mięciutkie, soczyste i pełne smaku.

Sposób na soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone są popularnym i lubianym daniem obiadowym. Lubimy ich smak i łatwość przygotowania. Jednak czasem nie wychodzą takie, jak powinny. Stają się zbyt suche i twarde, a przecież zależy nam, by były soczyste i pyszne. 

Co zrobić, by mielone tak właśnie smakowały? Należy wziąć pieczarki, zetrzeć je na tarce i dodać do masy na kotlety mielone. Ten prosty sposób daje znakomity efekt. Mielone charakteryzują się wyjątkową soczystością. Będą idealne na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz przepis na soczyste i pyszne kotlety mielone. 

kotlety mielone
Fot. Canva/Inna Tarasenko
Żadne ruskie, żadne z mięsem. Najlepsze pierogi zrobisz z tym farszem, w moim domu to hit

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • 1 ½ kg mięsa mielonego
  • ½ kg pieczarek
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bułka tarta
  • mleko
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od oczyszczenia pieczarek i starcia ich na tarce o małych oczkach. Podsmaż je na patelni, następnie dodaj posiekaną cebulę i jeszcze smaż kilka minut. Patelnię zdejmij z ognia, a czerstwe bułki namocz w mleku. Gdy zmiękną, odciśnij je i dodaj do mięsa mielonego.

Dodaj też przestudzone pieczarki i cebulę. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajka, dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Możesz dosypać trochę bułki tartej, by masa stała się bardziej gęsta. 

Kotlety mielone jakich jeszcze nie jadłeś

Teraz z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Następnie smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny uzyskać rumiany kolor. Kotlety mielone z pieczarkami podawaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Dzięki startym pieczarkom danie jest wyjątkowo soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach.

Do kotletów mielonych z pieczarkami pasują sezonowe warzywa. Danie będzie smakować z fasolką szparagową, ogórkami małosolnymi lub młodą kapustą. Mielone możesz też zjeść z ulubioną surówką. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by pozbyć się mrówek z kuchni. Informowaliśmy, jaka herbata jest szkodliwa dla zdrowia. 

kotlet mielony
Fot. Canva/arfo