Smakosze.pl Przepisy Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie
canva.com/George Dolgikh

Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie

16 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę.

Ziemniaki nigdy nie były prostsze - ich chrupiąca skórka powala

Dan Kluger jest renomowanym kucharzem, który poza pracą w restauracji wydał także książkę kucharską. To właśnie w niej opisał trik, dzięki któremu pieczone ziemniaki nie zajmują już tak dużo czasu. Białka jaj doskonale się karmelizują, dlatego ich użycie wraz z ziemniakami jest świetnym pomysłem.

Cały jego zamysł jest banalnie prosty. Wystarczy dobrać ziemniaki podobnej wielkości, dodać do nich odpowiednio spreparowane białka, wyłożyć na blachę i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjdą chrupiące jak frytki smażone na głębokim tłuszczu. Smak takich kartofli zaskoczy nawet największego wyjadacza kuchni.

Przepis na chrupiące pieczone ziemniaczki

Składniki:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków o równej wielkości

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka w proszku

  • czosnek w proszku

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Nie musisz obierać ich ze skórki, ponieważ jest na tyle delikatna, że w ogóle nie przeszkadza w jedzeniu. Po umyciu odstaw je do odcieknięcia, a następnie wysusz je do końca ręcznikiem papierowym

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej misce i ubijaj je mikserem do momentu, gdy na dnie naczynia nie będzie już więcej żadnego płynu. Nie musisz uzyskiwać sztywnej piany, ponieważ nie pieczesz ciasta - wystarczy, żeby przylegała do powierzchni ziemniaków.

Następnie obtocz kartofle w pianie. Ważne, aby na tym etapie były całkowicie suche, inaczej białka mogą nie trzymać się wystarczająco mocno. Po obtoczeniu wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.

Teraz możesz doprawić je do smaku solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz, poeksperymentuj z różnymi przyprawami w zależności od twoich preferencji.

Świetnie sprawdzi się świeży rozmaryn oraz wędzona słodka papryka jako zamiennik dla przypraw podanych wyżej. Pamiętaj, aby ziemniaki odpowiednio mocno posolić.

Piecz młode ziemniaczki w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Jeśli wybrałeś odrobinę większe ziemniaki, czas ten może się wydłużyć. Podawaj je od razu po upieczeniu, aby były jak najbardziej chrupiące.

Źródło: mirror.co.uk

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy